Keresés ebben a blogban

2017. október 3., kedd

Kovászos bukta - Kváskové buchty plnené džemom



Minimum munka, hosszú érlelés, fantasztikus bukta J puha, habos, szaftos, ízes.....

Málinko práce, dlhá fermentácia, fantasztické buchty J makká, vláčna, chutná....

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt Szabó Malom vagy ( finomliszt)
260 ml tej
10 dkg vaj
1 darab tojás
1 darab tojás sárgája
13 dkg nádcukor
1evőkanál vaníliás cukor
egy nagy csipet parajdi só

Potrebné suroviny:

60 dkg pšeničnej chlebovej múky
260 ml mlieka
10 dkg masla
1 vajíčko
1 žltok
13 dkg trstinového cukru
1 polievková lyžica vanilkového cukru
štipka soli

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a tejet, majd fél órán át letakarva pihentetem. Ez idő alatt az öreg tésztát kiveszem a hűtőből,  kimérem, és hagyom felmelegedni. Az üstbe szórom a többi hozzávalót a vajon kívül és alaposan kidagasztom a tésztát vagy 7 percen át. A vajat megolvasztom, és langyosan, kanalanként adom a tésztához. Addig dagasztom, amíg felveszi az összes zsiradékot, és szépen összeáll a tészta. Ha megvagyok, kivajazok egy tálat, átteszem bele a tésztát, étkezési fóliával takarom le, és a pulton érlelem egy órán át. Ez idő után berakom a 6 fokos  hűtőszekrénybe 12 órára érlelni. Este kiveszem a tésztát, nincs nagy térfogatnövekedés, de a tészta lazult, megérett. A munka felületet lisztezem, ráborítom a tésztát, és kocka formára nyújtom. Késsel vagy pizzavágóval igyekszem egyforma téglaalapokra osztani a tésztát. Egy kanál kemény lekvárt rakok minden darab közepére, kicsit elegyengetem.




A kis tésztákat feltekerem, a két végére ujjammal rányomok, hogy ne folyjon ki a lekvár. Egy sütőlemezt alaposan hideg vajjal kikenek, majd belehelyezem a buktákat úgy, hogy maradjon köztök hely, mert kelni és sülni fognak, szépen férjenek meg egymás mellett.


Ha ez is megvan, nejlon táskába húzom, és mehet vissza a hűtőszekrénybe érlelődni. Másnap reggelre egy harmadával lesznek nagyobbak a bukták, ennyit kelnek 12 óra alatt.


Most már a konyhapulton kelesztem konyharuhával letakarva két órán át. Időközben a sütőmet 200 fokra melegítem elő. Minden buktát langyos, olvasztott vajjal kenek le. Szép aranysárgára sütöm őket fél óra alatt (sütőfüggő).



Még forróan ismét vajjal kenem le, ettől ragyogni fognak és még omlósabb lesz a buktánk. A sütőlemezen hagyom kihűlni. Párom nem szereti ha megszórom porcukorral, úgy, hogy két sort leszórok, egyet nem, és tálalom. Természetesen túróval, csokoládéval is tölthettem volna, majd legközelebb. Pikk-pakk elfogy J



Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „


Kovászos ciabatta - Kvásková ciabatta


A ciabatta az olaszok „papucskenyere“. Nagyon egyszerű az elkészítése, de mivel nagyon lágy a tésztája, nem ajánlom kezdő kovászolóknak, egy kis rutin kell hozzá, de mindenkit csak bátorítani szeretnék :)

 Ciabatta je talianska špecialita, takzvaná „papuča“ Recept je veľmi jednoduchý, nuž nakoľko cesto je vysoko hydratované, nie je  to úplne pre začiatníkov J

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt
26 dkg kovászos öreg tészta ( Az én nyanyám rozskovászos, ezért nem hófehér a tészta, látni benne a teljes kiőrlésű lisztet.)
470 ml víz
3 teáskanál parajdi só
3 evőkanál extra szűz oliva olaj

Prísady do cesta:

60 dkg pšeničnej chlebovej múky
470 ml vody
3 čajové lyžišky parajdskej, himalájskej soľi
3 polievkové lyžice extra panenského oleja

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom, hozzáadom 440 ml vizet, majd minimum egy órán át, nejlonnal letakarva  autolizálom, pihentetem. A kovászos öreg tésztát kimérem, és hagyom a pulton felmelegedni.Az autolizált liszthez hozzá adom az öreg tésztát. Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton kezdem, minimum 5 percig dolgoztatom a gépet. Rákapcsolok kettesre, szintén 5 percig dagasztom. 10 perc után adom csak hozzá az olajat, és addig dagasztom, amíg a tészta tökéletesen felveszi az olajat. Ez után adom hozzá a sót. Szépen összeszedi a tésztát a dagasztó karja, tehát elbírja még a vizet. Folyamatos kettes erősségen adagolom hozzá 10 ml-ként a vizet. Mindig megvárom, hogy felvegye az első adagot, csak aztán adom hozzá megint. Addig dagasztom, míg egy csodaszép lágy, bubis tésztát kapok. Ez nálam 15 perc volt. Egy tálat enyhén kiolajozok, habkártyával átrakom a tésztát, étkezési fóliával takarom le, majd egy órán át a konyhapulton érlelem. Lassan beindul a kelési folyamat. Egy óra után, 6 fokos hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Másnap reggelre csodálatosan megkelt a hűtőben, szinte háromszorozott a tésztám.


Alaposan lisztezett felületre borítom a tésztát, majd lisztes kézzel kinyújtom úgy, hogy egy kockát, vagy téglaalap formát kapjak.
Elnézést a fotók minőségéért, a benti fotózás még nem nagyon megy.





A tészta felületét is leszitálom liszttel. Ha ezzel megvagyok, a habkártyám másik felével, ami egyenes, szétporciózom a tésztát, nyolc egyforma részre.


Fogok egy sütőlemezt, vagy egy hasonló méretű tálcát, és  zsírpapírral bélelem ki. A szétporciózott tésztát egyenként a sütőpapírra rakom át, mégpedig úgy, hogy a nagy habkártyával alá nyúlok, és átfordítom a papírra.


Tehát a tészta felső része kerül alulra a papíron. Mintha szaltózott volna egyet a tészta J Kézzel ne is próbálkozzatok, esélytelen, mert annyira lágy. Lazán konyharuhával takarom le 1-1,5 órára. Addig alaposan előmelegítem a sütőmet a sütőkővel (lemezen is lehet) együtt 230-250 fokra légkeveréssel. Ha letelt az idő, kihúzom a sütőrácsot a kővel, a sütő ajtajára helyezem a lemezt a cibattákkal.


Jobb kezembe fogom a sütőlemezt, a bal kezemmel pedig megragadom a sütőpapírt, és óvatosan ráhúzom a kőre a cibattákkal egyetemben.



Visszatolom a rácsot, becsukom az ajtót, majd 5 percen át nagy fokon, maximumon sütöm. Addigra eléri a magasságát a tészta.


Leveszem a hőfokot 220-ra, további 5 percig így sütöm, majd 220-on légkeverés nélkül 15- 20 percig (sütőfüggő) Nem szabad túlsütni, mert száraz lesz!


Ha megsültek, hűtőrácson hagyom őket kihűlni. Az állaga másnap is kifogástalan. Imádom a rukkolát, így vaj, sajt rengeteg rukkola, paradicsom és pár csepp tökmagolaj került a szendvicsemre.

Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat kívánok :)




„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „