Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 5., kedd

Kemencében "sült" húsleves


Nos mivel nagyon sokan érdeklődtök a kemencében való főzéseimről, úgy döntöttem, mindent, amit kemencében főzök, megosztok veletek. Akkor talán kezdjük a húslevessel, ami sokunk kedvence, és nem maradhat el a vasárnapi és ünnepnapi asztalról. Mivel általában pénteken sütöm a kenyereket a kemencében, kihasználom a visszamaradt hőt, így nálunk már szombaton kerül a finom húsleves az asztalra. Higgyétek el, ilyen finom levest, csakis kemencében lehet „sütni“ , készíteni. J



Hozzávalók:

fél darab tyúk ,kakas vagy csibe (lehetőleg házi)
vagy
6 darab vastag pulykanyak, 2 darab alsó pulykaszárny
vagy
1,5 kg disznó tarja, én ezekből a húsokból szoktam, de természetesen  ki mit szeret
5 darab sárgarépa
4 darab petrezselyem
1 darab karalábé
1darab kissebb méretű  zeller
2 darab kissebb burgonya
1 darab paprika
1 darab paradicsom
2 darab vöröshagyma, csak a felső réteget húzom le és a bajszát
4 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem és zeller zöldje
4 púpozott teáskanál parajdi só
10 szem egész bors
5 szem szagos bors
5 liter hideg víz



Elkészítése:

A húsokat alaposan megmosom, a víztől lecsöpögtetem. A zöldségeket megtisztítom, megmosom. A cserépedény aljába helyezem a húsokat, utána a zöldségeket, felöntöm a hideg vízzel, majd beleszórom a sót és a fűszereket. (Vegetát nem használok!)



Ráteszem az edény fedelét. Amikor a kemence 120 fokosra hül a kenyérsütés után, nem marad más hátra, mint hogy betolom a cserépedényt a kemencébe, felteszem a tévőt , és magára hagyom 8-12 órára. Magasabb hőfokon nem szabad levest főzni!


Nem kell félni, az edény nem reped, nem törik el!


Másnap reggelre kész az Isteni húsleves, ekkor még mindig 50 fokon tartja a kemence, úgyhogy akár azonnal lehet tálalni! Ha lefedve hagyom, a cserép olyan jól tartja a hőt, hogy délben  nem is kell melegíteni. Ennyire egyszerű és nagyszerű. Kristálytiszta, aranyló "igazi eszencia", húslevest kapok.Természetesen vasfazékban, ami belül zománcos, abban is ellehet készíteni, vagy csak egyszerű fazékban, ámbár én váltig állítom, hogy ez a cserépedény ad hozzá némi plusszot az ízében.Finom házi cérna metélttel, vagy csigatésztával tálalom.





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni“ „