Keresés ebben a blogban

2017. október 1., vasárnap

Kovászos pita - Kvásková pita na gyros


Megint csak egy nagyon közkedvelt csemegét hoztam! Gyorsan készül, és fillérekből megvan J

Spravíme si domáci gyros, pitu, samozrejme z kvásku. Za pár halierov, a priemerne rýchlo sa to dá spraviť J

Na prípravu rozkvasu:

A kovász elkészítéséhez:

jedna polievková lyžica materského kvásku
egy kanál anyakovász
10 dkg vody
10 dkg víz
10 dkg celornnej ražnej múky
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

A vizben feloldom a kovászt, hozzáadom a lisztet, simára keverem, és nejlonnal  letakarva érlelem 10-12 órán át.

Vo vode vymiešam kvások, pridám múku, poriadne rozpracujem, prikrijem nejlonom a nechám zrieť 10-12 hodín pri pokojovej teplote.

Ostatné prísady:

További hozzávalók:

25 dkg rozkvasu
25 dkg kovász
50 dkg pšeničnej chlebovej múky
50 dkg kenyérliszt
10 dkg celozrrnej špaldovej múky
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
330 ml vlažnej vody
330 ml langyos víz
1 čajová lyžica trstinového cukru
1 teáskanál nádcukor
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 evőkanál oliva olaj
2,5 čajovej lyžyšky parajdskej (Himalája) soli
2 és fél teáskanál parajdi só

Príprava:

Na preosiatu múku nalejem vodu, igelitom prikryté nechám autolizovať pol hodinky. Pridám kvások a cukor,vymiesim cesto pružnej, makkej konzistencii. Pri konci miesania pridám olej a soľ, domiesím. Cesto bude podobnej konzistencie ako chlebové cesto. Po namiesení nechám pol hodinky zreť cesto na pulte. Cesto dám na olejom natretú pracovnú plochu, a rozdelím na 10 kusov. Vytvarujem žemle, ktoré ešte nechám približne 30-50 minút kysnúť pod utierkou. Zo žemlí na pomúčenej doske rozvalím placku, podobnú kapse, minimálne 1 cm hrubé. Nesmieme na tenšie, lebo nevyskočia, a treba si dávať aj na to pozor, aby neprekynuli. Kapse mierne pomúčim, a nechám 15-30 minút ešte kysnúť. Za ten čas zohrejem trúbu na 200 stupňov aj s horúcou vzušnou ventiláciou. Kapse pomocou kuchyňskej lopaty dám piecť na 10-12 minút na mriežku. Dopečené ich vytiahnem, dám vychladiť na mriežke, a potom podla chutí naplníme s maskom, zeleninou a dressingom.
Nech sa vám vydarí! Dobrú chuť vám prajem J



Elkészítése:
A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet, és nejlonnal letakarva fél órán át pihentetem (autolizálom). Hozzá adom a kovászt, cukrot és beindítom a dagasztást. Az olaj és a só a dagasztás vége felé kerül bele. Hasonló állagú tésztát kapok mint a lágyabb kenyértészta. Enyhén olajos munkafelületen 10 darabra osztom a tésztát, és zsemléket formázok belőle. 30-50 percen át, konyharuhával letakarva kelesztem. Enyhén lisztezett felületen 1 cm vastag zsebeket nyújtok a zsemlékből. Letakarva kelesztem még 15-30 percen át. Vigyázok, hogy 1 cm ne legyen vékonyabb és ne keljen túl, mert nem fog felfújódni. Időközben a sütőmet 200 fokra melegítem légkeveréssel. A megkelt zsebeket óvatosan a sütőrácsra rakom, majd 10-12 perc alatt megsütöm. Hűtőrácson hagyom kihűlni, majd tetszőlegesen hússal, zöldséggel és különböző öntettel töltöm meg. Mi a joghurtos, fokhagymás, chilis öntetet kedveljük szintén pikáns fűszerezésű csirkehússal, sok hagymával, paradicsommal, paprikával.




Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni!“