Több alkalommal
készítettem már hamburger zsemléket, de valahogy sosem volt az igazi. Nem volt
rossz, de tökéletesre vágytam! Most nyugodtan állíthatom, hogy a munkám révbe
ért, úgy állagában mint ízben sikerült ! Hosszú hűtős
érleléssel készült, és nagyon egyszerű.
A kovász elkészítéséhez:
2 kanál
anyakovász a hűtőből (lehet aktív is)
10 dkg langyos
víz
15 dkg
kenyérliszt
A vizet a kovásszal
alaposan elkeverem, majd a liszttel is, és csomó mentesre dolgozom.
Letakarva pihentetem a konyhapulton 9- 12 órán át. Minimum dupláznia kell,
de inkább tripláznia a kovásznak.
További hozzávalók:
az egész kovász
65 dkg kenyérliszt
65 dkg kenyérliszt
300 ml tej (szoba hőmérsékletű)
120 gramm fehér
joghurt vagy tejföl
1 kanál 100 %
napraforgó olaj
2,5 evőkanál
cukor
1 púpozott teáskanál parajdi só
1 nagy tojás
1 tojás és
szezámmag a zsemlék lekenésére
Elkészítése:
A lisztet a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a tejet, és másfél órán át letakarva pihentetem. A pihentetés után hozzáadom a kovászt, joghurtot,
cukrot, tojást, és megkezdem a dagasztást. Az olajat a dagasztás felénél,
a sót a vége felé adom a tésztához. Hasonló tésztát kapok mint a kenyéré,
állaga olyan lágy legyen, hogy hajtogatni lehessen. Miután szép simára
dagasztotta a gép a tésztát, enyhén olajozott tálba teszem át, és
azonnal sziromhajtást végzek mint itt. Két óra alatt háromszor hajtogatom meg,
a másik két hajtogatás hagyományos. Látom, hogy a tészta életre kel a kezem
alatt, bubisodik. A harmadik hajtás után nem formázom meg, nem gömbölyítem
a tésztát, hajtogatott állapotban egy tálba teszem, belehúzom egy nejlon
táskába, és a 6 fokos hűtőszekrénybe teszem egy éjszakára. Nálam ez este
tíztől reggel nyolcig tartott. A tészta majdnem duplára kelt. Enyhén
lisztezett munkafelületre borítom a tésztát, majd 9 részre osztom.
Zsemléket formázok. Két sütőlemezre rakom, hogy sütés közben ne nőjenek össze.
Konyharuhával letakarva duplára kelesztem a bucikat, nálam ez két és fél
óra volt.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „