Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 31., csütörtök

Kovászos lepény gyümölccsel


Tegnap előtt fagyasztó pakolás közben bukkantam rá egy csomag fagyasztott erdei gyümölcskeverékre. Még a télen vettem, nos ideje volt felhasználni. Soha rosszabb ötletet! Töltött paprika után, egy pohár vörösborral mennyei volt.

Hozzávalók:

10 dkg aktív vadkovász  (mehet a hűtős anyakovászból is, amennyiben maximum két napja volt frissítve, etetve)
250 ml szobahőmérsékletű tej
50 dkg rétes tönkölyliszt
10 dkg lágy vaj
1 tojás
4 kanál nádcukor
csipet parajdi só

A feltét hozzávalói:

1 csomag vanília puding
500 ml tej
4 kanál nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg erdei gyümölcs keverék



Elkészítése:

A tejet a gép üstjébe öntöm, hozzáadom a kovászt, és alaposan elkeverem. Hozzászitálom a lisztet, hozzáadom a többi hozzávalót, és a tésztát pár perc alatt  labdává dagasztom. Az állaga fényes, rugalmas, közepesen kemény lesz. Egy tálat enyhén kilisztezek, majd belehelyezem a tésztalabdát, letakarom, és fél órán át a konyhapulton pihentetem. Fél óra után beteszem a 6 fokos hűtőszekrénybe, majd ott érlelem 24 órán át. Másnap kiveszem a hidegről, (ne várjatok nagy térfogat növekedést) és hagyom egy órán át a tésztát felmelegedni. Egy normál méretű sütőlemezt sütőpapírral bélelek ki. Az egy óra elteltével a tésztát ráborítom, majd kézzel egyenletesre nyomkodom a tepsi egész felületén. Egy másik, ugyan olyan méretű sütőlemezt borítok rá (ha nincs,egy nejlontáska is tökéletesen megfelel) , és így kelesztem két órán át.
Ez idő alatt elkészítem a feltétet. A tejben csomómentesre főzöm a pudingot meg a cukrot,kemény masszát kapok. ( Ne csorogjon! ) Hagyom szoba hőmérsékletűre kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverem a kiolvasztott, lecsöpögtetett erdei gyümölcsöt. Időközben a sütőmet 180-200 fokosra forrósítom. A megkelt tésztára kupacolom a feltétet, majd egyenletesen elsimítom.



Berakom a sütőbe, és 30-40 perc alatt megütöm.


A tészta alá szokok nyúlni egy lapáttal, megemelem,ha szép aranybarna, akkor megsült.





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „