Keresés ebben a blogban

2017. október 26., csütörtök

Tortilla kovásszal - Tortila s kváskom




A kovász elkészítéséhez:
Na rozkvas:

10 dkg Madre kovász (természetesen sima kovász is megfelel)
10 dkg kvások Madre
5 dkg langyos víz
5 dkg vlažnej vody
1 teáskanál parajdi só
1 čajová lyžica soli
10 dkg kenyérliszt (Bl 80)
10 dkg pšeničnej chlebovej múky



További hozzávalók:
Dalšie suroviny:

10 dkg Madre kovászból (ami kimarad azt a hűtőbe teszem vagy bedagasztok vele egy kenyeret)
10 dkg z kvásku Madre ( čo mi zostane, bud dám do chladničky, alebo namiesim chlieb)
250-300 ml langyos víz, lisztfüggő, ha teljes kiőrlésű liszt is megy bele, akkor 300 ml
250-300 ml vlažnej vody
50 dkg Durum simaliszt
50 dkg Semolina tvrdá hladká múka
5 dkg disznó zsír
5 dkg bravčovej masti

Elkészítése:
Príprava:

A kovászt simára keverem a vízben, hozzászitálom a lisztet, hozzá adom a zsírt és a gép segítségével összeállítom a tésztát. Amikor úgy látom nagyjából összeállt, kiveszem az üstből, és kézzel még átgyúrom. Nagyon kellemes, ruganyos, fényes, szép sárga tésztát kapok. Egy tálba helyezem, nejlonnal takarom le, majd a konyhapulton hagyom érlelődni egész délelőtt, nálam ez 5 óra volt. Az érett tésztát kiborítom az enyhén lisztezett munkafelületre, majd 6 részre osztom.




A tészta könnyed és nahgon jól formálható, nem ragad, simul a kezem alatt. Zsemléket formázok belőle, majd konyharuhával letakarva pihentetem. Erre azért van szükség, hogy a gluténszálak jobban nyúljanak sodráskor. Fél óra után kézzel kilapítom a zsemlét, majd sodrófával nagyon vékony kör alakra nyújtom. A tapadásmentes serpenyőt kikenem pici zsírral , majd ha forró, bele rakom a tortilla tésztát, és egy, másfél  perc alatt kisütöm mindkét felét.





A tészta csodás hólyagos lesz. Arra vigyázok, hogy ne süssem túl, mert  nem fogom tudni feltekerni vagy félbe hajlítani, mert eltörik. Mindenki ízlése szerint tölti meg a tortillákat. Nálunk most zöldséges, mozarella sajtos ragu készült, a család is imádta!





Zo všetkych surovín vypracujem cesto. Najprv dám do stroja, potom ešte s rukou poriadne vypracujem. Cesto bude velmi príjemné, hladké, vôbec sa nelepí.Dám do misky, zakryjem a nechám zrieť celé doobedia, asi 5 hodín. Cesto potom rozdelím na 6 rovné kúsky, formujem žemle, zakryjem kuchyňskou utierkou, a nechám ešte pol hodinku na pulte. Po pol hodinke na jemne pomúčenej doske vyvalkám žemle na tenký plátok, formy  kruh. Do hrnca pokvakpám pár kvapiek masti, a tortelíni upečiem z obidvoch strán asi minutku. Dávam si pozor, aby som nevysušila, lebo sa bude lámať. Podľa chuti naplním tortelíni. Je vynikajúce, a málo roboty!
Nech sa Vám darí J

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J


„Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „