Keresés ebben a blogban

2017. november 5., vasárnap

Kovászos sós perec






Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt
15 dkg rétesliszt
250 ml tej
100 ml víz
15 dkg aktív fehér kovász ( 5 dkg anyakovász,50 ml víz, 10 dkg kenyérliszt )
7 dkg olvasztott vaj (nem meleg)
2 teáskanál parajdi só
1 evőkanál durvára őrölt köménymag (elhagyható)




Sós öntet:

1 evőkanál parajdi só
2 evőkanál liszt
körül belül fél dl víz

A hozzávalókat csomómentesre keverem, az állaga sűrűbb massza legyen, hogy a perecre tudjam önteni.

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom, hozzá adom a folyadékot, a kovászt, köményt és alaposan kidagasztom. A dagasztás vége felé, 5-6 részben csorgatom hozzá a vajat és szórom bele a sót. Szépen felveszi a tészta, szép sima, fényes, lesz, jól kezelhető. Gombócot formálok a tésztából, egy tálba helyezem át, és étkezési fóliával takarom le.


Egy órán át konyhapulton pihentetem, majd a 6 fokos hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Mikor kiveszem a hűtőből, a tészta duplázott, könnyű és levegős, érett tésztám lesz.


6 egyenlő részre osztom.


Kezemmel kilapogatom a kis tésztadarabokat, majd feltekerem a tésztát. Minden tekerésnél lenyomom, mint amikor a baguettet formázom. Ha ez megvan, letakarva pihentetem fél órán át.


Fél óra után hosszú rudakat sodrok a tésztából. Minél vékonyabb, annál nagyobb és szebb formájú perecem lesz. Nekem ez most kevésbé sikerült, na majd legközelebb J  Nos, megformázom a pereceket, majd egy lábasba vizet teszek forralni, amibe két teáskanál szódabikarbónát teszek.


Mikor felforrt a víz, a pereceket egyesével belerakom a vízbe, és mindkét oldalát fél percig főzöm.


Ráhelyezem a sütőpapírral bélelt sütőlemezre (nekem 3 darab fért el)


majd 200 fokos sütőbe tolom sülni 15-20 percre. (sütőfüggő) Amíg sülnek, kifőzöm a következő három perecet is, majd bekeverem a perecre való sós öntetet. Miután szép pirosra sültek, kiveszem a sütőből, megszórom a sós öntettel, majd egy perc alatt rásütöm a perecekre. Legközelebb két adagot készítek, mert mire körbenéztem, el is fogyott J





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „

Innen inspirálódtam: 



5 megjegyzés:

  1. Kedves Edit!
    Csak hűtős kovászom van, azzal is meg lehet csinálni?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Edit!
    Ebből az adagból, hány darab perec készíthető?
    Köszönöm ha válaszolsz!
    V

    VálaszTörlés
  3. Kedvess Edit!
    Tegnap reggel megcsináltam a hűtős kovászból a fehér kovászt,este pedig a tésztát. 20 óra elteltével még mindig alig mozdult a tészta. Melegítsem,vagy tegyek még bele frissen etetett kovászt? Köszönóm!

    VálaszTörlés