Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 28., hétfő

Lepénykenyér kovásszal és chia maggal



Pénteken kemencében sütöttem a kovászos kenyereket, maradt ki  30 dkg vadkovász. Gondolkodtam mi legyen belőle, majd beugrott....hétvégére reggelire vagy vacsorára lesz belőle lepénykenyér. Gyorsan bedagasztottam. Ma, azaz hétfőn vacsorára is ebből a tésztából sütöttem a vadgulyáshoz. Most is épp olyan finom. Egyszerű és nagyszerű!

Hozzávalók:

30 dkg aktív vadkovász (az enyém vegyes volt, de bármilyen kovásszal elkészíthető)
450-500 ml víz (lisztfüggő)
2 nagy evőkanál  chia mag
20 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
a liszteket mindenki saját ízlésének megfelelően variálhatja, graham, rozs, alakor.....
2 evőkanál  100 % -os napraforgó olaj
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A vízben simára dolgozom a kovászt, hozzászitálom a lisztet, hozzáadom a chiát, olajat és a sót. Nagyon egyszerűen , pár perc alatt bedagasztom a tésztát. Az állaga fényes és rugalmas lesz. Enyhén olajozott tálba teszem, majd étkezési fóliával letakarom. Egy órán át szoba hőmérsékleten tartom, hogy a kelési folyamat beinduljon, majd beteszem a 6 fokos hűtőszekrénybe. Nem marad más hátra, mint kivárni a reggelt. Reggelre szépen megkel. Mivel négyen reggeliztünk, a tésztából négy darabot szakítottam ki, egy maréknyit adagonként.



Meggömbölyítettem mint a zsemlét, majd fél órán át pihentettem.


Egy tapadásmentes tepsit kikentem pár csepp olajjal, a tésztát vékonyra sodortam, majd mikor a tepsi felforrósodott, a tésztát beleraktam és pár perc alatt aranybarnára sütöttem.


Az a jó a tésztában, hogy a hűtőben tárolva napokig eláll, mindig tudok belőle kivenni, és frissen sütni. Fogyaszthatjuk csak magában, tölthetjük hússal, zöldségekkel, megkenhetjük  bármilyen kencével amit szeretünk, levesekhez is kiváló.

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „