Keresés ebben a blogban

2017. október 31., kedd

Focaccia kovásszal


A focaccia egy nagyon jellegzetes  olasz lapos  kenyérféle több évszázados múlttal. A reneszánsz idején Rómában  már fogyasztották finom olasz borok mellé. Ha Olaszországban járunk, ebédnél,    vacsoránál előételként biztosan az asztalra kerül. Sokféle verzió létezik, de az alap a tésztához  extra szűz oliva olajat és sót használunk. Ma én is elkészítettem, savanyú bableves mellé kiváló kísérő volt, de csak úgy magában is nagyon finom jó fokhagymásan,friss  rozmaringgal , koktél paradicsommal. Ha főételként szeretném tálalni, akkor jobban megrakom mint a pizzát, már aki szereti a vastag tésztát, mert ez az. Akkor térjünk át a receptre.

A kovász elkészítéséhez:

10 dkg Madre kovász de természetesen sima vadkovásszal is lekészíthető, akkor viszont csak egy kanál kovászt használok
50 ml víz
10 dkg kenyérliszt
A kovászt a vízzel alaposan elkeverem, hozzáadom a lisztet és kemény tésztát gyúrok belőle. Alaposan lezárva egy üvegben érlelem a konyhapulton 6 – 9 órán át.




További hozzávalók:

20 dkg az aktív kovászból
45 dkg kenyérliszt ( Bl 80 )
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
400-500 ml langyos víz (én 500 ml-el csináltam)
2 kanál extra szűz oliva olaj a tésztába
2 teáskanál parajdi só
oliva olaj a tészta alá és a tészta meglocsolására és kenéséhez
dekor nagyszemű só a tésztára
házi ételízesítő a tésztára 
feltét ízlés szerint, én most nem sok mindent használtam hozzá, mert kiadós leves mellé készült
koktél paradicsom
friss rozmaring
friss petrezselyem zöldje
fokhagyma

Elkészítése:

Tudom, rémísztően  hangzik ez a nagy hidratáltság, de meglehet csinálni! A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a langyos vizet, majd letakarva pihentetem három órán át, de akár egész éjszakán át is lehet. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Hosszú ideig dagasztom a nagy víztartalom miatt. Egyes fokozat 5 perc, kettes fokozat 5 perc, hozzáadom a sót, leggyorsabb fokozat 5 perc. A gépem táncolt a pulton J figyeltem, nem-e táncol le a földre, de bírta a kiképzést. Lassan áll össze a tésztám a gyors dagasztásnál, a végén adom hozzá az oliva olajat, és addig kínzom még a gépet, amíg a tészta elválik az üst falától. El fog!! Higgyétek el J Nos ha sikerült, egy kanál olajjal kenek ki egy tálat és a tésztámat bele helyezem. Azonnal egy sziromhajtogatást végzek el, majd nejlonnal takarom le és pihentetem fél órán át.  A tészta lágy lesz, nem a pulton, hanem a tálban végzem ez után is a sziromhajtogatást 3 x 45 percenként mint itt. A hajtogatás után még egy órán át érlelem a tésztámat, majd letakarva megy a 6 fokos hűtőbe 12 órára. Másnap a tésztám duplázni fog a hűtőben. Egy hagyományos tepsit oliva olajjal kenek ki, majd belefordítom a tésztámat.




Kézzel szépen széthúzkodom, olajos ujjbegyeimmel nyomkodom a tésztát amíg kitölti az egész tepsit. Konyharuhával takarom le majd magára hagyom a konyhapulton 6-7 órára. A tészta csodálatos bubis lesz, tele élettel, öröm ránézni.




A sütőmet 200 fokra hevítem. A tésztára felrakom a választott feltéteket, majd kicsit meglocsolom oliva olajjal, és betolom a meleg sütőbe.




Olyan szépen nőnek a légbuborékok a tésztában, hogy ott mozizok a sütő előtt, ez maga a csoda J Imádom!!!






30-40 perc alatt megsütöm a focacciát.




A konyhámat ellepi a csodálatos, fokhagymás, rozmaringos mennyei illat. Miután megsült a tészta felületét egy konyhai ecsettel vékonyan oliva olajjal kenem meg. Tepsiben hagyom kihűlni, majd felvágom és kínálom. A tésztája egy álom, olyan mint a hab, ruganyos, foszlós, tökéletes!






Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „