Furának hangozhat a kenyér neve....türelemkenyér!
Azért neveztem el így,mert sok türelem kell hozzá,mire az asztalra kerül.
Higgyétek el,megéri. Sok munka nincs vele,többet van a hűtőben mint a konyhapulton.
Fantasztikus ízvilág,illat ,ropogós héj és lágy bélzet.Már egy hete sült,de nem bírom
magamat utolérni az írásban,tudni illik inkább sütögetek.Sok receptem
vár még megírásra,amit már rég megsütöttem és elfogyasztottunk!
Hozzávalók:
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölykovász (lehet
aktív,de mehet az anyakovászból is)
35 dkg kenyérliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
350-370 ml langyos
víz (én 370 ml használtam)
Elkészítése:
A kovászt a 35
fokos vízzel simára keverem a gép üstjében.
Hozzá szitálom a liszteket és minimum
egy órán át,étkezési fóliával letakarva pihentetem.
Megkezdem a dagasztást.Egyes fokozaton 8-9 perc,majd kettesen 2-3 perc.A sót
mindig a dagasztás végén adom a tésztához.Lágyabb,terülős
tésztát kapok (a fehér tönköly miatt). Akkor van alaposan kidagasztva,ha a tészta
elválik az üst oldalától (korrigálható egy kanál kenyérliszttel). Olajozott
felületen kezdem meg a hajtogatást mind itt,amit háromszor végzek el
negyven percenként. Az utolsó hajtogatás után fél órát pihentetem még ,majd egy
enyhén lisztezett tálba teszem,letakarom étkezési fóliával ,és 6 fokos
hűtőszekrénybe teszem 22 órára. Az idő eltelte után a konyha pultra
teszem,és hagyom két órán át,hogy felvegye a szoba hőmérsékletet. Enyhén
lisztezett felületen veknire formázom a tésztát.Inkább a kezemet lisztezem
mint a pultot vagy a tésztát.Konyharuhával bélelt ,kicsit lisztezett
szakajtóba teszem,nejlon táskába húzom,és visszateszem a hűtőszekrénybe 15
órára.Letelt az idő,kirakom a pultra két-három órára melegedni a szakajtót.Időközben
felmelegítem a sütőmet 250 fokra a vasfazekammal együtt. A bevető
lapátomat meglisztezem,ráborítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom,és
óvatosan a forró vasba helyezem. 250 fokon sütöm légkeveréssel 10
percig,majd lehúzom 220 fokra,és légkeverés nélkül sütöm még 40 percig végig
fedő alatt szép aranybarnára (sütőfüggő). Ha nem tetszik a színe,fedő
nélkül sütöm még pár percig.Akkor van jól átsülve,ha megkopogtatva kongó hangot
ad. Rácson hagyom türelmesen kihűlni.Még
azt írnám le,hogy hogyan osztottam szét az időt.Délután egy óra tájban fogtam
neki,ötkor került a hűtőbe először.Másnap
ebéd után háromkor vettem ki,hagytam melegedni két órán át,formáztam,ötkor
visszatettem másnap reggel nyolcig,és
tízkor került a sütőbe.Ebédre épp elkészült,habár csak vacsorához vágtam
meg.
Sok sikert az
elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok!
„Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni“.