Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 24., csütörtök

Pírított mákos kovászos kenyér


A napokban vettem három kiló friss házi mákot. Ekkor jött még az ihlet, hogy megpróbálom töményen a kenyérbe dagasztani. Nem bántam meg! Igazi ínyenc, illatos,  ropogós kenyér kerekedett belőle. A mák és a hidegen sajtolt mákolaj  nagyon egészséges, csontritkulás megelőzésére kiválóan alkalmas, valamint sok egyéb fontos vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Akkor térjünk a receptre!



A kovász elkészítéséhez:

2 kanál anyakovász
10 dkg víz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt a vízzel alaposan elkeverem, majd hozzáadom a lisztet, és csomómentesre dolgozom. Letakarva,  konyhapulton érlelem egy éjszakán át.

További hozzávalók:

Az egész, 30 dkg kovász
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
60 dkg kenyérliszt
500 ml víz
15 dkg mák, száraz serpenyőben illatosra pirítva majd kihűtve
2 kanál hidegen sajtolt mákolaj (ha nincs, extra szűz oliva olajara lehet cserélni )
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet,lazán elkeverem, majd minimum egy órán át letakarva pihentetem. Hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton  5 percen át, majd kettesen a só és a mák és az olaj  hozzáadása után még 4-5 percig dagasztom. Lágy tésztát kapok.


Ne tessék megijedni, alakulni fog. Egy tálban pár csepp mákolajat szétkenek, majd az olajos kezemmel kiszedem a tésztát a tálba, és fél órán át letakarva pihentetem. A tészta még mindig elég lágy, most nem veszem ki a tálból, sziromhajtogatást végzek addig amíg a tészta engedi, mint itt.


A következő két hajtogatást negyven perces időközökkel végzem el, már a konyhapulton, amit szintén pár csepp mákolajjal kenek le. A tésztám gyönyörűen feszesedik, formálódik, érik minden hajtogatás után.


A harmadik hajtogatás után még hagyom negyven percig pihenni, majd enyhén lisztes felületen megformázom a veknit. Konyharuhával bélelt szakajtóba , amit megszórok  mákkal , helyezem a tésztát, betakargatom ,majd hagyom majdnem duplára kelni.


Mivel nekem a tésztám nagyon gyorsan kelt a hosszú hajtogatások alatt, a végső kelesztés lerövidült másfél  órára. A vekni térfogata csak egy harmadával nőtt meg , amikor én már kellő képen megkeltnek ítéltem az ujjpróba szerint.


Ha harminc percenként hajtogatok, akkor természetesen az utolsó kelesztési idő nőni fog, csakúgy mint a tészta térfogata. Ezt mindig figyelembe kell venni. a megkelt tésztát lisztezett lapátra borítom, tetszőlegesen bevágom,megszórom mákkal, és lefújom vízzel, hogy a mák ne peregjen le róla.  Forró vasfazékban ,250 fokos villanysütőben 15 percig légkeveréssel sütöm, majd 220 fokon légkeverés nélkül  további 50 percen át. (sütőfüggő ) Hűtőrácson hagyom kihűlni.



Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „