Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 6., szerda

Kemencében sült csülök hagymaágyon, Jocó módra



Királyok fenséges étke kerülhet az asztalunkra ezzel a  nagyszerű recepttel J Nem azt mondom, hogy hetente együnk sült csülköt, kicsit erős kaja, de havonta egyszer mi is bevállaljuk, nyáron, kerti partik idején többször is, szerintem felér egy malacsülttel!  A barátok, család imádják, és én magam is.A recept a férjemet dicséri, ezért is írom, hogy Jocó módra.Piros ropogós a bőre, omlós a húsa, a csont szinte kiugrik belőle. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! Természetesen akinek nincs kemencéje, villanysütőben is elkészítheti.



Hozzávalók:

6 darab hátsó csülök
2-2,5  kg vörös hagyma
6 fej fokhagyma
egy palack minőségi száraz vörös bor ( 7 dl )
3 doboz barna sör
parajdi vagy himalája só, kilónként 1,5 dkg
őrölt bors
egész köménymag



Elkészítése:

Az egész munka két nappal a sütés előtt kezdődik. Tehát ha szombatra tervezem a sütést, csütörtökön fogok neki a munkának. A csülköket alaposan megtisztítom, megmosom. Hagyom leszáradni. Kimérem a sót. Megmérem a csülköket, kilónként 1,5 dkg sót számolok. Besózom. Csak a húsos részét sózom, a bőrös részt nem! Ha ezzel megvagyok, egy nagy fazékba rakom a besózott csülköket,lefedem és a hűtőszekrénybe rakom két napra. Szombaton délelőtt felfűtöm a kemencét minimum 250 fokra. Amíg fűtök, elkészítem a hagymaágyat és a csülköket. A vöröshagymát megpucolom, felszeletelem karikákra, majd a tepsibe rakom egyenletesen.  A megtisztított fokhagymával megspékelem a csülkök húsos részét, a bőrét nem sértem meg. Egy fej fokhagymát számolok egy darab csülökre. Utána következik a fűszerezés. Egész köménymagot és őrölt fekete borsot használok ízlés szerint, de általában fél csomag fogy el mindkét fűszerből. A megspékelt, befűszerezett csülköket a hagymaágyra rakom, a húsos, nagyobb felével. Egy ujnyi hideg vizet öntök rá.


Időközben a kemence 250 fokra forrósodott. A parazsat nem kotrom ki, hanem a sütőtér végébe és az oldalába tolom. A közepe üres marad, oda megy a tepsi. Először fedő nélkül teszem be 10-15 percre, picit megkapja a húst.

Ez után kihúzom a tepsit, meglocsolom vörös borral, lefedem  és ismét betolom a kemence gyomrába.

Körülbelül két órán át rá sem nézek, hagyom szépen sülni, nem nyitogatom a kemencét, hogy ne vesszen a hő. Ez idő alatt megpucolom a krumplit, félholdakra metélem. Két óra múlva a kemence hőmérője nálam  180 fokot mutat általában. Függ persze az időjárástól, a széltől, hidegtől. Télen hamarább lehül, nyáron jobban tartja. Szóval kihúzom a tepsit, igyekszem melegebb helyre tenni, betakarni, hogy ne nagyon hűljon ki. Hungarocell táblára szokom rárakni, az jól tartja a hőt. Gyenge fél óra alatt visszafűtöm a kemencét 250 fokra. Leveszem a tepsi fedelét, és hozzá teszem a megsózott krumplit. Előkerül a jó minőségű barna söröcske J Egy dobozzal, azaz fél litert rálocsolok a csülkökre, majd lefedem a tepsit és visszatolom a kemencébe.


Ez után fél óránként rálesek és sörrel locsolgatom. Van, hogy erre a mennyiségre 3, de van, hogy csak két doboz sört használok el. Attól függ, hogyan sül, meg hogy mennyi a lé alatta. Ne álljon a szaftban, mert akkor nem igazán fog pirulni.


Micsoda illat terjeng az udvaron..... hm, mennyei J Másfél óra elég szokott lenni a tökéletes puha csülökhöz, ( a visszafűtés után) de természetes sok minden függvénye. De két óra mindenképp elég szokott lenni. Ez időre a krumpli is megsül. Akkor az igazi, mikor a csontot egy laza  mozdulattal kitudom húzni a húsból. Csodaszép piros, ropogós bőrű, omlós húsú, illatos csülköt kapok a vendégsereg nagy örömére. Házi, vadkovászos kenyérrel, és házi savanyúsággal, salátákkal kínálom.



Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J







„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „



3 megjegyzés:

  1. T.Cím !
    Nagyon guszta lett a csülök :) Kérdésem lenne, hol kapok kemence hőmérőt.
    Előre is köszönöm válaszát
    Feketené Tar Erzsébet

    VálaszTörlés
  2. Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés