Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 13., szerda

Kovászos öreg tészta - Kváskové staré cesto



Nem csak „ sima“ vadkovásszal, de kovászos öreg tésztával is dagaszthatunk, süthetünk. Használhatjuk úgy kenyérhez, mint bármilyen péksüteményhez. Készülhet természetesen fehér kovászból, fehér kenyérliszttel, teljes kiőrléséből is, ki milyet szeretne. Azonban ha teljes kiőrlésű lisztből készítem, növelem a folyadékot 50 ml-el. Ha kovászos öreg tésztát használunk, nagyobb mennyiséget használunk mint a kovászból. Példa: 50 dkg liszthez kovászból 20 dkg adunk, míg kovászos öreg tésztából 30 dkg dukál. Használhatjuk kombinálva is, felesben vadkovász, felesben kovászos öreg tészta. Példa: 50 dkg liszthez adjunk 20 dkg kovászos öreg tésztát plusz 10 dkg vadkovászt. Bármelyik opcióval tökéletes lesz a vadkovászos kenyerünk.

Kváskové pečenie má aj iné možnosti. Okrem rozkvasu môžeme piecť aj s kváskovým starým cestom.Môžeme to spraviť z lubovolnej múky, ale ked spravíme cesto en z celornnej, tak pridáme viac vody, približne o 50 ml. Ako sa dávkuje? Na 50 dkg múky pridáme 30 dkg starého cesta, a môžeme miesiť. Môžme to aj kombinovať, napríklad 20 dkg starého cesta a 10 dkg kvásku. Hociktorou mžnosťou dosiahneme výborý chlieb či pečivo.

Hozzávalók:

30 dkg aktív vadkovász (én teljes kiőrlésű rozskovászt használtam)
250 ml langyos víz
50 dkg kenyérliszt


Na prípravu potrebujeme:

30 dkg aktívneho kvásku
250 ml vlažnej vody
50 dkg chlebovej pšeničnej múky

Elkészítése:

Príprava:

Do kuchyňského robota nalejem vodu, pridám kvások a vymiešam dopenista. Pridám múku, a vypracujem tuhé cesto, guľku.

A langyos vizet a gép üstjébe öntöm, hozzáadom a kovászt, alaposan, habosra keverem, majd hozzászitálom a lisztet, és bedagasztom. Egy kemény állagú tésztagömböcöt kapok.


Egy tálba helyezem, étkezési fóliával takarom le.
Dám do misky, zakryjem potravinárskou fóliou.


Konyhapulton hagyom addig, amíg megkel, majd összeesik.
Na pulte nechám do vtedy, kým poriadne vykysne, nasledovne prekysne.



Nyáron lerövidül az idő, télen hosszabb ideig tart a folyamat. Ha megtörtént az összeesés, hűtőbe pakolom egy másik dobozba, amit letudok zárni. 10-14 napig használható. Mielőtt dagasztani szeretnék vele, kiveszem a szükséges mennyiséget, és hagyom felmelegedni szoba hőmérsékletre.

http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/09/videos-sutogetes-oreg-tesztas-kovaszos.html

V lete táto doba môze byť kratšia, v zime to potrebuje približne 12 hodín. Ked cesto prekynulo, dám ju do takej misky, ktorú viem uzavrieť, a položím do chladničky. Môže sa použiť 10-14 dní. Ked si rozmyslím, že chcem namiesiť a nemám aktívny kvások, rozkvas, vytiahnem staré cesto, zohrejem na izbovú telotu, a môzem miesiť. Cesto neprikrmujeme, len ju používame z chladniky. Ked sa minie, spravím nové :) Nech sa vám darí!


7 megjegyzés:

  1. To je něco jako mother dough, které se nechá uzrát v lednici a aktivní je zhruba třetí den od založení. Mother dough je aktivní cca 7 dnů, jak je to s tímto těstem? Je aktivní déle?

    VálaszTörlés
  2. Nie, toto cesto sa môže použiť po 12 hodín približne, ked prekysne.

    VálaszTörlés
  3. Aktívny je dovtedy kym sa neminie, alebo 10-14 dní.

    VálaszTörlés
  4. Ještě prosím o konzultaci. Jestli jsem to pochopila správně, protože už mi kvasí :)
    Toto nahradí klasický rozkvas? Takže, když chci péct chleba, odeberu například 200g, přidám tekutinu, mouku atd, pak dám těsto zrát, stočím do ošatky, peču... Je to tak?
    Moc děkuji za trpělivost :)

    VálaszTörlés
  5. Pri akej teplote v chladničke doporučujete uchovávať staré cesto ?

    VálaszTörlés