Keresés ebben a blogban

2017. június 20., kedd

Kovászos kakaós csiga


Ki  nem szeretné a kakaós csigát? Egy nagyon egyszerűen elkészíthető receptet hoztam hozzá.Hosszú érleléssel készül,sok időt megtudunk vele spórolni a rohanó mindennapokban.

Az édes  kovász elkészítéséhez:

50 ml langyos víz
30 gramm cukor
10 dkg rétesliszt

A hozzávalókat alaposan elkeverem majd letakarva a konyhapulton hagyom érlelődni egy éjszakán át.

További hozzávalók:

25 dkg édes kovász
25 dkg rétesliszt
25 dkg finom liszt
5 dkg nádcukor
1,5 dl habtejszín
1 dl víz
10 dkg vaj
1 egész tojás
2 nagy csipet só

Töltelék:

kis olvasztott vaj a tészta lekenéséhez
holland kakaó (mással nem érdemes)
porcukor

Elkészítése:

A folyadékot a gép üstjébe mérem,hozzáadom az édes kovászt,simára keverem ,majd a lisztet,tojást,cukrot,sót. Beindítom a dagasztást. A vajat akkor adom hozzá,amikor majdnem összeáll a tészta. A vaj szoba hőmérsékletű legyen,apró kockákra vágva. Darabonként adom hozzá,alaposan megdagasztom,szép sima,fényes,rugalmas tésztám lesz. Egy tálba teszem,étkezési fóliával takarom le,és a hűtőszekrénybe teszem 48 órára,azaz két napra. A tészta nem fog duplázni,de ha megemelem,érzem,hogy érett,laza,könnyű lett.



Egy órán át szoba hőmérsékleten pihentetem. Lisztezett deszkára borítom a tésztát és kinyújtom.


Ha nagyobb csigákat szeretnék,akkor az egész tésztát nyújtom ki téglaalap alakúra,ha kisebbeket,akkor felezem a tésztát és két téglaalapot nyújtok. Lekenem olvasztott vajjal. Alaposan megszórom kakaóval,majd porcukorral. Az apróbb csiga kívül ropog,belül omlós.



Azért nem írtam mennyiséget a receptbe,mert mindenki másképp szereti,édesebben,csokisabban,vagy kevésbé. Feltekerem mint a beiglit,szorosra.


Közben a sütőmet 200 fokra hevítem és gőzösítem. Egy sütőlemezt papírral bélelek ki. a feltekert tésztát ujnyi vastagságú szeletekre metélem,majd azonnal a lemezre fektetem szép sorban. 10-12 percig gőzben sütöm a csigákat,majd még 15 percig pirulnak gőz nélkül a kívánt szín eléréséig (sütőfüggő). Mikor készre sültek ,forró vaníliás tejjel locsolom meg a csigákat,ettől szaftosabbak lesznek. Sütőlemezen hagyom kihűlni.





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“