Azt szokták
mondani, nincs új a Nap alatt! Nos, biztosan állíthatom, hogy van. Ha nem
is az alap hozzávalókban, de a technikában igen is van! Már jó ideje
tesztelem és egyre több receptemet variálom ezen technika szerint! A hosszú
érlelés hűtőben minden tésztának jót tesz. Csak annyit mondok röviden, számomra és családom szerint is, ez a kiflik
kiflije J
A kovász elkészítéséhez:
5 dkg anyakovász, vagy Madre
50 ml víz
10 dkg
kenyérliszt
A hozzávalókat
alaposan összegyúrom, kemény kovászt kapok, amit a konyhapulton érlelek
8-12 órán át.
További hozzávalók:
az egész kovász
350 ml langyos
tej
5 dkg teljes
kiőrlésű , simára őrölt tönköly
45 dkg
kenyérliszt
5 dkg vaj
3 dkg méz
3 dkg méz
2 teáskanál parajdi
só
A liszteket a gép
üstjébe szitálom, hozzá öntöm a tejet, hozzá adom a kovászt és
alaposan kidagasztom. A dagasztás vége felé adagolom bele a lágy vajat,
majd ha szépen eldolgozta az „Eta“ a gépem, hozzáadom a sót is.
Közepesen kemény tésztát kapok, hasonlít a lágyabb kenyér tésztához.
Enyhén olajozott tálba teszem át, ahol azonnal sziromhajtogatást végzek mint itt. Egy órán át szoba hőmérsékleten tartom, majd még egy sziromhajtogatást
végzek, a tésztát hasra fordítom, nejlonba húzom, és berakom a 6 fokos
hűtőszekrénybe 12-16 órára, de többet is kibír. Másnap kiveszem, és kilenc
egyenlő részre osztom az érett tésztát. Mindegyik tésztadarabot, nem túl
feszesen zsemlére formára gömbölyítem.
Sikeres elkészítést,
és jó étvágyat kívánok J