Keresés ebben a blogban

2017. november 18., szombat

Beigli


Kiskarácsony, Nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom, ha kisült már ide véle, had egyem meg melegében!
A beigli igazi Hungaricum. Szerintem nincs olyan ember a Földön, aki ne szeretné. Igazság az, hogy én öt éve sütöm csak, de azóta rendszeresen, nem csak Karácsonyra. Aki ismer az tudja, hogy az élesztőt száműztem a konyhámból, és mindent, természetesen a beiglit is kizárólag vadkovásszal készítem. Száraz hűvös helyen másfél hónapig eltartható, és megőrzi a minőségét. 24 darabot szoktam az ünnepekre készíteni, az egész család kap belőle ajándékba. Mivel ez rengeteg munkával jár, két héttel az ünnepek előtt nekifogok, hogy mindenre maradjon időm. Nálunk a hagyományos diós és mákos a nagy kedvenc. Tavalyi évben a csoportunkban aVad- Kovászolók-ban nagy sikere volt a receptemnek, több száz beiglit sütöttek a csoporttagok. Remélem az idén is így lesz J




Hozzávalók az elő tésztához 3 darab beiglihez:

10 dkg Madre anyakovász vagy vadkovász, lehetőleg fehér lisztből
50 ml 30 %-os habtejszín
100 ml víz
15 dkg fehér liszt, ami lehet kenyér, finom, rétes vagy tönköly liszt is

A folyadékhoz adom a kovászt, alaposan kikeverem, hozzáadom a lisztet, kézzel jól kidolgozom, majd letakarva a konyhapulton érlelem egy éjszakán át, ami lehet 6-10 óra. Reggelre ilyen csodás elő tésztát kapok.



További hozzávalók:

35 dkg az elő tésztából
50 ml víz
10 dkg rétesliszt
25 dkg liszt (kenyér, rétes, finom vagy tönkölyliszt)
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
6 dkg, lehetőleg házi disznózsír
0,5 dkg parajdi só
1 darab, lehetőleg házi boldog tojás sárgája

a kenéshez egy nagy tojás sárgája majd fehérje






Elkészítése:

Az összes hozzávalóm hideg. Meggyúrom a tésztát, amit csinálhatunk a dagasztó gépünk segítségével, de kézzel is, pár perces munka. Kellemes közepesen kemény állagú tésztát kapok, ami nem ragad, nem nyúlik, jó vele dolgozni.


A tészta összsúlya 105 dkg lesz, amit három egyenlő részre osztok, egyenként étkezési fóliába csomagolom és a hűtőszekrénybe teszem pihenni egy órácskára. Előkészítek egy A4 es formátomú eurofóliát, ezen fogom nyújtani a tésztát. Azért jó, mert így garantáltan egyforma méretű tésztát ,majd beiglit kapok. Kiveszem az első tésztát a hűtőből, majd egy nyújtófa segítségével méretre nyújtom.


Rárakom a diós tölteléket, majd vizes kézzel, konyhalapáttal egyenletesen elosztom a tésztán.


A tészta széleit visszahajtom, majd a tenyeremmel lelapogatom, hogy vízszintben legyen a töltelékkel. Mindig a két szélesebb felével kezdem.



Végül szorosra tekerem fel a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.





Azonnal hideg, szellős helyre teszem, arra a kis időre is, amíg elkészítem a másik két beiglit, mert ugyebár nem kelt kalácsot szeretnék készíteni. Elkészítem a többi beiglit is. Ha készen vagyok, egy nagyobb tojás sárgáját villával felverek, majd egyenletesen lekenem vele a beigliket.


Figyelek, hogy az oldalára is jusson, mert nagyon csúnyácska tud lenni , ha az oldala világos, tojáscsurgós lesz. Hideg, szellős helyre teszem száradni. A tojássárgájának tökéletesen rá kell száradnia a tésztára. Ekkor villával felverem a tojás fehérjét, majd ismét szépen lekenem a beigliket.


A sorrend és a száradás fontos ha szép cserepes, mozaikos és fényes beiglit szeretnék. Ha rászáradt a fehérje, én még egyszer leszoktam kenni csak fehérjével, még szebb, csillogósabb lesz. A sütőmet 200 fokra melegítem elő. Ha tökéletesen rászáradt a másik réteg is ( hajszárítóval szoktam rásegíteni) , villával vagy hústűvel megszurkálom, majd betolom a sütőbe a , és imádkozom, hogy ne repedjenek ki! A sütési idő 30-40 perc, természetesen sütőfüggő. J Sütőlemezen hagyom kihűlni. Ha tárolni szeretném, akkor folpackba vagy étkezési fóliába  csomagolva hűvös helyen tartom, semmi baja nem lesz egy hónap múlva sem.











Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

Diós töltelék 3 darab beiglihez:

50 dkg darált dió
10 dkg arany mazsola
1 darab  citrom reszelt héja
fűszerek ízlés szerint, szerecsendió, fahéj
170 ml zsíros tej
15 dkg méz
15 dkg kristálycukor






A tejhez adom a mézet, kristálycukrot, majd összefőzöm, és leforrázom vele a diós, mazsolás, fűszeres száraz keveréket. Alaposan elkeverem és hagyom kihűlni. Ha előző nap készítem el, hűtőben tárolom. A tölteléket három egyenlő részre osztom.

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „