Keresés ebben a blogban

2017. május 15., hétfő

Kovászos,krumplis lángos




Hétvégén lakodalomban voltunk. Keresztlányunk  ment férjhez,gyönyörű esküvő volt. Ma szabadságolunk,ki kell pihenni a mulatós szombatot.
Hús, hús hátán, ,sütemények.torták,mi szem szájnak ingere,minden terítékre került. Ezért döntöttem úgy,hogy ma egy egyszerű ebédet készítek. Paradicsom levest,mellé krumplis lángost. Balatoni nyarat idéző ebédet tálaltam  a teraszon.

Előző este a kovászhoz:
1 evőkanál az anyakovászból (hűtőből)
100 ml langyos víz
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (lehet kenyérliszt is)


Hozzávalók:
az egész kovász (20 dkg)
60 dkg kenyérliszt
3 dl víz (a krumpli kihűtött főzőleve,ha nem lesz annyi,vízzel pótlom)
egy darab ,pici sóban,vízben (3 dl) főtt krumpli áttörve (10dkg)
50 ml olaj
12 gramm só


Elkészítése:
A lisztet a gép üstjébe szitálom,hozzá adom a krumpli langyos főzőlevében elkevert kovászt és az áttört főtt krumplit. Megindítom a dagasztást. Menet közben csorgatom hozzá az olajat és a dagasztás vége felé  kerül bele a só. Alaposan kidagasztom,hasonló állaga lesz a tésztának mint a kenyérnek,valamivel lágyabb.
Enyhén olajozott tálba teszem a tésztát,étkezési fóliával letakarva ,meleg helyen pihentetem fél órán át.Két órán át kelesztem,ez idő alatt 3 x meghajtogatom,mint itt.Az első hajtogatásnál a tészta lágyulni fog,nem ijedek meg,ezt a krumpli teszi.


A megkelt  tésztát 6 egyenlő részre osztom. Kis bucikat ,cipókat formázok belőle,majd olajos tálcán,letakarva még egy órán át letakarva kelesztem.


Sütőedényhez mérten olajos kézzel kinyújtom a bucikat kör alakúra,majd bő,forró olajban vagy zsírban sütöm ki pár perc alatt aranysárgára.






Túlzás nélkül állíthatom,hogy életem legfinomabb lángosát sikerült elkészítenem. Kívül ropogós,belül omlós.
Párom fokhagymásan, fiam és én tejföllel,sajttal fogyasztottuk  egy kis pohár hideg sör kíséretében.



Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J





"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."