Keresés ebben a blogban

2018. március 5., hétfő

Túros, kovászos batyu és morva kalács






Sokan kértek már tőlem túrós batyu receptet ( nálunk a faluban túrós csípett). Már többször megsütöttem, több formában, szívecskében is Valentinra, csak a blogírással vagyok mindig lemaradva. Ez a tészta hosszú érleléssel készült, végül is sok kalácsfélére alkalmazható. Kellemes, lágy állagú, senki nem mondaná meg, hogy élesztő nélkül készült, olyan pille az állaga, persze csak akkor lesz ilyen, ha becsületesen kivárjuk, hogy alaposan megkeljen.  J Túrós batyu, avagy túrós csípett és morva kalács készült egy ugyanaz tésztából.
https://www.facebook.com/groups/140782403095407/





A kovász elkészítéséhez:


10 dkg ( fehér) hűtős vadkovász, természetesen bármilyen 50 % hidratáltságú kovász megfelel a célra, még a rozskovász is, én Madret használtam
5 dkg víz
10 dkg kenyérliszt (Szabó malom), lehet finomliszt is
3 dkg méz

A hozzávalókat alaposan összegyúrom, üvegbe teszem, lezárom és 10-12 órán át érlelem a konyhapulton.


További hozzávalók:

20 dkg az édes kovászból
460 - 480 ml langyos tej
70 dkg kenyérliszt ( Szabó malom) de lehet más liszt is
10 dkg vaj
1 egész boldog tojás
1 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 darab vaníliás cukor
2 nagy csipet parajdi só


Elkészítése:


A langyos tejet a gép üstjébe öntöm, hozzá adom a kovászt, egyneművé dolgozom, majd hozzá szitálom a lisztet. Fél órán át letakarva pihentetem. Hozzá adom a tojásokat, cukrot és elkezdem a dagasztást. Mikor már kezd összeállni a tészta, apránként adagolom hozzá a vajat, majd ha szép sima a tészta, bele szórom a sót is. Se nem kemény, se nem lágy bársonyos tésztát kapok. Egy zárható dobozba helyezem át, ahol azonnal hideg vizes kézzel sziromhajtogatást végzek mint ITT, amíg a tészta engedi. Szoba hőmérsékleten tartom másfél órán át, ez idő alatt háromszor hajtogatom meg vizes kézzel. A végén érezni fogom, hogy a tésztám megtelt élettel, beindult a kelési folyamat. Ekkor lezárom a dobozt, majd a 6 fokos hűtőszekrénybe teszem érlelődni  14-20 órára, épp úgy ahogy az időben nekem passzol. A tésztám csodásan megérett, megkelt, duplára növelte a térfogatát. Hagyom egy órán át a pulton melegedni. Lisztezett munkafelületre borítom, és félbe vágom.


Egyik részből lesz a morva kalács, a másikból pedig a túrós batyu.  Egy ujjnyi vastagságúra sodrom a tésztát.


Egy pohár segítségével köröket szaggatok ki.


A pohár aljával pedig mélyedéseket készítek a körökbe.


Oda kerül a töltelék, ami lehet mákos, lekváros is.


A batyu tésztáját kockákra vágom, közepére kerül a töltelék, majd a két szemközti sarkát felhúzom, összecsípem, majd a két másik sarkát is, majd alaposan összeillesztem, hogy a kelésnél ne nyomja szét a túró meg a sok finom mazsola.


Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a kalácsokat, majd egy nagy nejlonba húzom a lemezeket. Hagyom alaposan megkelni, nálam ez 3 óra volt 21,5 fokban. Ha duplára keltek, egy tojást habosra keverek, majd lekenem a kalácsokat. 200 fokos sütőben, nálam 20 perci sültek szép aranysárgára. (sütőfüggő)


10 perc után.



A túrós töltelék:


50 dkg túró
2 egész boldog tojás
10 dkg cukor
2 darab vaníliás cukor
15 dkg mazsola (a használat előtt forró vízbe áztatom, vagy Rumba)
Kicsit sok lesz a töltelék, de mindig ennyit készítek, mert vannak kuktáim, akik eltüntetnek belőle pár kanállal J




A Morva kalácsot lekvárral és cukros daraliszttel is szokom készíteni, vagyis az az eredeti. A túrós töltelék alá és a túróra is egy teáskanál baracklekvárt rakok, maj megszórom a következő keverékkel.

5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor
8 dkg búzadara

A hozzávalókat villával összedolgozom, majd a kezemmel rámorzsázom a kalácsokra, csak a töltelékre.









Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „