Keresés ebben a blogban

2017. május 31., szerda

Kovászos nokedli



A nokedli nagyon közkedvelt körítés a magyar konyhában. Tojással megsütve,tejfölös uborkasalátával  kiváló vacsora vagy ebéd lehet. Pörkölt,becsinált,szaftos ételekhez egyenesen mennyei. A vadkovász mindennemű tésztába pozitív élettani hatást vált ki,nagy arányban bontja le a glutént és a cukrokat,könnyebben emészthető.


Hozzávalók:

1 kg daraliszt,vagy rétesliszt
körül belül 500 ml víz
2 darab tojás
3 teáskanál só
20 dkg vadkovász(lehet aktív,de mehet a hűtőből is)


Elkészítése:

A kovászt a vízzel simára keverem egy tálban. Hozzáadom és elkeverem tojásokat,majd a lisztet és a sót.Alaposan kidolgozom a tésztát.Letakarva,minimum két,de inkább három órán át pihentetem.Ez után nem marad más hátra,mint lobogó sós vízben kifőzöm.Akkor jó,ha a nokedli feljön a víz felszínére.Hideg vízzel leöblítem,a tálaló tálba szórom és kis zsírral,olajjal vagy éppen pörköltszafttal összekeverem.Ez egy "kopogós" állagú nokedli,mert mi így szeretjük.Amennyiben nem így szeretnéd,növeld a vizet a tésztában fél-egy decivel.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok :)



:)