Keresés ebben a blogban

2017. május 23., kedd

Hófehérke, kovászos fehér kenyér


 Ezt a kenyeret azoknak ajánlom,akik a fehér,magyaros,foszlós,kalácsszerű bélzetet kedvelik.
 A Vad-Kovászolók  csoportunk tagja,Erzsébet Bielisz a recept szerzője. Nagyon sokan kedvelik és sütik a híres Hófehérkét. Annyiban változott nálam a recept,hogy a 20 dkg finom lisztet,fehér tönkölyre cseréltem,mert épp nem volt otthon,valamint nem hűtős kovásszal készítettem.Köszönjük szépen Erzsike!

Kovász elkészítése:

egy kanál anyakovász
10 dkg langyos víz
10 dkg rétesliszt
A hozzávalókat alaposan elkeverem,és a pulton érlelem 10-12 órán át.
Erzsike hűtős kovászt használ,amit nokedli tészta állagúra kever. Aki napi szinten süt és több mennyiségű kovászt tart a hűtőben,nyugodtan csinálja úgy,remekül működik úgy is.

Hozzávalók:

25 dkg kovász
400 ml langyos víz
20 dkg rétesliszt
20 dkg kenyérliszt
20 dkg fehér tönköly vagy finomliszt
2 kanál olaj (én 100% hidegen sajtolt napraforgó olajat használok)
16 gramm só

Elkészítés:

A kovászt a vízzel habosra keverem a gép üstjében. Hozzá szitálom a liszteket,fakanállal összekeverem,és letakarva pihentetem 1-2 órán át.





Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 6 perc,kettes fokozat 3-4 perc. Az olaj és a só a dagasztás végén kerül a tésztába.Picit tovább tart,míg az olajat is alaposan  bele dolgozza a gép. Lágyabb,de jól kezelhető tésztát kapok.Enyhén lisztezett tálba teszem fél órára étkezési fóliával letakarva pihenni.Ez után háromszor hajtogatom fél óránként,úgy mint itt. Megformázom veknire,és sütőpapírral bélelt 5 literes jénai tálba fektetem.




Ez a tészta lábon fog kelni. A jénai  fedelét ráteszem a tálra,majd a hűtőszekrénybe rakom be kelni. A kelesztés ideje 10-12 óra. Reggelre szinte háromszorozódik a tészta.Tetszőlegesen bevágom,alaposan lespriccelem vízzel a tésztát és a jénai fedelét is,majd berakom a hideg sütőbe. Légkeverésen 230 fokon sütöm 50 percen át a kívánt szín eléréséig. Ha nincs légkeverésem akkor simán 250 fokon.Nagyon vigyázok amikor a jénai fedelét leveszem,mert a forró gőz nem éppen balzsam a kezeimnek! Rácson hagyom kihűlni.



Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J

"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."