Keresés ebben a blogban

2017. július 11., kedd

Kovászos fehér kenyér maradék petrezselymes burgonyával


Tegnap petrezselymes újburgonyát készítettem bécsi szelettel. Maradt ki a burgonyából,úgy gondoltam újrahasznosítom.Remek kenyér lett belőle.Véleményem ,és az én ízlésem szerint nincs is  finomabb fehér kenyér mint a krumplis.

A kovász elkészítése:

1 kanál anyakovász a hűtőből
15 dkg langyos víz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat alaposan elkeverem,majd letakarva a pulton pihentetem egy éjszakán át.

További hozzávalók:

az egész,azaz 30 dkg vadkovász
20 dkg maradék párolt,főtt burgonya
40 dkg fehér tönkölyliszt
40 dkg kenyérliszt
450 ml langyos víz
4 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,majd leöntöm a langyos vízzel , és letakarva minimum fél órán át pihentetem. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást.A só a dagasztás vége felé kerül a tésztába. Addig dagasztom,amíg elválik az üst falától. Kellemes,közepesen lágy tésztát kapok,számolok vele,hogy a krumplitól és a tönkölytől kissé még lágyulni fog. Ezért is a kevesebb folyadék. Enyhén olajozott tálba teszem a tésztát pihenni fél órára,majd 3 x 35 percenként meghajtogatom mint itt. Az utolsó hajtogatás után 20 percet pihentetem,megformázom,és lisztezett,konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem varrattal felfelé kelni. A kelési idő mindenkinél más és más ,a lényeg az, hogy nem egészen duplájára hagyom megkelni,majd ujjpróbával győződök meg,hogy kellőképpen megkelt. Időközben a sütőmet a vasfazékkal 250 fokra forrósítom légkeveréssel. A tésztát lisztezett lapátra fordítom,tetszőlegesen bevágom, és besuppintom a forró vasba. Ez egy külön mutatvány,mindig izgulok,hogy fog a tészta landolni :D Most sikerült! Egyébként,ha féltek,hogy így nem sikerül bevetni a tésztát,a lapátra vagy egy húsvágó deszkára,tálcára tegyetek sütőpapírt,arra borítsátok a tésztát, és a papírral együtt helyezzétek bele a forró vasfazékba. Nekem új a sütőm,szerintem nincs akkora teljesítménye mint a réginek,tovább sülnek azóta a kenyereim. Ezért ne ragaszkodjatok a leírt időhöz. Azért leírom, 250 fokon légkeveréssel sütöm 10 percig,majd légkeverés nélkül 220 fokon 50 percig,végig letakarva.Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad ki,és ha a kezembe fogom,könnyed a kenyér. rácson hagyom kihűlni. A kisült kenyér súlya 1450 gramm.

Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „