Keresés ebben a blogban

2017. június 1., csütörtök

Burgonyás kovászos fehér kenyér








Nos úgy gondoltam,ha van édes kovász,akkor miért ne lehetne burgonyás is! Sütöttem már több alkalommal krumplis kenyeret,de meg kell,hogy mondjam,ezzel az eljárással lett a legfinomabb.Ugyan nincsenek hatalmas lukak a kenyérben,inkább aprók és egyenletesek,de a kenyérkészítésből nem szeretnék sportot űzni. Az állaga viszont felülmúlhatatlan,ruganyos,szaftos,ízes és szép sárga színű. Kevesebb vízzel készült,mivel tipikus jelenség,hogy a kenyérbe hozzá adott burgonyától borzasztóan terül a tészta,és minden hajtogatásnál   lágyul. Ezt kiküszöböltem,és egy kellemes tésztát kaptam,amivel öröm volt dolgozni.Szerintem sokszor lesz terítéken! Tehát ez nem sima krumplis kenyér, hanem krumplis kovásszal készült.  A burgonyás kovász receptemet jó szívvel ajánlom mindenkinek, de főleg barátnőmnek, Klárikának !



A burgonyás kovász elkészítéséhez:

egy  evőkanál anyakovász (5 dkg)
10 dkg főtt,áttört burgonya
100 ml langyos víz
10 dkg kenyérliszt
A vízben feloldom a kovászt,majd hozzá keverem az áttört burgonyát,alaposan elkeverem,majd a liszt kerül hozzá. Konyhapulton,letakarva érlelem  minimum 6 órán át. Viszonylag lágy,habos kovászt kapok.

További hozzávalók:

70 dkg kenyérliszt
350 ml langyos víz
3 teáskanál parajdi só



Elkészítése:

A gép üstjébe szitálom a lisztet,ráöntöm a langyos vizet,elkeverem és minimum fél órán át letakarva pihentetem.Hozzá adom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 7 perc,kettes fokozat sóval 3 perc. Masszívabb,ruganyos tésztát kapok. Olajos felületen hajtogatom 3 x 30 percenként.Mint itt. Ez után még fél óra pihentetés. Megformázom a tésztát,enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt, szakajtóba teszem egy éjszakára ,8 órára kelni. A szakajtót táskába húzom,hogy a nedvesség a tésztában maradjon. Reggel két órán át hagyom felmelegedni,kelni a tésztát. Közben a sütőt a vasfazékkal 250 fokra melegítem elő. A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra borítom,tetszőlegesen bevágom,óvatosan a forró vasba helyezem. 250 fokon sütöm 10 percen át légkeveréssel,majd 45 percig 220 fokon (sütőfüggő). Rácson hagyom kihűlni.
.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J






„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“

Dagasztás nélküli,teljes kiőrlésű kovászos, tönköly,formakenyér




Ez a finom kenyér fiam és az én kedvencem. Sokáig próbálgattam,mire meglett a tökéletes recept. Jó szívvel ajánlom . Heti szinten sütöm. A két darab simán elfogy,és egy hétig élvezhető a kenyér állaga. Nagyon jó szendvicsalapnak is,szép szeleteket tudok vágni. Nem utolsó sorban az egyik legegészségesebb lisztfajtából készül,hosszú érleléssel, tele van rostokkal,vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Elég hosszú a sütési idő,ezért ajánlok egyszerre két darabot készíteni. Kicsit spórolok az idővel és az energiával is. Ha gondolom nem fogy el,berakom a fagyasztóba,kifogástalan lesz kiolvasztás után is.
Nagyon egyszerű az elkészítése,kezdő kovászolók is bátran fogjanak neki.



Elő tészta két darab kenyérhez:



6 evőkanál teljes kiőrlésű anyakovász (hűtőből)
1200 ml langyos víz
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt



A kovászt simára keverem a vízzel,majd hozzá szitálom a lisztet,alaposan elkeverem,és letakarva
6 órán át a konyhapulton pihentetem. Csodás, bubis, tele élettel tésztát kapok, ami nagyon híg és csurog, de ez így van rendben.









További hozzávalók:



40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 evőkanál darált bio lenmag (tökmag)
2 evőkanál darált bio szezámmag (napraforgó mag,chia)
2 evőkanál bio tönkölypehely (lehet hajdina,vagy rozs is 2 evőkanál hajdina pehely

2 evőkanál hajdina pehely


2 teáskanál őrölt köménymag

4 teáskanál parajdi só

magok a kenyér tetejének megszórására tetszés szerint






Elkészítése:




A fent írt hozzávalókat az elő tésztához keverem. Két darab formát sütőpapírral bélelek ki. A masszát kétfelé osztom és beleöntöm a formákba. Ne ijedjünk meg,csurgós lesz a tészta. Tetszőleges magvakkal megszórom a tészta tetejét. Nekem van két formám,azt borítom rá, de nejlon táskába is húzhatjuk,vagy sütőzacskóba. Két órán át kelesztem. Hideg sütőbe indítom. Beállítom a sütőmet 220 fokra és egy órán át letakarva egy másik formával,vagy sütőzacskóban sütöm. Egy óra után kiveszem a formából,lehúzom róla a sütőpapírt,és a sütőrácsra teszem vissza 200 fokra még további fél órára sülni. Akkor sült meg jól,ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallok. Rácson hagyom kihűlni. Lehetőség szerint,csak másnap vágom meg,jót tesz a kenyér állagának,ha pihen fél napig.



 Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok :)


 Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "