Keresés ebben a blogban

2017. május 21., vasárnap

Teljes kiőrlésű magvas tönkölykenyér, hosszú érleléssel




A hosszú,lassú ,hűtős kelesztésű kenyér szerintem  finomabb,szaftosabb mint a nappali kelesztésű,így most egy ilyen receptet hoztam.Aki pedig szereti  az olajos magvakat,az imádni fogja! A kenyér tele egészséges alapanyagokkal,energiával,kezdődhet a nap.


A kovász elkészítéséhez:

1 kanál anyakovász
50 ml langyos víz
100 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat a  délelőtt folyamán alaposan elkeverem,letakarom és a pulton hagyom érlelni  8-10 órán át.


Hozzávalók:

20 dkg kovász
35 dkg kenyérliszt
35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
550 ml langyos víz
22 gramm só
10 dkg olajos magvak ízlés szerint száraz serpenyőben illatosra pirítva (szezám,tökmag,napraforgó,chia)
egy maréknyi mag a díszítéshez.

Elkészítés:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,leöntöm a vízzel és minimum fél órán át letakarva pihentetem
(jobb ha tovább).Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,kettes fokozat 2 perc,majd hozzá adom a sót és a magvakat és még egy - két percen át dolgoztatom a gépet. Akkor jó,ha a tészta elválik az üst falától. Kicsit ragadni foga sok tk. liszttől,de kitartás! Hablapáttal segítek a kezelésében. Egy kanál olajat öntök a tálba,kézzel szétkenem,majd az olajos kezemmel átteszem a tésztát a tálba,összeszedem,megfordítom és fél órán át étkezési fóliával letakarva pihentetem.Ez után háromszor hajtogatom mint itt fél óránként, enyhén olajozott munkafelületen. A harmadik hajtogatás után még fél órát pihentetem,majd enyhén lisztezett felületen megformázom a veknit vagy a cipót. A szakajtóra kifeszítem a konyharuhát,megszórom magokkal (ezeket nem pirítom) és elhelyezem bele a tésztát. A konyharuha széleivel letakarom,majd  nejlon  táskába húzva a 6 fokos hűtőbe teszem kelni.Nálam a kelesztési idő 14 óra volt.


Kivettem a tésztát,és addig melegedett a pulton,amíg a sütőm felforrósodott.Ha úgy ítélem meg,hogy a túlkelés határán van,nem rakom ki a pultra,egyből a forró sütőbe teszem. Hűtős kelesztésnél az ujjpróba nem működik,csak a szememre hagyatkozom.Duplája legyen a tészta.A sütőt a vasfazékkal 250 fokra hevítem. A tésztát lisztezett lapátra borítom,tetszőlegesen bevágom és gyors mozdulattal becsúsztatom a forró vasba. Sütési idő 10 perc 250 fokon légkeveréssel,majd 220 fok légkeverés nélkül 40-45 perc.
Ha alaposan megsült, a kenyér alja kong,készen is vagyok.Rácson hagyom kihűlni.

Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J





„Csinálj minden nap valami olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni.“