Keresés ebben a blogban

2017. október 5., csütörtök

Vasfazék helyett.......itt a megoldás!




Nagyon sokan vágynak egy csodaszép, akár fekete, piros vagy  fehér színű vasfazékra. A Vad-Kovászolók  csoportunkban az utóbbi időben állandó téma, hogy vasfazék vagy sem.... A magas árfekvése leginkább az ami miatt nem tudjuk sokan megvenni. A vasfazékban csodaszép, ropogó héjú kenyereket lehet sütni. Igaz van más módszer is a sütésre, mint a kő, sütőlemez vagy akár a tetőcserépen is tudunk sütni, de a vas az vas ;) A vasban a kenyér a saját forró gőzében sül ropogósra, illatosra, pirosra kis légtérben. Nem kell párásítani, csak felforrósítani a sütővel együtt. Anno élesztős korszakomban általában jénaiban sütöttem a kenyereket, na meg zománcos bonyhádi tálban. Most kipróbáltam, lehet e hasonló állagú vadkovászos kenyeret sütni zománcos, relatíve jóval olcsóbb árfekvésű tálban. Akkor mutatnám ! Vajon melyik sült vasban és melyik zománcos tálban? Mindkét kenyér ugyanabból a tésztából készült,recept ugyanannyi idei kelt, ugyanolyan viszonyok közt.
A bejegyzés végén árulom el a valóságot, de ne lessétek meg, próbáljatok rájönni!


Nos ők az én piros szépségeim, két tál egybeborítva. Az nem gond, ha nincs két egyforma, akár egy vajlingot is tehettek a tetejére, csak a méret passzoljon, hogy a forró gőz bent tudjon maradni! 


Hogyan is süssük zománcos tálban? Nagyon egyszerű. Ugyan azt a módszert használom mint a vasfazekas sütésnél. A sütővel együtt forrósítom fel 250 fokra. A bevető lapátra (de megteszi egy vágódeszka is), lefedem sütőpapírral. A megkelt tésztát ráborítom a sütőpapírra, tetszőlegesen bevágom. Kinyitom a forró sütőm ajtaját. A tál tetejét óvatosan leveszem (vagyis a másik tálat) megfogom a bevetőlapátot, amin a kenyér pihen, és egy gyors mozdulattal áthúzom a sütőpapírral együtt a forró mázas tálba. A zománcos tálba fontos a sütőpapír, míg a vasban nem szükséges! Lefedem, rácsukom az ajtót, és légkeveréssel sütöm 10 percen át, majd légkeverés nélkül 220 fokon még további 40-50 percet. Ha nem elég piros és ropogós, kiveszem a tálból, sütőrácsra teszem és rápirítok kicsit. Az volt a tapasztalatom, hogy 10 perccel gyorsabban sikerült felforrósítanom a zománcos tálat, mint a vasfazekat, és nem utolsó sorban, 10 perccel gyorsabban sült meg a kenyér is. Tehát fiúk és lányok, ha van otthon zománcos tálatok, poroljátok le, esetleg a mama padlásán is köröl lehet nézni, majd  használatra fel, mert remekül működik, az árakról pedig nem is beszélek, nézzetek utána :)








Akkor ha nem jöttetek volna rá, elárulom. A keresztbe metszett cipó sült zománcos tálban, a másik pedig vasban! Az első bélzet a tálban sült cipóé, a másik a vasban készült! Számomra is meglepetést okozott a tál. Ugyan olyan minőségű, levegős, ropogós kenyeret sikerült benne sütnöm mint a vasfazékban :) Kinézetre még szebben is sikerült, jobban megnyílt. Remélem tudtam segíteni egy kicsit azoknak is, akiknek a vasfazék nem fér bele a költségvetésbe. Azt hiszem, most már nem dugom el a bonyhádi tálaimat, gyakran fogom használni, mert tökéletes kovászos kenyér sütésére is!

Ui: Bocsánat a képek minőségéért, épp valami zűr volt a gépemmel, amint módomban áll, lecserélem őket.