Keresés ebben a blogban

2017. június 7., szerda

Kovászos meggyes- mákos kalács



Házunk előtt áll két nagy meggyfa. 25 évvel ezelőtt,mikor beköltöztünk,anyukámtól kaptuk a kis facsemetéket.Fantasztikus ízű,egészen feketére érő meggy.Savanykás de édes,lédús.A szemek addig nőnek míg csak teljesen be nem feketedik. Sajnos az egyik már nagyon beteg,úgy néz ki,hogy ősszel kivágjuk. Nagyon fogom sajnálni! Az a baj,hogy nem tudjuk milyen fajta,hogy pótolni tudnánk egy ugyan ilyenre.  A másik szerencsére egészséges. A jövő héten dzsemet főzök be,és pár üveg szemezett befőttet is csak nádcukorban. Naponta többször kijárok a fához csipegetni,annyira finom! Kovászos vajas kenyérrel...hm.
A címben kalácsként tüntetem fel,de megállja a helyét mint sütemény is,annyira finom,porhanyós a tésztája,nem tipikus kalács. Nem utolsó sorban nagyon idő igénytelen a tésztával való munka.Szerintem sokatoknak kedvence lesz!

A kovász elkészítése:

10 dkg édes anyakovász a hűtőből
5 dkg langyos víz
22 gramm nádcukor
10 dkg tönköly rétesliszt
A vízben alaposan elkeverem a kovászt,hozzá adom a cukrot,majd a lisztet és alaposan eldolgozom.Keményebb állagú szép szálas,sárga színű kovászt kapok.Egy éjszakán át,letakarva a konyhapulton érlelem.


További hozzávalók:

50 dkg tönköly rétesliszt (lehet egyszerű rétesliszt is)
160 ml langyos tej
25 dkg édes kovász
10 dkg nádcukor
10 dkg vaj
1 darab tojás
2 darab tojás fehérje
A tészta lekenéséhez a két tojás sárgája kikeverve egy kanál tejszínnel.


Töltelék hozzávalói:

1 kg megtisztított,kimagozott meggy
1 és fél bögre mák
fél  bögre nádcukor
A mákot és a cukrot mindenki igazítsa ízlése szerint.Mi a sok tölteléket szeretjük  és a vékonyabb tésztát.


Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a tejet,elkeverem,hozzáadom a kovászt,a  tojást,a két fehérjét,sót és megkezdem a dagasztást.Pár perc után,mikor már összeáll a tészta,hozzáadom a lágy vajat,és alaposan kidagasztom.Szép sárga, fényes,rugalmas, tésztát kapok. A bedagasztott tésztát egy tálba helyezem,letakarom étkezési fóliával,és a hűtőbe teszem egy egész napra érlelődni. Másnap kiveszem,majd addig melegedett letakarva a pulton,míg ledaráltam a mákot,leszedtem a fáról és kimagoztam a meggyet,közel egy órát. Ez után lisztezett pultra borítom a tésztát,érzem,hogy sokat lazult az állaga,könnyed lett. Sodrófával  két téglaalapot sodrok. Közben a sütőmet 200 fokra hevítem  két deci forró vízzel. A tésztát nagyon vékonyan olvasztott vajjal kenem meg.Rászórom a darált mákot,a kimagozott meggyet,és feltekerem mint a beiglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és lekenem tojássárgájával.


Amint a sütőm eléri a 200 fokot,betolom a tésztát.15 perci sütöm így,majd kiveszem a forró vizet,kiszellőztetem a sütőmet és leveszem a hőt 180 fokra.Igy sütöm további 25 percen át szép aranybarnára. Ha nagyon pirulna,sütőpapírral takarom le az utolsó percekre.Tepsiben hagyom kihűlni,ha kibírom! Langyosan valami mennyei!

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J







„Csinálj minden nap valami olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“