Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 18., péntek

Rozskovászos fehér kenyér hűtős kelesztéssel


Lehet sokan nem is tudják, hogy a  kovászos tészta minél tovább érik, fermentálódik, annál finomabb, egészségesebb. Az sem másodlagos, hogy nem mindenki tudja beilleszteni a napjába kovászos kenyér hosszú folyamatát. Nos az éjszakai, hidegen kelesztés ebben is segít. Estére munka után bedagasztok,majd a hűtőben akár 24 órát is kelhet attól függ mennyi kovásszal dagasztom be. Ez a kenyér 10 órát töltött a hűtőben és nagyon finom. A menet ugyanaz mint az alapreceptnél, csak a kovász mennyiség és a kelesztés módja tér el .



Hozzávalók:

15 dkg kemény anyakovász (én hűtőset használtam, ami előző nap etettem, de lehet aktív is, amit egy kanál hűtős kovászból, 6 dkg vízből, és 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készítek el, 8-10 órával a dagasztás kezdete előtt)
450-500 ml víz, én 470 ml-t használtam
70 dkg kenyérliszt
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A vizet a gép üstjébe öntöm, hozzászitálom a lisztet, elkeverem, majd minimum egy órán át pihentetem. A pihenés után hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc, majd a só hozzáadása után kettes fokozaton folytatom, amíg a tészta elválik az üst falától. Egy kanál olajat elkenek a tálban, majd belehelyezem a bedagasztott tésztát és letakarva pihentetem fél órán át. Ez után háromszor hajtogatom meg a tésztát mind itt. Az utolsó hajtogatás után még fél óra pihenőt kap a tészta, utána megformázom, és lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem. A tészta felszínét alaposan megszórom liszttel és ráhajtom a konyharuhát.Egy tiszta nejlontáskába húzom a szakajtót, és berakom a 6 fokos hűtőbe tíz órára. Reggel kiteszem a konyhapultra és meglesem meg- e kelt kellőképpen. A hideg kelesztésnél az ujjpróba nem működik. Jobb híján a szememre hagyatkozok. A tészta varratnál szakadjon, és majdnem duplája legyen. Ha ilyen, akkor a sütőt légkeveréssel 250 fokra melegítem a vaslábassal együtt. Amennyiben nem kelt meg eléggé, akkor még a konyhapulton kelesztem, vagy hideg vasban indítom a sütést, ebben az esetben sütőpapírt használok. A tésztát lisztezett bevetőlapátra borítom, tetszőlegesen bevágom, és a forró vasba helyezem. Igy sütöm 10 percig,majd 200 fokon légkeverés nélkül  50 percig végig fedő alatt. Akkor van jól átsülve, ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.



Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „










3 megjegyzés:

  1. Kedves Edit! Miért van az, hogy hűtős kelesztéssel a kenyerem soha nem reped meg, nem sül át rendesen és a felszínén apró hólyagok jelennek meg.Szépen megkel reggelre , kiveszem a hűtőből bevágom és hideg sütőbe vasba sütöm. Lehet az a baj,hogy kint kéne hagynom a pulton sütés előtt ?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Edit, tanácsot szeretnék kérni.Milyen lisztet szerezzek be fehér és rozskenyér készitéséshez, kezdve az anyakovász elkészítésével? Segítségét köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés