Keresés ebben a blogban

2017. június 1., csütörtök

Dagasztás nélküli,teljes kiőrlésű kovászos, tönköly,formakenyér




Ez a finom kenyér fiam és az én kedvencem. Sokáig próbálgattam,mire meglett a tökéletes recept. Jó szívvel ajánlom . Heti szinten sütöm. A két darab simán elfogy,és egy hétig élvezhető a kenyér állaga. Nagyon jó szendvicsalapnak is,szép szeleteket tudok vágni. Nem utolsó sorban az egyik legegészségesebb lisztfajtából készül,hosszú érleléssel, tele van rostokkal,vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Elég hosszú a sütési idő,ezért ajánlok egyszerre két darabot készíteni. Kicsit spórolok az idővel és az energiával is. Ha gondolom nem fogy el,berakom a fagyasztóba,kifogástalan lesz kiolvasztás után is.
Nagyon egyszerű az elkészítése,kezdő kovászolók is bátran fogjanak neki.



Elő tészta két darab kenyérhez:



6 evőkanál teljes kiőrlésű anyakovász (hűtőből)
1200 ml langyos víz
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt



A kovászt simára keverem a vízzel,majd hozzá szitálom a lisztet,alaposan elkeverem,és letakarva
6 órán át a konyhapulton pihentetem. Csodás, bubis, tele élettel tésztát kapok, ami nagyon híg és csurog, de ez így van rendben.









További hozzávalók:



40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 evőkanál darált bio lenmag (tökmag)
2 evőkanál darált bio szezámmag (napraforgó mag,chia)
2 evőkanál bio tönkölypehely (lehet hajdina,vagy rozs is 2 evőkanál hajdina pehely

2 evőkanál hajdina pehely


2 teáskanál őrölt köménymag

4 teáskanál parajdi só

magok a kenyér tetejének megszórására tetszés szerint






Elkészítése:




A fent írt hozzávalókat az elő tésztához keverem. Két darab formát sütőpapírral bélelek ki. A masszát kétfelé osztom és beleöntöm a formákba. Ne ijedjünk meg,csurgós lesz a tészta. Tetszőleges magvakkal megszórom a tészta tetejét. Nekem van két formám,azt borítom rá, de nejlon táskába is húzhatjuk,vagy sütőzacskóba. Két órán át kelesztem. Hideg sütőbe indítom. Beállítom a sütőmet 220 fokra és egy órán át letakarva egy másik formával,vagy sütőzacskóban sütöm. Egy óra után kiveszem a formából,lehúzom róla a sütőpapírt,és a sütőrácsra teszem vissza 200 fokra még további fél órára sülni. Akkor sült meg jól,ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot hallok. Rácson hagyom kihűlni. Lehetőség szerint,csak másnap vágom meg,jót tesz a kenyér állagának,ha pihen fél napig.



 Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok :)


 Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "










1 megjegyzés: