A Levito Madre egy olasz fajta kovász, amit lefordítva magyar nyelvre anyakovásznak hívnak. Az alap anyagokon kívül mint a liszt és a víz, mézet és oliva olajat is tartalmaz. Allítólag nagyobb a tűrőképessége ami az etetést, éhezést illeti, na majd kiderül! Használható kenyérhez, péksüteményekhez, épp úgy mint a hagyományos kovászunk. Egy hátránya van, az pedig az idő, ugyanis 25 napig tart elkészíteni. Ugyan csak napi pár percet vesz igénybe, sőt lesznek napok amikor pár napig rá sem kell nézni, de azért némi odafigyelést igényel. Munkára fel :)
Kvások Lievito Madre pochádza z Talianska. Okrem základných surovín ako je múka a voda, obsahuje med a olivový olej. Je to matka kváskov....vraj, tak ideme to vyskúšať!? Nevýhodou je, že potrebujeme na to 25 dní, kým kvások dozreje, ale denne nám to zabere len minutku z nášho vzácného času. Hor sa na prácu!
Mivel sokatokat érdekel az olasz Lievito Madre kovász elkészítése, úgy döntöttem, közös online kovásznevelésbe fogok veletek :)
Szeretettel várok minden érdeklődőt!
Pre veľký záujem o prípravu talianského kvásku Lievito Madre som sa rozhodla, že spravím online kurz! Srdečne vás očakávam!
A következő hozzávalókat szerezzétek be! Pripravte si tieto veci!
tiszta, csírátlanított üveg -čistá, sterilizovaná fľaša
rétes, kenyér, vagy teljes kiőrlésű liszt-polohrubá pšeničná, chlebová alebo ražná, špaldová celozrnná múka
házi méz-domáci med
hidegen sajtolt extra szűz olaj-za studena lisovaný extra panenský olej
tiszta víz-čistá voda
Kezdés időpontja október 1 délelőtt-začíname 1.10. doobedňajších hodinách!
1 nap 1deň 2017 10.1
Akkor fogjunk
neki! Tak sa pustime do toho!
20 dkg chlebovej múky vysipeme do misky, pridáme 10 dkg
vlažnej vody, 2 dkg medu, a rukou poriadne vypracujeme tuhé, lepkavé
cesto. Jednu polievkovú lyžicu múky vysipeme na pracovnú plochu, položíme na to
cesto, a ešte raz priadne prepracujeme, kým sa cesto nebude lepiť. Spravme si
takú formu, aby sme to vedeli dať do flaše. Potom cesto natrem olivovým olejom,nastrihneme alebo narežeme nožnicami krížik na povrchu cesta asi 2-3 cm hlboko. Dáme do čistej flaše a zakryjeme. Nie na
tesno, len málinko pritiahneme zátku.
Teraz dva dni s ním nemám žiadnu robotu, nechám ho zrieť na izbovej teplote. Stretneme sa o dva dni, 3.-ho októbra. Držím palce!
Egy tálba szórok 20 dkg kenyérlisztet ,ráöntöm a 10 dkg
langyos vizet, a 2 dkg mézet, és alaposan meggyúrom a tésztát. Kicsit
ragacsos lesz. Nem kell megijedni. Egy kanál lisztet a munkafelületre szórok,
ráhelyezem a tésztát, majd beledolgozom. Igyekszem olyan formára gyúrni,
hogy az üvegembe bele tudjam csúsztatni. A tészta felületét lekenem olajjal, mjd egy olló vagy kés segítségével keresztben bevágom , kb.
2-3 cm mélyre, majd
berakom a tiszta üvegbe, lazán lezárom.
Most két napon át csak szoba hőmérsékleten érlelem, semmi
dolgom nincs vele. Találkozunk két nap múlva október 3.-án. Sok sikert!
Teraz dva dni s ním nemám žiadnu robotu, nechám ho
zrieť na izbovej teplote. Stretneme sa o dva dni, 3.-ho októbra. Držím
palce! Ja súčasne robím aj z celornnej ražnej múky.
2. Deň 2.Nap 2017 10.2.
Keby ste nemali v byte dosť tepla, to znamená 23 stupňov
aspoň, skúste to takto. Dajte do mikrovlnnej rúry do skleneného pohára 3 dl
vod, rozhrejte, spraví sa teplo a para.Dajte tam
kvások, zavrite dvierka. Môžte to zapoakovať niekoľko krát denne.
Amennyiben nem volna elég meleg a lakásban, tegyetek
a mikrosütőbe 3 dl vizet, forraljátok fel, meleg és gőz fog képződni.
Tegyétek be a kovászos üveget, csukjátok rá az ajtót. Naponta többször
ismételjétek meg a cél érdekében.
3.Nap 3.Deň 2017 10.3.
Valahogy így kell kinéznie a kovászpalántánknak!
Takto by mal vyzerať maldý kvások na tretí deň!
Most kiveszek 10 dkg kovászt az üvegből. A maradékot
kidobom, vagy elhasználhatom bármilyen tésztába, amiben liszt van. Az üveget
elmosom.
Teraz vyberiem 10 dkg kvásku z fľaše. Co mi zostane,
bud vyhodím, alebo použijem do takého
cesta, kde je múka, nepokazí nič. Fľašu
umyjem.
Egy tálba teszem a 10 dkg kovászpalántát, hozzá adok 50 ml langyos vizet, 10 dkg
lisztet és alaposan összegyúrom. Ha nem megy a tálban, nyugodtan a pultra
borítom, és ott fejezem be.
Kvások dám do misy, pridám 50 ml vlažnej vody, 10 dkg
múky, a vypracujem cesto, spravím si guľku. Ked mi to neide v miske,
vysipem na pracovnú plochu, a dokončím to tam.
Ismét lekenem a tészta felületét oliva olajjal,
bevágom, és visszateszem a tisztára mosott üvegembe. Az üveget lezárom,
szoba hőmérsékletem tartom megint két napig, semmi dolgom nincs vele. Az üveget
nem nyitogatom!Találkozunk 5.-én csütörtökön,azaz , két nap múlva. Próbálok 23
fokot biztosítani a kovászpalántának.
Cesto zas natrem olivovým olejom, nastrihnem, alebo
narežem krížik, a dám naspať do čistej fľaše. Nemám žiadnú inú
robotu. Zavrem fľašu, a nechám ho v kľude. Flašu neotváram! Stretneme
sa o dva dni, 5. 10 štvrtok. Skúsim zabezpečiť 23 stupňov pre kvások.
4.deň 4. nap 2017 10. 4.
Csak meglessük :)
Len nakukneme :)
5.deň 5. nap 2017 10.5.
Takto má vyzerať mladý kvások na 5. deň!
Remélem eddig mindenkinél jól mennek a dolgok. Nos, ma sem adok sok munkát nektek. Kiveszek a kovászpalántámból 10 dkg, egy tálba teszem, adok hozzá 50 ml vizet, 10 dkg lisztet, és megint alaposan összedolgozom. Az üveget tisztára mosom. A gombóc felszínét ismét olajjal kenem le, keresztben bevágom, visszarakom az üvegbe és lefedem. Na de most NEM a konyhapulton érlelem, hanem a hűtőszekrénybe zárom a drágaságomat négy napra! Az üveget továbbra sem nyitogatom! A hűtőben ne legyen hidegebb 6 foknál. Találkozunk négy nap múlva október 10.-én hétfőn. Sok szerencsét.
2017 10.6.
6. nap, hütöben tartva 24 órája, nem sok minden történt, de ez így van rendben!
6. deň, 24 hodín v chladničke, nič mimoriadne sa nestalo, ale takto je to v poriadku!
2017 10.7.
7. deň 7. nap
Nakukneme do chladničky :) Belesünk a hűtőszekrénybe :)
2017 10. 8
8. nap 8. deň
Meglessük a drágaságot! Nagyon szépen, lassan de biztosan érik a kovászpalántánk :)
Nakukneme nášho drahého! Pomaly ale isto nám zreje mladučký kvások :)
Zajtra sa stretneme, máme troška roboty!
Holnap találkozunk, lesz egy kis munkánk!
2017 10. 9
Szép új hetet kívánok! A kovászpalántám csodás, háromszorozta a térfogatát, tele van apró bubikkal, élettel.
Pekný nový týždeň prajem. Môj kvások je krásny, trojnásobil hmotu, plno malých bubliniek a života.
Akkor a munkánk a következő. Kiveszek megint 10 dkg mennyiséget a kovászpalántámból, hozzá adok 50 ml vizet, alaposan elkeverem, majd megkapja a reggelijét, azaz 10 dkg kenyérlisztet. Alaposan meggyúrom a tálban. Az üvegemet tisztára mosom. A tésztát gombócra formázom, felületét megolajozom, keresztbe bevágom és vissza teszem a tiszta üvegbe. Lezárom, és megint a hűtőszekrénybe teszem, most 5 napra a drágát.Most sem nyitogatom, hagyom dolgozni, érni. Azt hiszem, ebben sem fáradtam el :) Találkozunk 5 nap múlva október 14.-én szombaton!
Takže nasleduje troška práce. Z fľaše vyberiem 10 dkg mladého kvásku a dám do misky. Fľašu umyjem. Do misky,pridám 50 ml vody, poriadne rozmiešam s kváskom a pridám mu raňajky, 10 dkg múky, spracujem cesto, vytvarujem guľku. Povrch cesta potrem olejom, narežem krížik a dám naspäť do fľaše a zavrem. Chudáčik zas putuje do chladničky na 5 dní.Milý moji, stretneme sa 14.-ho októbra v sobotu!
2017 10. 9
9. nap 9. deň
Szép új hetet kívánok! A kovászpalántám csodás, háromszorozta a térfogatát, tele van apró bubikkal, élettel.
Pekný nový týždeň prajem. Môj kvások je krásny, trojnásobil hmotu, plno malých bubliniek a života.
Akkor a munkánk a következő. Kiveszek megint 10 dkg mennyiséget a kovászpalántámból, hozzá adok 50 ml vizet, alaposan elkeverem, majd megkapja a reggelijét, azaz 10 dkg kenyérlisztet. Alaposan meggyúrom a tálban. Az üvegemet tisztára mosom. A tésztát gombócra formázom, felületét megolajozom, keresztbe bevágom és vissza teszem a tiszta üvegbe. Lezárom, és megint a hűtőszekrénybe teszem, most 5 napra a drágát.Most sem nyitogatom, hagyom dolgozni, érni. Azt hiszem, ebben sem fáradtam el :) Találkozunk 5 nap múlva október 14.-én szombaton!
Takže nasleduje troška práce. Z fľaše vyberiem 10 dkg mladého kvásku a dám do misky. Fľašu umyjem. Do misky,pridám 50 ml vody, poriadne rozmiešam s kváskom a pridám mu raňajky, 10 dkg múky, spracujem cesto, vytvarujem guľku. Povrch cesta potrem olejom, narežem krížik a dám naspäť do fľaše a zavrem. Chudáčik zas putuje do chladničky na 5 dní.Milý moji, stretneme sa 14.-ho októbra v sobotu!
2017 10.10
10. nap 10. deň
Belestem a hűtőszekrénybe, nem nyitogatom.
Len som nakukla, fľašu neotváram.
2017 10.11
11. nap 11. deň
Szépen növekedik, érik a hűtőszekrényben.
Pekne rastie, zreje v chladničke.
2017 10.12
12.nap 12. deň
2017 10.10
13. nap 13. deň
Holnap kis munka van!
Zajtra máme troška roboty!
Takže nasleduje troška práce. Z fľaše vyberiem 10 dkg mladého kvásku a dám do misky. Fľašu umyjem. Do misky,pridám 50 ml vody, poriadne rozmiešam s kváskom a pridám mu raňajky, 10 dkg múky, spracujem cesto, vytvarujem guľku. Povrch cesta potrem olejom, narežem krížik a dám naspäť do fľaše a zavrem. Chudáčik zas putuje do chladničky na 4 dní.Milý moji, stretneme sa 18.-ho októbra v stredu ! Pekný víkend!
Akkor a munkánk a következő. Kiveszek megint 10 dkg mennyiséget a kovászpalántámból, hozzá adok 50 ml vizet, alaposan elkeverem, majd megkapja a reggelijét, azaz 10 dkg kenyérlisztet. Alaposan meggyúrom a tálban. Az üvegemet tisztára mosom. A tésztát gombócra formázom, felületét megolajozom, keresztbe bevágom és vissza teszem a tiszta üvegbe. Lezárom, és megint a hűtőszekrénybe teszem, most 4 napra a drágát.Most sem nyitogatom, hagyom dolgozni, érni. Azt hiszem, ebben sem fáradtam el :) Találkozunk nap múlva október 18.- án szerdán Szép hétvégét :)
Az üvegből egy tálba kiveszek 10 dkg kovászt, hozzá adom az 50 ml vizet, alaposan elkeverem, majd hozzá gyúrom a 10 dkg kenyérlisztet. Az üvegemet tisztára mosom. Most már nem használok olajat, nem vágom be, csak meggyúrom és a tiszta üvegbe helyezem. Aki kíváncsi hogyan működik, mennyire emelkedik meg, ma kint hagyhatja a pulton 6 órán át, Utána négy napra megint hűtőszekrénybe teszem. De begyúrás után mehet azonnal a hűtőbe. Találkozunk 4 nap múlva vasárnap, október 22.-én.
Z fľaše do misky vyberiem 10 dkg mladého kvásku, pridám 50 ml vody, poriadne rozmiešam, pridám 10 dkg múky, a vypracujem cesto. Fľašu vyumívam. Teraz už nenetieram olejom, nenarežem, iba vložím do fľaše, a dám do chladničky na 4 dni. Kto je zvedavý ako to už funguje, ako vyskočí, môže nechať fľašu na 6 hodín na pulte, ale potom do chladničky s ním. Stretneme sa o 4 dni v nedelu 22-ho októbra.
Po styroch hodinách takto vyskočil mládenec! A teraz šup do chladničky na 4 dni.
Négy órával az etetés után így felszökött a kovászpalánta! De most már négy napon át a hűtőszekrény a lakása.
A kovászpalántám négy nap alatt a hűtőben szépen tartotta a szintjét. Majdnem készek is vagyunk! Még egy etetés és sütésre fel!
Mladý kvások po štyroch dní v chladničke si držal hladinu. Skoro sme hotový, ešte jedno krmenie a hor sa na pečenie.
Tehát, a kovászunkból kiveszünk megint 10 dkg-ot, simára keverjük 5 dkg vízzel, majd hozzáadjuk a 10 dkg lisztet. Nem fontos gyúrni, alaposan keverjük el, majd a tisztára mosott üvegbe tesszük 24 órára. Az üveget lezárjuk. Most nem a hűtőszekrénybe, hanem a konyhapulton marad. Holnapra a térfogata minimum a duplára kell, hogy szaporodjon, akkor készen áll a sütésre. Amennyibe ez nem történik meg, a mai feladatot megismétlem!
TIPP: Akinek nincs még édes kovásza, az a kidobandó mennyiségből most elkészítheti. Recept ITT !
Takže, z mladého kvásku vyberieme zase 10 dkg, pridáme 5 dkg vody, vymiešame na hladko, pridáme 10 dkg múky, vypracujeme cesto a dáme do čistej fľaše na 24 hodín. Teraz už nie do chladničky, ale necháme v kuchyni na pulte. Fľašu zatvoríme a čakáme do zajtra. Hladina kvásku musí minimálne dvojnásobyť, vtedy je hotový na pečenie. Keby náhodou by sa to nestalo, tak dnešný deň ešte raz zopakujeme!
TIPP: Kto ešte nemá sladký kvások, tak z toho množstva, čo nám zostane, viem si spraviť sladký kvások! Recept je TU!
3 órán belül, etetés után!
Za 3 hodiny po krmení!
Csodaszépen megemelkedett a kovász szintje, azóta is tarja a szintet. Holnap reggel ezzel az érett kovásszal már süthetünk! 50 dkg liszthez 15 dkg Madre kovászt adunk, és 4 grammal több sót mint általában. hiszen ez egy mézen, oliva olajon táplált kovász, teljesen különbözik úgy savasságával mint ízében a hagyományos kovásztól.
Akkor reggel kivesszük a dagasztáshoz szükséges mennyiséget, azaz a 15 dkg kovászt, tehát maradt 10 dkg kovászunk. Egy tiszta üvegbe teszem, majd megitatom ismét 50 ml vízzel, és megetetem 10 dkg liszttel. Hagyom felfutni, és mehet a hűtőbe. Ez lesz az anyakovászom!
Ha megint sütni szeretnék, előző nap az anyakovászból kiveszek 10 dkg mennyiséget, hozzáadok 50 ml vizet és 10 dkg lisztet, majd 8-10 óra után, amikor a térfogata minimum kétszeresére, de inkább háromszorosára nőtt,dagasztok vele.
Ami az üvegben maradt, azt megint visszaetetem a fent írtak alapján. Viszont ha a kovászom régebben volt használva, akkor a frissen etetett kovászból teszek el anyakovásznak.
Ha ritkábban használom, nem sajnálom azt a kis lisztet, 10 naoponta frissítem a hagyományos módon.
Ha úgy érzem, a kovászom gyengélkedik, 25 gramm mézzel besegítek neki a gyógyulásban.
Egy szóval, a Madre kovász etetése egy rész víz és két rész liszt.
Sok sikert kívánok a használatához :)
Holnap kenyérsütés!
Zajtra ráno s týmto zrelým kváskom už môžem piecť! K 50 dkg múky pridám 15 dkg Madre kvásku, a asi a 4 gramy viac soli, ako pri bežnom ražnom kvásku.
Vyberiem z fľaše 15 dkg kvásku do cesta. Zostane mi vo fľaši 10 dkg kvásku, ktorý preložím do druhej čistej fľaše, pridám 50 ml vody, nakrmím, pridám 10 dkg múky. Počkám kým kvások naraste, dozreje, a dám do chladničky. To bude môj materinský kvások!
Ked chcem piecť, tak predošlý deň vyberiem z materindkého kvásku 10 dkg, pridám 50 ml vody, 10 dkg múky, poriadne vypracuejem kvások a dám do misky alaob do fľaše, zavriem a na kuchynskej linke nechám dozrieť, alebo kým sa aspoň dvojnásobí, ale lepšie, ked sa trojnásobí objem a môžem miesiť. Zostatok vo fľaši nakrmím ako obyčajne, a dám do chladničky.
Ked sa mi zdá, že kvások nepracuje ako by mal, pridám pri krmení 25 gramov medu, určite sa vyliečí.
Ked kvások málo používam, a je v chladničke, doporučujem každých 10 dní kvások občerstviť ako píšem vyššie. To znamená jeden diel vody a dva dieky múky sa pridáva pri krmení.
Veľa šťastia prajem, a zajtra môžeme piecť!
Első Madre kovászos fehér kenyér!
Prvý chlebík s kváskom Madre!
Madre kovász recept szerzője ismeretlen, fordította Krétiné Pölös Tímea.
2017 10. 14
14. nap 14. deň
Akkor a munkánk a következő. Kiveszek megint 10 dkg mennyiséget a kovászpalántámból, hozzá adok 50 ml vizet, alaposan elkeverem, majd megkapja a reggelijét, azaz 10 dkg kenyérlisztet. Alaposan meggyúrom a tálban. Az üvegemet tisztára mosom. A tésztát gombócra formázom, felületét megolajozom, keresztbe bevágom és vissza teszem a tiszta üvegbe. Lezárom, és megint a hűtőszekrénybe teszem, most 4 napra a drágát.Most sem nyitogatom, hagyom dolgozni, érni. Azt hiszem, ebben sem fáradtam el :) Találkozunk nap múlva október 18.- án szerdán Szép hétvégét :)
2017 10.15
15. nap 15. deň
Nagyon beindult.
Veľmi rýchlo vyskočil.
1017 10. 16-17
16. 17. nap 16. 17. deň
A kovászpalántánk szépen tartja az elért szintet, érik a hűtőben. Holnap munka van :)
Náš mladý kvások si pekne drží hladinu, pomaličky zreje v chladničke. Zajtra máme robutu :)
2017 10. 18.
18. nap 18. deň
Az üvegből egy tálba kiveszek 10 dkg kovászt, hozzá adom az 50 ml vizet, alaposan elkeverem, majd hozzá gyúrom a 10 dkg kenyérlisztet. Az üvegemet tisztára mosom. Most már nem használok olajat, nem vágom be, csak meggyúrom és a tiszta üvegbe helyezem. Aki kíváncsi hogyan működik, mennyire emelkedik meg, ma kint hagyhatja a pulton 6 órán át, Utána négy napra megint hűtőszekrénybe teszem. De begyúrás után mehet azonnal a hűtőbe. Találkozunk 4 nap múlva vasárnap, október 22.-én.
Z fľaše do misky vyberiem 10 dkg mladého kvásku, pridám 50 ml vody, poriadne rozmiešam, pridám 10 dkg múky, a vypracujem cesto. Fľašu vyumívam. Teraz už nenetieram olejom, nenarežem, iba vložím do fľaše, a dám do chladničky na 4 dni. Kto je zvedavý ako to už funguje, ako vyskočí, môže nechať fľašu na 6 hodín na pulte, ale potom do chladničky s ním. Stretneme sa o 4 dni v nedelu 22-ho októbra.
Po styroch hodinách takto vyskočil mládenec! A teraz šup do chladničky na 4 dni.
Négy órával az etetés után így felszökött a kovászpalánta! De most már négy napon át a hűtőszekrény a lakása.
18.19.20.21.22. 10
Mladý kvások po štyroch dní v chladničke si držal hladinu. Skoro sme hotový, ešte jedno krmenie a hor sa na pečenie.
Tehát, a kovászunkból kiveszünk megint 10 dkg-ot, simára keverjük 5 dkg vízzel, majd hozzáadjuk a 10 dkg lisztet. Nem fontos gyúrni, alaposan keverjük el, majd a tisztára mosott üvegbe tesszük 24 órára. Az üveget lezárjuk. Most nem a hűtőszekrénybe, hanem a konyhapulton marad. Holnapra a térfogata minimum a duplára kell, hogy szaporodjon, akkor készen áll a sütésre. Amennyibe ez nem történik meg, a mai feladatot megismétlem!
TIPP: Akinek nincs még édes kovásza, az a kidobandó mennyiségből most elkészítheti. Recept ITT !
Takže, z mladého kvásku vyberieme zase 10 dkg, pridáme 5 dkg vody, vymiešame na hladko, pridáme 10 dkg múky, vypracujeme cesto a dáme do čistej fľaše na 24 hodín. Teraz už nie do chladničky, ale necháme v kuchyni na pulte. Fľašu zatvoríme a čakáme do zajtra. Hladina kvásku musí minimálne dvojnásobyť, vtedy je hotový na pečenie. Keby náhodou by sa to nestalo, tak dnešný deň ešte raz zopakujeme!
TIPP: Kto ešte nemá sladký kvások, tak z toho množstva, čo nám zostane, viem si spraviť sladký kvások! Recept je TU!
3 órán belül, etetés után!
Za 3 hodiny po krmení!
Csodaszépen megemelkedett a kovász szintje, azóta is tarja a szintet. Holnap reggel ezzel az érett kovásszal már süthetünk! 50 dkg liszthez 15 dkg Madre kovászt adunk, és 4 grammal több sót mint általában. hiszen ez egy mézen, oliva olajon táplált kovász, teljesen különbözik úgy savasságával mint ízében a hagyományos kovásztól.
Akkor reggel kivesszük a dagasztáshoz szükséges mennyiséget, azaz a 15 dkg kovászt, tehát maradt 10 dkg kovászunk. Egy tiszta üvegbe teszem, majd megitatom ismét 50 ml vízzel, és megetetem 10 dkg liszttel. Hagyom felfutni, és mehet a hűtőbe. Ez lesz az anyakovászom!
Ha megint sütni szeretnék, előző nap az anyakovászból kiveszek 10 dkg mennyiséget, hozzáadok 50 ml vizet és 10 dkg lisztet, majd 8-10 óra után, amikor a térfogata minimum kétszeresére, de inkább háromszorosára nőtt,dagasztok vele.
Ami az üvegben maradt, azt megint visszaetetem a fent írtak alapján. Viszont ha a kovászom régebben volt használva, akkor a frissen etetett kovászból teszek el anyakovásznak.
Ha ritkábban használom, nem sajnálom azt a kis lisztet, 10 naoponta frissítem a hagyományos módon.
Ha úgy érzem, a kovászom gyengélkedik, 25 gramm mézzel besegítek neki a gyógyulásban.
Egy szóval, a Madre kovász etetése egy rész víz és két rész liszt.
Sok sikert kívánok a használatához :)
Holnap kenyérsütés!
Zajtra ráno s týmto zrelým kváskom už môžem piecť! K 50 dkg múky pridám 15 dkg Madre kvásku, a asi a 4 gramy viac soli, ako pri bežnom ražnom kvásku.
Vyberiem z fľaše 15 dkg kvásku do cesta. Zostane mi vo fľaši 10 dkg kvásku, ktorý preložím do druhej čistej fľaše, pridám 50 ml vody, nakrmím, pridám 10 dkg múky. Počkám kým kvások naraste, dozreje, a dám do chladničky. To bude môj materinský kvások!
Ked chcem piecť, tak predošlý deň vyberiem z materindkého kvásku 10 dkg, pridám 50 ml vody, 10 dkg múky, poriadne vypracuejem kvások a dám do misky alaob do fľaše, zavriem a na kuchynskej linke nechám dozrieť, alebo kým sa aspoň dvojnásobí, ale lepšie, ked sa trojnásobí objem a môžem miesiť. Zostatok vo fľaši nakrmím ako obyčajne, a dám do chladničky.
Ked sa mi zdá, že kvások nepracuje ako by mal, pridám pri krmení 25 gramov medu, určite sa vyliečí.
Ked kvások málo používam, a je v chladničke, doporučujem každých 10 dní kvások občerstviť ako píšem vyššie. To znamená jeden diel vody a dva dieky múky sa pridáva pri krmení.
Veľa šťastia prajem, a zajtra môžeme piecť!
Első Madre kovászos fehér kenyér!
Prvý chlebík s kváskom Madre!
Köszönöm. az infót, ez az első találkozásom ezzel a MINEK NEVEZZEM másként mint csoda lénnyel. :)
VálaszTörlésNagyon szivesen, hajrá :)
TörlésKöszönöm!
VálaszTörlésNagyon szivesen :) Hajrá!
TörlésKöszönöm nagyon vártam, csak holnap tudom elkészíteni,de behozom az elmaradást😊!
VálaszTörlésSzivesen, semmi gond, nyugodtan készülj rá :)
VálaszTörlésElkezdtem. Köszönöm a lehetőséget, remélem nekem is sikerülni fog.
VálaszTörlésNagyon szivesen :) Hajrá!
TörlésEditke! Én a maradékot nem dobtam ki, vele is csinálom tovább ,másik üvegben.A kérdésem, én kenyérliszttel kezdtem, közben,lehet-e majd más lisztet hozzáadni?Előre is köszönöm válaszodat.
VálaszTörlésPersze, a másikat folytathatod más liszttel is. Képzeld nekem a rozsos nem indult meg, új a lisztem nem jó rá, pedig a kovászom a Rudi nagyon szereti :) Csak erre figyelj :)
TörlésKedves Edit!Nekem 4. napos a palántám ma,de fent van az üveg szájánál majdnem,bubis és kezd visszaesni.Várjam meg még az egy napot,vagy csináljam meg az 5.napot?Köszi,Icu
TörlésValószínű kicsi üveget választottál, az enyém, hosszú, magas. Késön írok valószínű, mi a helyzet?
TörlésSzia,vártam vele,nem esett vissza jobban,szerintem jó lesz;)
VálaszTörlésSzuper, örülök :)
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésHa nincs elég meleg a konyhában, és nem vagyok otthon, hogy megmikrózzam, tehetem-e hűtőtáskába? Kell-e neki a fény az éréshez?
Köszönöm
Nem, fényre nincs szüksége :)
VálaszTörlésÉn egy napos késésben vagyok most van a hűtőben ma fogom kivenni és megetetni majd vasárnap veszem ki megint Editke már szombaton ... Sajnos most a hűtőben nem csinált nagyon semmit a kovászkám olyan lapos még mindig mint a lángos, pedig 10 fok van a hűtőmben ...mindegy ma megcsinálom az etetést majd csak észhez tér ... Rontottam el valamit ??
VálaszTörlésHát, sajnálom, ezt így nem tudom megmondani, nem mindenkinél olyan aktív mint nálam. Nagyon sok függ a liszt minőségétől. Próbálj lisztet cserélni, és kezd újra. Azért ne dobd ki a régit sem, hátha beindul. Edit
TörlésKedves Edit. Tegnap kezdtem este ezt a fajta kovászt. A kérdésem az lenne, hogy miért lett szürke a teteje a tésztámnak? BL80-as lisztből készült. Köszönöm a válaszodat előre is!
VálaszTörlésTalán nem volt jól lefedve és kiszáradt...
TörlésKöszönöm szépen a választ Editke! :)
TörlésKicsi fiam nyitogatta, mint kiderült, azért szürkült be. Nagy kovászrajongó. Most már szép színe van és szépen fejlődik. Csak az üvegen át nézegeti. :)
Kis édes, kitanulja az anyuka mellett :)
TörlésEditke nekem is sikerült ám szép lett a kovászkám ...Köszönöm szépen ...
VálaszTörlésNagyon örülök :)
TörlésAz én kérdésem az lenne, hogy az élesztős kenyérhez képest mennyivel kel tovább a kovászos kenyér, optimális körülmények között.
VálaszTörlés2-3x
TörlésHalasan koszonom ezt a leirast! A heten fogok nekiugrani, szuper lisztem van hozza. Egyetlen kerdesem lenne csak. Hogyan merem ki a 10 dkg kovaszt amit kiveszek az uvegbol? Gondolom te se merleget hasznalsz. Szemre? Koszonom.
VálaszTörlésMérlegre rá az egészet, tare (nullázás), kiveszed a kovászt, majd ha az érték lement -100 grammig, megállsz.
TörlésMérd meg a teljes edényt, a kovásszal és vegyél ki belőle 10 dkg-ot!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia Editke! Elkezdtem a Madre kovász készítést, és az 5. napig gyonyoruen mukodott, de a hutobe tétel után egyszeruen abbamaradt novekedni. Gondolod, hogy kitehetem kicsit a konyhába, hogy magához térjen?, vagy hagyjam még... (2. napja van a hutoben...) Koszonom
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésEn is kipróbálom.
VálaszTörlésSzia, mi a véleményed ha teljes kiörlésű tönköly és rozs keverékéböl késziteném a lievito madrét és elhagynám a mézet viszont viz helyett frissen facsart szőlőlevet adnék hozzá.Szerinted jó kovászt kapnék?
VálaszTörlésBiztosan működni fog, de kevesebb tápot kap a kovász, a szőlő savas, így lehet, hogy a lisztet kell jobban adagolnod.
TörlésSzia! Tegnap este 7-kor előírásosan bekevertem az előírt mennyiséget BL80-as kenyérlisztből (Pásztói), s elvileg két napig nem kéne semmit sem csinálni vele. Igen ám, de másnap délre (még az első 24 óra sem telt le, már háromszorosára feljött! Most mit csináljak vele? Hagyjam békén, ne törődjek vele még egy napig? Vagy vegyem előre a harmadik napi munkát?
VálaszTörlésSzia, én is így jártam, én a harmadik napnál tartok, azaz tegnap etettem másodszor. Igaz ma nem kell semmit sem csinálni vele, lehet, hogy nem fut tovább... akkor talán rendben lesz Neked is.
TörlésSzia! Azt írod a madre kovász etetése egy rész víz kettő rész liszt. Ez hogyan értsem. Bocsánat hogy megkérdezem, de nem értem. A madre akkor mennyi? 2-1-2 így kell érteni
VálaszTörlésEz már a kész kovász etetésére vonatkozik.
Ha sütni szeretnék, előző nap az anyakovászból kiveszek 10 dkg mennyiséget, hozzáadok 50 ml vizet és 10 dkg lisztet.
Tehát Ha 50 gr a víz, akkor a liszt 100 gr. Sajnos Editke felszívódott, már régen nem aktív ez az oldal.
Köszönöm ezt a szép útmutatót!Nagyon hálás vagyok!!
VálaszTörlésKedves Editke! Új vagyok a Vadkovász-suli blogon.
VálaszTörlésSzeretnék kérdezni a Madre kovásszal kapcsolatban. Harmadik napnál tartok, vagyis
tegnap kellett másodszor etetnem a kovászt. Most néztem meg, és nekem felfutott az üveg
szájáig...Úgy csináltam, ami az előírás. Mit lehet ilyenkor tenni? Nekem olyan, mint amilyennek holnap kellene lenni.A liszt Komáromi fehér kenyér. Köszönöm a lehetőséget ezen a nagyon szuper blogon.
Sziasztok! Tudja valaki, hogy aktív ez az oldal? Érdemes kérdéseket feltenni, vagyis válaszol az oldal tulajdonosa? Köszönöm: Magdolna
VálaszTörlésInaktív ez az oldal! A blogger nem válaszol 2018-ban volt itt utoljára.
VálaszTörlésKedves Edit! A kis dràga Madrèm nagyon gyorsan èrik! Tegnap raktam hütöbe ès màr ma reggelre megduplàzta a tèrfogatàt! Mi a teendö ilyenkor? Ha esetleg làtom, h elkezd visszaesni a tèrfogata, akkor elöbb is etethetem, mint 4 nap?
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy a későbbiekben, mikor már jó erős a kovászom, kell-e, vagy esetleg jobb-e dupla mennyiségű liszttel etetni a kovászt?
VálaszTörlésSzia Editke ! Szeretnék segítséget kérni mivel nem tudom hogy, normális-e a mézes madré kovász svedcsepp szaga a 4.napon . válaszodat előre is köszönöm
VálaszTörlésA madre ízének jellege megmarad később is méz adagolása nélkül? Úgy látom, hogy csak az elején raknak bele. Van valami más a mézben, ami ugyanúgy elszaporodik a kovászban és él tovább benne, vagy ha nem, akkor mi értelme van neki, pl. 1 évnyi etetés után? Köszi!
VálaszTörlésNagyon örülök ennek az oldalnak. Két éve készítem a kovászt e szerint. A múltkor tönkrement és újat készítettem. Azt szeretném kérdezni, a rendszeres etetésnél kell-e mézet tenni bele?
VálaszTörlésAdósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com
VálaszTörlés