Keresés ebben a blogban

2018. február 10., szombat

Csokis örvény, avagy édes peredi bűnbeesés


Szóval ez a sütemény nem éppen a „lusta háziasszony“ receptje. J Sok időre, türelemre és igazi kovász iránti szerelemre,  van szükség, hogy elkészüljön! De ha ez minden megvan benned, akkor egy igazi világbajnok süteményed lesz, a család megnyalja mind a tíz ujját !J




Hozzávalók:                     

20 dkg  Madre fehér kovász a hűtőből (előző nap etetve)
25 dkg tanzhong
250 ml langyos tej
50 ml langyos habtejszín
70 dkg kenyérliszt (Szabó malom)
5 dkg vaj
2 boldog tojás sárgája
4-5 evőkanál méz
1 teáskanál parajdi só




Potrebné suroviny:

20 dkg kvásku Madre z chaldničky (deň predtým nakrmení)
25 dkg tanzhong
250 ml vlažného mlieka
50 ml vlažnej šlahačkovej smotany
70 dkg hladkej múky
5 dkg masla
2 žltky
4-5 polievkovej lyžice medu
1 čajová lyžica soli

Krém:


2 tojás fehérje
170 ml tej
4 dkg liszt
4 dkg vaj
4 dkg Holland kakaó
14 dkg porcukor
A fehérjét, a lisztet és a cukrot egy tálban sima masszává keverem. Egy fazékba öntöm a tejet, hozzákeverem a kakaót,a vajat, majd hozzá adom az előző masszát, és simára, sűrű krémre főzöm. Hagyom kihűlni. A sütést előző nap készítem el és hűtőben tárolom.

Krém:

2 bileky
170 ml mlieka
4 dkg múky
4 dkg masla
14 dkg cukru
4 dkg Hollandské kakao
Bielky, múku a cukor vymiešam na hladko. Zohrejem mlieko s kakaom a bielkovú masu prilejem. Po stálom miešaní uvarím hustý krém. Nechám vychladnúť, a dám do chladničky. Krém robím predošlí deň pečenia.




Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom, majd hozzáadok minden hozzávalót a vajon kívül és alaposan kidagasztom a tésztát. A langyos, olvasztott  vajat az utolsó percekben adagolom , apránként, megvárva, hogy az előző adagot alaposan  bele dolgozza a gép a tésztába. Egy tálat vajjal kenek ki vékonyan, majd a tésztát átrakom bele. Vizes kézzel azonnal sziromhajtogatást végzek.


  Háromszor ismétlem meg 40 perces időközönként. A tészta feszesedni, éredni  fog. Ha megvagyok, étkezési fóliával letakarva költöztetem a 7 fokos hűtőszekrénybe. Magára hagyom, hogy tegye a dolgát 18 órára. Mikor kiveszem, egy csodás, érett és duplára megkelt tésztát kapok.


Mivel viszonylag kevés benne a vaj, a térfogata is megnövekszik. Lisztezett deszkára borítom, majd egy ujnyi vastagságú téglaalapot sodrok belőle.


Kiveszem a hűtőből a csokikrémet. A tésztát gondolatban 3 részre osztom, a krémet a második, azaz a középső részre kenem egyenletesen. A két szélső részt pedig ráhajtom mint a könyvet a csokis tésztára. A tészta végeit összecsipkedem. Megfordítom 90 fokkal, majd  egy ujjnyira igyekszem sodorni. Elég lassan megy, mert a tészta és a krém is hideg. Ha megvagyok, hosszában félbe hajtom, és igyekszem minél vékonyabbra sodorni. Ez után a tésztát hosszában félbe vágom, majd háromszögeket vágok a tésztából és felcsavarom.




Egyik feléből  ezt a formát készítem.


A másik részből pedig ezt.


Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom át a tésztákat, majd egy felvert tojással alaposan lekenem őket. Betolom a sütőbe (persze nem kapcsolom be) és négy órára megint magukra hagyom őket, amíg duplára kelnek. Nálam 21 fok volt. Amíg én aludtam éjszakás szolgálat után, addig csodásan megkeltek. Megfőztem a „reggeli „ kávémat, majd még egyszer ,vékonyan lekentem őket a maradék tojás sárgájával  és betoltam őket a 200 fokos sütőbe 20 percre.










A finom kávémat kortyolgatva csodáltam, hogy sülnek és illatoznak. Amikor kihűltek , rájuk küldök egy kis porcukor felhőt, hogy csinosabbak legyenek J Ahhoz, hogy ezt az eredményt elérd kedves vadkovászoló, alázatra,türelemre és a kovász iránti szenvedélyre van szükséged, semmi másra! Ha ez megvan, az eredmény nem marad el!

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá.

Ebből a receptből inspiálódtam. http://abroszra-valo.blogspot.sk/2013/07/csokis-wassant-tangzhong-technikaval.html

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „

Príprava:



3 megjegyzés:

  1. If you're attempting to burn fat then you absolutely need to try this totally brand new custom keto meal plan diet.

    To design this service, certified nutritionists, fitness trainers, and chefs joined together to develop keto meal plans that are efficient, convenient, money-efficient, and fun.

    Since their first launch in early 2019, hundreds of individuals have already transformed their body and health with the benefits a smart keto meal plan diet can offer.

    Speaking of benefits: in this link, you'll discover 8 scientifically-certified ones given by the keto meal plan diet.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    A tésztához az édes madre kovászt használhatom?

    VálaszTörlés