Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 13., szerda

Kovászos öreg tészta - Kváskové staré cesto



Nem csak „ sima“ vadkovásszal, de kovászos öreg tésztával is dagaszthatunk, süthetünk. Használhatjuk úgy kenyérhez, mint bármilyen péksüteményhez. Készülhet természetesen fehér kovászból, fehér kenyérliszttel, teljes kiőrléséből is, ki milyet szeretne. Azonban ha teljes kiőrlésű lisztből készítem, növelem a folyadékot 50 ml-el. Ha kovászos öreg tésztát használunk, nagyobb mennyiséget használunk mint a kovászból. Példa: 50 dkg liszthez kovászból 20 dkg adunk, míg kovászos öreg tésztából 30 dkg dukál. Használhatjuk kombinálva is, felesben vadkovász, felesben kovászos öreg tészta. Példa: 50 dkg liszthez adjunk 20 dkg kovászos öreg tésztát plusz 10 dkg vadkovászt. Bármelyik opcióval tökéletes lesz a vadkovászos kenyerünk.

Kváskové pečenie má aj iné možnosti. Okrem rozkvasu môžeme piecť aj s kváskovým starým cestom.Môžeme to spraviť z lubovolnej múky, ale ked spravíme cesto en z celornnej, tak pridáme viac vody, približne o 50 ml. Ako sa dávkuje? Na 50 dkg múky pridáme 30 dkg starého cesta, a môžeme miesiť. Môžme to aj kombinovať, napríklad 20 dkg starého cesta a 10 dkg kvásku. Hociktorou mžnosťou dosiahneme výborý chlieb či pečivo.

Hozzávalók:

30 dkg aktív vadkovász (én teljes kiőrlésű rozskovászt használtam)
250 ml langyos víz
50 dkg kenyérliszt


Na prípravu potrebujeme:

30 dkg aktívneho kvásku
250 ml vlažnej vody
50 dkg chlebovej pšeničnej múky

Elkészítése:

Príprava:

Do kuchyňského robota nalejem vodu, pridám kvások a vymiešam dopenista. Pridám múku, a vypracujem tuhé cesto, guľku.

A langyos vizet a gép üstjébe öntöm, hozzáadom a kovászt, alaposan, habosra keverem, majd hozzászitálom a lisztet, és bedagasztom. Egy kemény állagú tésztagömböcöt kapok.


Egy tálba helyezem, étkezési fóliával takarom le.
Dám do misky, zakryjem potravinárskou fóliou.


Konyhapulton hagyom addig, amíg megkel, majd összeesik.
Na pulte nechám do vtedy, kým poriadne vykysne, nasledovne prekysne.



Nyáron lerövidül az idő, télen hosszabb ideig tart a folyamat. Ha megtörtént az összeesés, hűtőbe pakolom egy másik dobozba, amit letudok zárni. 10-14 napig használható. Mielőtt dagasztani szeretnék vele, kiveszem a szükséges mennyiséget, és hagyom felmelegedni szoba hőmérsékletre.

http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/09/videos-sutogetes-oreg-tesztas-kovaszos.html

V lete táto doba môze byť kratšia, v zime to potrebuje približne 12 hodín. Ked cesto prekynulo, dám ju do takej misky, ktorú viem uzavrieť, a položím do chladničky. Môže sa použiť 10-14 dní. Ked si rozmyslím, že chcem namiesiť a nemám aktívny kvások, rozkvas, vytiahnem staré cesto, zohrejem na izbovú telotu, a môzem miesiť. Cesto neprikrmujeme, len ju používame z chladniky. Ked sa minie, spravím nové :) Nech sa vám darí!


Barna sörös kovászos kenyér


Soha az életben nem szerettem a sört....mostanáig J Inkább, hogy pontos legyek, januártól. De leginkább a jó feketét, a barna sört. Krémesen lágy, szépen kijönnek a savak, érzem benne a maláta édes ízét. Na azért nem lettem notorikus sörivó, de hetente egyszer kétszer, főleg nyáron a teraszon szivesen elfogyasztok egy üveggel. Talán három éve egyszer próbálkoztam sörrel dagasztott kenyérrel, de nem fogott meg......idáig. Ez a kenyér annyira finom, hogy nem lehet vele betelni. Mikor a másodikat sütöttem meg, épp apukám jött hozzánk látogatóba. Imádja a kenyereimet, de ezt kivált kép agyon dicsérte, hogy a szavaival éljek „ lánka , te valamit tudsz“ !  Nagyon aranyos volt, és nagyon jól esett, öröm volt nézni, ahogy majszolta. A párommal nekifogtak, perceken belül, fél kenyeret becsókoltak, csak úgy magában J Hát ezért érdemes sütni. Bocsánat a hosszú bevezetőért, térjünk a receptre. Rengeteg fázisfotót készítettem, remélem sokatok hasznára.


1 kanál anyakovász
15 dkg szoba hőmérsékletű víz
12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A vízben simára keverem a kovászt, majd hozzáadom a vizet. Ezután a liszttel is csomómentesre dolgozom. Letakarva (nejlonnal) egy éjszakán át (10-12 óra) érlelem.

Elkészítettem kovászos öregtésztával is, ha ezt választjátok, 40 dkg megy hozzá, talán vele még puhább lett a kenyér bélzete,


További hozzávalók:

az egész rozskovász vagy 40 dkg kovászos kovászos öreg tészta
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
60 dkg kenyérliszt ( BL 80)
500 ml barna sör
2 evőkanál fekete szezámmag (mozsárban összezúzva)
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a sört, lazán összekeverem, majd egy órán át letakarva pihentetem.


Hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc, majd kettesen folytatom a munkát. Vége felé hozzáadom a sót és a fekete szezámmagot. Akkor  van jól bedagasztva, ha elválik a tészta az üst falától. (Ha az alján marad tészta, nem válik el, az nem gond, hablapáttal kiszedem. Fél órán át a gép üstjében pihentetem a tésztát. A munkafelületet hideg vajjal kenem le, kiteszem a tésztát, és elvégzem az első hajtogatást.









Háromszor hajtogatok 40 percenként, a tésztát mindig nejlonnal takarom le.
A hajtogatások után még fél órán át pihentetem , majd megformázom veknire.










Varrattal felfelé, enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba teszem keleszteni. Betakargatom, és nejlontáskába húzom a szakajtót. Nálam a kelesztési idő két óra volt, 22 fokos szoba hőmérsékletnél.Ujjpróbával győződök meg arról, hogy megkelt- e a tésztám, és persze a szememet is használom, a varratnál szakadjon!





Időközben a sütőmet a vasfazékkal 250 fokra hevítem. Alaposan lisztezett sütőlapátra borítom a tésztát, tetszőlegesen bevágom.

( A képek senkit ne tévesszenek meg, ugyan az a recept, csak két kenyér.) Egyik mag nélkül, a másik szezámmaggal készült.





Óvatosan a forró vasba rakom a tésztát, ráteszem a fedelét, és 10 percig légkeveréssel sütöm. Tíz perc után a légkeverést kikapcsolom, és további  50 percig, 220 fokon sütöm  ropogósra a kenyeret. ( sütőfüggő)




A lakást kellemes, nem tolakodó, édes sör illat lengi be.....hmmm, próbáljátok ki , mennyei az íze!





Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni“ !