Keresés ebben a blogban

2017. május 27., szombat

Türelemkenyér vad-kovásszal



Furának hangozhat a kenyér neve....türelemkenyér! Azért neveztem el így,mert sok türelem kell hozzá,mire az asztalra kerül. Higgyétek el,megéri. Sok munka nincs vele,többet van a hűtőben mint a konyhapulton. Fantasztikus ízvilág,illat ,ropogós héj és lágy bélzet.Már egy hete sült,de nem bírom magamat utolérni az írásban,tudni illik inkább sütögetek.Sok receptem vár még megírásra,amit már rég megsütöttem és elfogyasztottunk!

Hozzávalók:

5 dkg teljes  kiőrlésű tönkölykovász   (lehet aktív,de mehet az anyakovászból  is)
35 dkg kenyérliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű  tönkölyliszt
350-370 ml langyos  víz (én 370 ml használtam)

Elkészítése:

A kovászt a 35 fokos vízzel  simára keverem a gép üstjében. Hozzá  szitálom a liszteket és minimum egy órán át,étkezési  fóliával letakarva pihentetem. Megkezdem a dagasztást.Egyes fokozaton 8-9 perc,majd kettesen 2-3 perc.A sót  mindig a dagasztás végén adom a tésztához.Lágyabb,terülős tésztát kapok (a fehér tönköly miatt). Akkor van alaposan kidagasztva,ha a tészta elválik az üst oldalától (korrigálható egy kanál kenyérliszttel). Olajozott felületen kezdem meg a hajtogatást mind itt,amit háromszor végzek el negyven percenként. Az utolsó hajtogatás után fél órát pihentetem még ,majd egy enyhén lisztezett tálba teszem,letakarom étkezési fóliával ,és 6 fokos hűtőszekrénybe teszem 22 órára. Az idő eltelte után a konyha pultra teszem,és hagyom két órán át,hogy felvegye a szoba hőmérsékletet. Enyhén lisztezett felületen veknire formázom a tésztát.Inkább a kezemet lisztezem mint a pultot vagy a tésztát.Konyharuhával bélelt ,kicsit lisztezett szakajtóba teszem,nejlon táskába húzom,és visszateszem a hűtőszekrénybe 15 órára.Letelt az idő,kirakom a pultra két-három órára melegedni a szakajtót.Időközben felmelegítem a sütőmet 250 fokra a vasfazekammal együtt. A bevető lapátomat meglisztezem,ráborítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom,és óvatosan a forró vasba helyezem. 250 fokon sütöm légkeveréssel 10 percig,majd lehúzom 220 fokra,és  légkeverés nélkül sütöm még 40 percig végig fedő alatt szép aranybarnára (sütőfüggő). Ha nem tetszik a színe,fedő nélkül sütöm még pár percig.Akkor van jól átsülve,ha megkopogtatva kongó hangot ad. Rácson hagyom türelmesen  kihűlni.Még azt írnám le,hogy hogyan osztottam szét az időt.Délután egy óra tájban fogtam neki,ötkor  került a hűtőbe először.Másnap ebéd után háromkor vettem ki,hagytam melegedni két órán át,formáztam,ötkor visszatettem másnap reggel  nyolcig,és tízkor került a sütőbe.Ebédre épp elkészült,habár csak vacsorához vágtam meg.

Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok!










„Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni“.