Keresés ebben a blogban

2017. május 29., hétfő

Kovászos knédli




A kapor  kedvenc fűszernövényeim közé tartozik. Levesbe,kenyérre,főzelékbe,salátába, jöhet minden mennyiségben. Ma nagyon meleg volt,így egy kellemes édes-savanyú kapormártásra, főtt marhahússal esett a választásom ebéd ügyben.Ehhez a finom étekhez mifelénk  természetesen knédli dukál. A knédli egy cseh nemzeti eledel,magyarul hívják főtt kenyérnek is.A csehek sült hússal és párolt káposztával kínálják leginkább,de minden szaftos húshoz remek!Leírom kiejtéssel,hogy hívják ezt a menüt,kis nyelvtörő  J Vepsoknedlozelo  J Tessék megjegyezni, ha Prágában jártok,így kérjétek.Ha mégis maradna belőle pár szeletke,azt okvetlenül  bundás knédlinek készítem el,mennyei! Akkor térjünk a receptre.

A kovász elkészítéséhez:

10 dkg anyakovász
50 ml langyos víz
10 dkg fehér tönkölyliszt
A hozzávalókat előző este alaposan elkeverem,inkább meggyúrom,és lefedve a pulton hagyom érlelni  reggelig. Kemény kovászt kapok..

Hozzávalók:

25 dkg kovász
300 ml langyos víz
60 dkg fehér tönkölyliszt (kenyérliszt rétesliszttel keverve felesben is lehet)
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor

Elkészítése:

A vizet a gép üstjébe öntöm.Hozzá adom a kovászt,inkább tépem,mert kemény,majd igyekszem simára keverni. Hozzá szitálom a lisztet,cukrot és a sót. Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,majd kettes gyorsaság szintén öt perc. Keményebb,rugalmas,fényes tésztát kapok.


Vékonyan olajozott tálban kelesztem duplára két és fél órán keresztül.


Ha megkelt,kiborítom a munkalapra és három darabra osztom.30-35 dekásak lesznek.



Megformázom mint a kenyér veknit,vagy gombócot is készíthetek belőle.


Kicsit megszórom liszttel és egy órán át kelesztem duplájára a megformázott tésztát.


Ha megkeltek gőzben főzöm ki 20 perc alatt.Ha nincs knédli főző rácsotok,akkor egy konyharuhát feszítsetek a fazékra ,majd arra megy a tészta és a fazék fedele.


A gőzölés ideje alatt TILOS felnyitni a fedőt,mert összeesik a knédli! Mikor megfőtt,rácsra teszem hűlni,a knédli felületét körös-körbe olajjal kenem meg.Melegen is lehet vágni.

Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok! J




„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“