Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 27., szerda

Citrommázas kuglóf kovászos öreg tésztával


Ki  nem szereti a kuglófot J Egy receptem már van a blogon, ez, most egy öreg tésztás verziót hoztam, egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók:

50 dkg liszt (én kenyérlisztet használtam)
250 ml habtejszín
100 ml zsíros tej
6 dkg nádcukor
1 darab boldog tojás
1 teáskanál vanília aroma
csipetnyi parajdi só
6 dkg lágy vaj
5 dkg mazsola
2 evőkanál holland kakaó

Citrommázhoz:

2 evőkanál citromlé
10 dkg porcukor

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a tejszínt és a tejet, majd nejlonnal letakarva egy órán át pihentetem (autolizálom). Hozzáadom az öreg tésztát, cukrot, tojást,sót, vaníliát, majd megkezdem a dagasztást. Alaposan kidagasztom, kettes fokozatra kapcsolok és a vége felé adom hozzá a lágy vajat. Akkor jó, ha a tészta elválik az üst falától. Lágyabb tésztát kapok, de jól kezelhető vajas kézzel.Ketté osztom a tésztát, majd az egyik darabhoz hozzádagasztom a kakaót és a mazsolát. Letakarva pihentetem külön tálacskákban a tésztákat 40 percig. A hajtogatást, érlelést 3x végzem el 40 percenként, mindig picit vajas felületen. A tészta bubis, habos lesz. A fehér tésztát téglaalapra tapogatom kézzel, majd ráhelyezem a kakaósat, és igyekszem egyformára formázni. Feltekerem mint a beiglit. Egy nagyobb kuglófformát kivajazok. A feltekert tésztát a két végén megcsavarom mint a vizes ruhát, majd belerakom a formába, illesztésnél összecsipkedem, nejlonba húzom, és hagyom duplájára kelni. 200 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. ( Nálam 40 perc volt) Ha közben nagyon pirulna, sütőpapírral takarom le. Hűtőrácson hagyom kihűlni, majd tetszőlegesen vagy porcukorral szórom meg, vagy citrommázzal locsolom meg.




Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „