Keresés ebben a blogban

2017. május 18., csütörtök

Hasznos tudnivalók az anyakovászról




Tegnap fiammal voltunk bevásárló körúton. Egy nagy üzletközpontban  a polcról rám kacsintott egy szépséges csatos üveg! Hát persze,hogy nem hagytam ott,Ugy döntöttem, költöztetés lesz. Ha már dolgozok vele,lefotózom és nektek is megmutatom az anyakovász karban tartását,etetését.Nos akkor lássuk hogyan csinálom három és fél éve, Trudi él és virul!
Két anyakovászom van,az egyik teljes kiőrlésű tönköly,anno rozzsal nevelkedett,Madre pedig fehér kovász.Akkor lássuk,hogy tudod életben tartani sok-sok éven át,talán még az utókornak is!

A csírátlanított üvegbe egy kanál anyakovászt tettem,a többit elsütöttem ma.Ennyi elég ha megmarad.Hozzá adtam 100 ml csapvizet.

 Alaposan elkeverem.


Hozzá adok 20 dkg teljes kiőrlésű lisztet.


Alaposan elkeverem,kemény tésztagombóc lesz belőle.Ha nem tudom az üvegben átkeverni,tiszta munkalapra borítom, és kézzel meggyúrom akár a csipetke tésztát.Aztán visszahelyezem az üvegbe és lezárom.




Ha nem szeretnétek ennyire keményre,úgy is megfelel,akkor 5 dekával kevesebb lisztet adjatok neki,de a villa álljon meg benne!A keményre etetett vadkovász sokkal könnyebben életben tartható,tovább kibírja etetés nélkül.Ha hetente több alkalommal süttök,akkor a második etetés forma is megfelel.
Pár órán belül ilyen csodás,érett kovászom lett!Mehet a hűtőbe.
A fiatal kovászt  ajánlatos  picit felfutni hagyni,majd utána hűtőbe rakni!







Nos,az anyakovászom a hűtőben lakik,annak ellenére,hogy jóformán napi szinten használom.Lehetne a pulton is,de nekem így biztonságosabb.Aki viszont hetente csak egyszer,kétszer süt vele,az okvetlenül a hűtőben tárolja!
Ha holnap sütni szeretnék vele akkor kiveszem a hűtőből és kiveszek belőle egy vagy két kanálnyit. Az anyakovászt visszaetetem pici vízzel és liszttel,hogy az állaga olyan legyen,mint mielőtt kivettem belőle.(én nem szoktam minden alkalommal vissza etetni,de az én kovászom nagyon erős,kibírja,de az a helyes ha visszaetetitek,mondom, én szinte napi szinten használom),Attól függően,hogy mennyi kovászra lesz szükségem,úgy etetem fel azt a kanálnyi kovászt. Egyszerű matematika, Holnap szükségem lesz 20 dkg kovászra,akkor az egy-két  kanálnyi kovászt elkeverem 100 ml langyos vízzel,majd hozzá adok 10 dkg lisztet.Ebből másnapra lesz 20 dkg aktív kovászom.Ez a hígabb,100 %- os  hidratáltságú kovász.Ha közepesen kemény kovászt szeretnék,akkor 80 ml vizet és 12 dkg lisztet adok hozzá.Ha pedig kemény kovászra lesz szükségem,akkor 50 ml vízzel és 10 dkg liszttel etetem meg.Mindig étkezési fóliával letakarva,vagy lezárt dobozban,üvegben hagyom a konyhapulton egy éjjelen át, Reggel indulhat a dagasztás az aktív kovászommal. Ha már régebben használtam az anyakovászomat,akkor ezt a műveletet kétszer végzem el,vagyis az aktív kovászomból kiveszek egy kanállal,és megint feletetem a fent leírt módszerrel.Ezzel a keményre gyúrt állaggal hetekig,hónapokig is eléldegél a hűtőben,ha  kirándulni megyünk,vagy épp nem sütök vele.Ha visszatértünk a kiruccanásból.egy kanálnyit veszek ki belőle,és szükség szerint párszor feletetem,amíg nem lesz megint formában,vagy frissítem.

Sok sikert kívánok!


A hűtős, anyakovásszal  való dagasztásról egy következő bejegyzésemben számolok be.

12 megjegyzés:

  1. Koszonjuk a sok hasznos tanacsot Edit :)

    VálaszTörlés
  2. Minden Tiszteletem a Tiéd tudásodért, amivel nem fukarkodsz, nem sáfárkodsz! Veszed a fáradságot, megosztani másokkal. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Edit!



    1. "Ezzel a keményre gyúrt állaggal hetekig,hónapokig is eléldegél a hűtőben"

    Keményre gyúrt állag alatt azt a fajta kovászt érti, amikor az anyakovászt 50 ml vízzel és 10 dkg liszttel eteti fel?

    Akkor ezekszerint a másik két tipusú kovász, vagyis a 100% hidratáltságú és a közepesen kemény kovász nem állna el hónapokig a hűtőben? Azért kérdezem, mert én 100%-os hidratáltságút használok.

    2.
    "Holnap szükségem lesz 20 dkg kovászra..." és
    "Ha pedig kemény kovászra lesz szükségem,akkor 50 ml vízzel és 10 dkg liszttel etetem meg."
    De az 50+10-ből csak 15 lesz. De eredetileg 20 kell. Az nem baj?

    3. "Ha már régebben használtam az anyakovászomat,akkor ezt a műveletet kétszer végzem el"
    Mennyi időt ért az alatt, hogy régebben. Mennyi napot, hetet kb.?

    Köszönöm segítő válaszát!
    Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. A 100 = hidr. kovász hamarább savanyodik, éhezni fog, mert kevés benne a liszt.Ha tovább nem használjuk, érdemes keményre etetni, úgy bírja a "koplalást".2. Plusz az egy kanál anyakovász, így lesz 20 dkg. 3.Amint felfut, lehet ráetetni. Edit

      Törlés
  4. Holtalálhatom a kovász száritás leírását? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/05/vadkovasz-szaritasa.html

      Törlés
  5. http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/search?q=a+kov%C3%A1sz+sz%C3%A1r%C3%ADt%C3%A1sa

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a hasznos információkat,kezdő vagyok téli félelemmel,nagyon jól jön a segítség.

    VálaszTörlés
  7. Egy kanál kovászhoz 100ml vizet tettem és 150g lisztet, ahogy fent olvastam és nagyon-nagyon kemény lett. Kb kenyér tészta állagú. Abszolút gyúrható. Tegyek még hozzá vizet? Vagy kovászt?

    VálaszTörlés
  8. Hello Edit,
    en letegezlek es ezert bocsanatot is kerek.
    Ausztraliaban elo magyar vagyok, es sajnos nem reg diagnosztizalt problemam kovetkezteben semmifele gabonat nem ehetek csak a tonkoly buzat amibol kenyeret (haha ne tudjatok meg mit hivnak itt kenyernek!)nagyon nehez kapni es remesen draga is. Lisztet azonban lehet kapni teljes kiorlesut is es feheret is.
    Ezert lehataroztam, hogy megprobalok sutni ebbol a lisztbol finom kovaszos kenyeret.
    Azonban meg soha nem probaltam.
    Mielott elindulok a kovasz keszites utjan szeretnem megkerdzni, hogy ugyan az-e a modszer a tonkolybuza leszttel mint a buza leszttel?
    Halasan megkoszonom a valaszt.

    VálaszTörlés