Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 18., péntek

Rozskovászos fehér kenyér hűtős kelesztéssel


Lehet sokan nem is tudják, hogy a  kovászos tészta minél tovább érik, fermentálódik, annál finomabb, egészségesebb. Az sem másodlagos, hogy nem mindenki tudja beilleszteni a napjába kovászos kenyér hosszú folyamatát. Nos az éjszakai, hidegen kelesztés ebben is segít. Estére munka után bedagasztok,majd a hűtőben akár 24 órát is kelhet attól függ mennyi kovásszal dagasztom be. Ez a kenyér 10 órát töltött a hűtőben és nagyon finom. A menet ugyanaz mint az alapreceptnél, csak a kovász mennyiség és a kelesztés módja tér el .



Hozzávalók:

15 dkg kemény anyakovász (én hűtőset használtam, ami előző nap etettem, de lehet aktív is, amit egy kanál hűtős kovászból, 6 dkg vízből, és 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készítek el, 8-10 órával a dagasztás kezdete előtt)
450-500 ml víz, én 470 ml-t használtam
70 dkg kenyérliszt
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A vizet a gép üstjébe öntöm, hozzászitálom a lisztet, elkeverem, majd minimum egy órán át pihentetem. A pihenés után hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc, majd a só hozzáadása után kettes fokozaton folytatom, amíg a tészta elválik az üst falától. Egy kanál olajat elkenek a tálban, majd belehelyezem a bedagasztott tésztát és letakarva pihentetem fél órán át. Ez után háromszor hajtogatom meg a tésztát mind itt. Az utolsó hajtogatás után még fél óra pihenőt kap a tészta, utána megformázom, és lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem. A tészta felszínét alaposan megszórom liszttel és ráhajtom a konyharuhát.Egy tiszta nejlontáskába húzom a szakajtót, és berakom a 6 fokos hűtőbe tíz órára. Reggel kiteszem a konyhapultra és meglesem meg- e kelt kellőképpen. A hideg kelesztésnél az ujjpróba nem működik. Jobb híján a szememre hagyatkozok. A tészta varratnál szakadjon, és majdnem duplája legyen. Ha ilyen, akkor a sütőt légkeveréssel 250 fokra melegítem a vaslábassal együtt. Amennyiben nem kelt meg eléggé, akkor még a konyhapulton kelesztem, vagy hideg vasban indítom a sütést, ebben az esetben sütőpapírt használok. A tésztát lisztezett bevetőlapátra borítom, tetszőlegesen bevágom, és a forró vasba helyezem. Igy sütöm 10 percig,majd 200 fokon légkeverés nélkül  50 percig végig fedő alatt. Akkor van jól átsülve, ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.



Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „