Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 17., csütörtök

Kovászos kürtös kalács






Nagyon rég készítettem már kürtös kalácsot. Egyik ismerősöm inspirált napokban  a facebookon a nagyon guszta kürtöseivel, hát persze,hogy nekiláttam, természetesen kizárólag vadkovásszal. A recept nagyon egyszerű, minimum időráfordítással. Ráadásul kis pénzből kihozható J nem 2 euróból darabja mint a vásárokban.



Hozzávalók:

200 ml 30 % habtejszín
200 ml víz
15 dkg kovász  (én hűtőset használtam,ami két napja volt etetve,tehát nem volt aktív) de használhattam volna aktív kovászt is,amit egy kanál anyakovászból, 8 dkg vízből és 5 dkg lisztből készítettem volna el  8-10 órával a dagasztás előtt)
70-80 dkg liszt (én kenyérlisztet használtam,lehet finom liszt is, fehér tönköly)
1 egészt tojás
1 tojás sárgája
10 dkg cukor
fél  teáskanál parajdi só
10 dkg vaj
cukor,fahéj és kis vaj a tésztára



Elkészítése:

A tejszínt és a vizet a gép üstjébe öntöm. Hozzáadom a kovászt,simára keverem. Következik a liszt,cukor,tojás,só. Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 6 perc minimum,majd a lágy vaj hozzáadása után még 4-5 percig dolgoztatom a gépet. Akkor jó,ha a tészta elválik az üst falától. Rugalmas, fényes tésztát kapok. Egy órán át a konyhapulton pihentetem,hogy meginduljon a kelési folyamat, majd lefedve 6 fokos hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Reggel kiteszem a pultra kelni még egy órára,majd lisztezett munkafelületen egy centisre nyújtom a tésztát amit 2,5 cm széles csíkokra szabok.


Szerencsés vagyok, mert nekem vannak kürtössütő formáim fából, amit alufóliával tekerek körbe. Akinek nincs, megoldhatja sörös dobozzal, papírtörlő gurigával, természetesen szintén alaposan alufóliával körbetekerve. Szóval nem marad  más hátra, minthogy a formát  olvasztott vajjal kicsit megkenni, és rácsavarni a tésztát. A feltekert tésztát megint kis vajjal kenem le, és vaníliacukor,cukor,fahéj keverékébe jól meghempergetem.  


200 fokos sütőben 25-30 percig sütöttem a kalácsokat.


Tovább nem szabad,mert kiszáradnak és kemények lesznek. Ebből a mennyiségből 13 darab készült. Langyosan a legfinomabb. Kívül roppan,belül omlós és puhácska, egy szóval mennyei!




Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J





„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „


2017. augusztus 14., hétfő

Mediterrán ízvilágú kovászos kenyér


A mai kenyerem  egy kellemes, könnyed,  mediterrán ízvilágú kenyér. ízében, illatában a Földközi tenger partvidékét hozza a konyhámba ! Na jó, kicsit túlzok... :D  de a friss fűszernövények a kertemből, az oliva olaj és az oliva bogyó igazán kellemes ízt kölcsönöz ennek a rendkívül pihe-puha bélzetnek. A lakásban terjengő illat pedig egyszerűen bódító!

A kovász elkészítéséhez:

1 kanál anyakovász a hűtőből
12 dkg víz
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A kovászt a vízzel alaposan elkeverem, majd a liszttel is,hogy egynemű legyen,majd egy éjszakán át letakarva a konyhapulton  pihentetem.

További hozzávalók:

20 dkg,vagyis az egész kovász
350 ml víz
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
40 dkg kenyérliszt
2 teáskanál parajdi só
10 dkg fekete, magozott oliva bogyó
friss fűszernövények ízlés szerint, én rozmaringot,kakukkfüvet és oregánót használtam egy  csokorral
2 evőkanál 100 %-os extra szűz oliva olaj



Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,majd hozzáadom a vizet, letakarva  pihentetem minimum fél órán át. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton 5 percig, majd kettesen a só és az oliva olaj hozzáadása után még vagy 3 percig dagasztom, amíg a tészta elválik az üst falától. Pici olivával kikent tálban pihentetem a tésztát fél órán át, majd  3 x hajtogatom a tésztát 30-40 percenként.


Minden hajtásnál  megszórom a tésztát a zöld fűszerekkel , és a fekete olivát is enyhén a tésztába nyomkodom. Egész bogyókat  használok, de ízlés szerint természetesen aprítani is lehet. A fűszernövényeket felaprítva adom a tésztához.


A harmadik hajtogatás után még fél órán át pihentetem a tésztát, majd veknire formázom, és varrattal felfelé enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem kelni.




Majdnem a duplájára kelesztem. Időközben a sütőt a vaslábassal 250 fokosra hevítem. A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra borítom, tetszőlegesen bevágom,  majd egy gyors mozdulattal a forró vasba helyezem.


Lefedem a fazekat, majd légkeveréssel 250 fokon tíz percig sütöm, lehúzom 220 fokra , légkeverést kikapcsolom, így sütöm még 50 percen át a kívánt szín eléréséig. (sütőfüggő)  Akkor van jól átsülve,ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.




Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J





„Csinálj minden nap olyat ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „

2017. augusztus 10., csütörtök

Gigamagos, lenmagos kovászos kenyér


A lenmag és a lenmagolaj jótékony hatásairól gondolom mindenki tud, sok helyen a magok királynőjének hívják. Most ezzel az egészséges finomsággal készült kenyér receptjét osztom meg veletek.



A kovász elkészítéséhez:

1 kanál anyakovász a hűtőből
13 dkg víz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd letakarva konyhapulton pihentetem egy éjszakán át.

További hozzávalók:

30 dkg,azaz az egész kovász
70 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
450-500 ml víz (liszt függvénye)
2 kanál bio lenmagolaj a tésztába
10 dkg bio lenmag,amit előző este annyi forró vízzel öntök le, hogy ellepje, majd letakarva  állni hagyom reggelig
3 és fél teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a dagasztóüstbe szitálom, ráöntöm a vizet,majd minimum fél órán át letakarva pihentetem. Hozzáadom az aktív kovászt,megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc. Hozzáadom a sót ,a lenmagot és a lenmagolajat, majd kettes fokozaton  2-3 percig dagasztom, amíg a tészta elválik az üst falától. Egy kanálnyi lenmagolajat öntök a kelesztő tálba,majd belehelyezem a bedagasztott tésztát fél órára letakarva pihenni.  Fél óra pihentetés után háromszor hajtogatom meg a tésztát 30-40 percenként mint itt. Az utolsó hajtás után még fél órát pihentetem,majd tetszőlegesen megformázom. Varrattal felfelé lisztezett,lenmaggal kiszórt szakajtóba helyezem és hagyom duplára kelni. Ujjpróbával győződök meg időközben,hogy kellőképpen megkelt-e a tésztám. Forró vasfazékban 250 fokon sütöm légkeveréssel 10 percig,majd légkeverés nélkül 220 fokon 50 percen át. Akkor van jól átsülve,ha a kenyér alja kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J

„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „



2017. július 11., kedd

Kovászos fehér kenyér maradék petrezselymes burgonyával


Tegnap petrezselymes újburgonyát készítettem bécsi szelettel. Maradt ki a burgonyából,úgy gondoltam újrahasznosítom.Remek kenyér lett belőle.Véleményem ,és az én ízlésem szerint nincs is  finomabb fehér kenyér mint a krumplis.

A kovász elkészítése:

1 kanál anyakovász a hűtőből
15 dkg langyos víz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat alaposan elkeverem,majd letakarva a pulton pihentetem egy éjszakán át.

További hozzávalók:

az egész,azaz 30 dkg vadkovász
20 dkg maradék párolt,főtt burgonya
40 dkg fehér tönkölyliszt
40 dkg kenyérliszt
450 ml langyos víz
4 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,majd leöntöm a langyos vízzel , és letakarva minimum fél órán át pihentetem. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást.A só a dagasztás vége felé kerül a tésztába. Addig dagasztom,amíg elválik az üst falától. Kellemes,közepesen lágy tésztát kapok,számolok vele,hogy a krumplitól és a tönkölytől kissé még lágyulni fog. Ezért is a kevesebb folyadék. Enyhén olajozott tálba teszem a tésztát pihenni fél órára,majd 3 x 35 percenként meghajtogatom mint itt. Az utolsó hajtogatás után 20 percet pihentetem,megformázom,és lisztezett,konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem varrattal felfelé kelni. A kelési idő mindenkinél más és más ,a lényeg az, hogy nem egészen duplájára hagyom megkelni,majd ujjpróbával győződök meg,hogy kellőképpen megkelt. Időközben a sütőmet a vasfazékkal 250 fokra forrósítom légkeveréssel. A tésztát lisztezett lapátra fordítom,tetszőlegesen bevágom, és besuppintom a forró vasba. Ez egy külön mutatvány,mindig izgulok,hogy fog a tészta landolni :D Most sikerült! Egyébként,ha féltek,hogy így nem sikerül bevetni a tésztát,a lapátra vagy egy húsvágó deszkára,tálcára tegyetek sütőpapírt,arra borítsátok a tésztát, és a papírral együtt helyezzétek bele a forró vasfazékba. Nekem új a sütőm,szerintem nincs akkora teljesítménye mint a réginek,tovább sülnek azóta a kenyereim. Ezért ne ragaszkodjatok a leírt időhöz. Azért leírom, 250 fokon légkeveréssel sütöm 10 percig,majd légkeverés nélkül 220 fokon 50 percig,végig letakarva.Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad ki,és ha a kezembe fogom,könnyed a kenyér. rácson hagyom kihűlni. A kisült kenyér súlya 1450 gramm.

Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „


2017. július 4., kedd

Francia kovászos parasztkenyér (Levain de campagne)


Bizonyára sokan hallottatok Emmanuel Hadjiandreou-ról, a Hogyan süssünk kenyeret című könyv szerzőjéről. Nos, végre a tulajdonom ez a remek könyv. Belőle hoztam a Francia parasztkenyeret, ami elmondása szerint díjnyertes kenyere lett. Ha mi nem díjért csináljuk, de a kedves családunk elismerő hümmögése az asztalnál nekem a legnagyobb díj . A recept szerzője nem autolizál és nem használ robotgépet,kizárólag egyszerű kézi technikával dolgozik, készülnek a kenyerei. Az a tervem,hogy mindet megsütöm,hajt a kíváncsiság és tanulni mindig van mit. Az első készen is van,az eredménnyel elégedett vagyok.

A kovász elkészítéséhez:

egy evőkanál anyakovász
8 dkg langyos víz
8 dkg kenyérliszt
A kovászt alaposan elkeverem a vízben,majd hozzáadom a lisztet,szintén jól elkeverem és letakarva egy éjszakán át a konyhapulton érlelem.

További hozzávalók:

15 dkg az aktív kovászból
3 dl langyos víz
25 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 gramm parajdi só (egy teáskanál)

Elkészítése:

A liszteket egy egy tálba szitálom,majd alaposan összekeverem a sóval. Egy másik tálba pedig a langyos vízben  keverem el a kimért kovászt. Ez után a száraz keveréket  öntöm  a kovászos vízhez, és alaposan  összekeverem. A tészta lágy és ragacsos lesz. Ha ez megvan,letakarom a tálat és tíz percig pihentetem a tésztát. Tíz perc után sziromhajtogatást végzek úgy mind itt,körülbelül 8 hajtás. Ezt a sziromhajtogatást még kétszer végzem el tíz perces időközökben. Ha ez megvan ,a tálat letakarom ,és egy órán át pihentetem.  Egy óra leteltével a tésztát lisztezett felületre borítom,óvatosan cipóra formázom,majd erősen lisztezett szakajtóba helyezem varrattal felfelé. A tészta felszínét is liszttel szórom meg,konyharuhával takarom be, és nejlonba húzom.  Hagyom duplára kelni,ez lehet 3 de lehet ha óra is. Nálam három volt. időközben 240 fokosra hevítem a sütőmet a vasfazékkal. Legjobban forró vasban szeretem sütni a kenyereimet,most is így tettem.



Miután duplára kelt a tésztám,alaposan lisztezett vagy kukoricadarával meghintett lapátra borítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom és egy ügyes mozdulattal belecsúsztatom a fazékba,majd lefedem és leveszem a hőfokot 220 fokra. A könyvben írt sütési idő 30 perc,de nekem  bizony kellett az 50 perc! Ezért is mondom mindig,hogy sütőfüggő! Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva a kenyerünk kongó hangot ad ki. Nagyon ízletes,szaftos kenyér lett belőle,a  bélzete is épp jó,ahogy mi szeretjük. A képen félbe vágva.






Sikeres  elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J


„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „

2017. június 28., szerda

Köménymagos,kovászos tönkölykenyér

Aki  szereti a kömény édeskés ízét és kellemes  illatát,annak kedvence lesz ez a kenyér! Természetesen kömény nélkül is elkészíthető.




A kovász elkészítése:

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölykovász,anyakovász
6 dkg langyos víz
9 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

További hozzávalók:

20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg rétes tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 dl langyos víz
2 teáskanál  durvára őrölt köménymag
2 teáskanál parajdi só
az egész kovász , azaz 20 dkg

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a vizet,lazán összekeverem és letakarva pihentetem egy órán át. Hozzáadom a kovászt  és megkezdem a dagasztást.Egyes fokozat 5 perc,hozzáadom a sót és a köményt,majd  két percig dagasztom kettes fokozaton,amíg a tészta elválik az üst falától. Rugalmas,nem lágy,masszív,de nem kemény  tésztát kapok. Olajos kézzel kiveszem a gépből,majd áthelyezem egy enyhén olajozott tálba. Letakarva pihentetem fél órán át,majd háromszor hajtogatom olajos felületen 30 percenként mint itt. A nagy melegre való tekintettel az utolsó hajtogatás után már nem pihentettem,5 perc után megformáztam,majd enyhén lisztezett szakajtóba helyeztem varrattal felfelé.Időközben a sütőt 250 fokosra forrósítom a vasfazékkal. Most csupán egy óra kelés elég volt a tésztának.Hidegben természetesen nem,minimum másfél óra. A megkelt tésztát kukoricadarával meghintett sütőlapátra borítom,tetszőlegesen bevágom,és óvatosan a forró vasba csúsztatom,majd letakarom.A sütési idő nálam légkeverésen 250 fokon tíz perc,majd 210 fokon légkeverés nélkül 50 perc. (sütőfüggő) Csodaszép gesztenyebarna színe lesz.Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva  kongó hangot ad. Rácson hagyom kihűlni. A lakást betölti a kellemes édeskés illat.


Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J





„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni ! „

2017. június 20., kedd

Kovászos kakaós csiga


Ki  nem szeretné a kakaós csigát? Egy nagyon egyszerűen elkészíthető receptet hoztam hozzá.Hosszú érleléssel készül,sok időt megtudunk vele spórolni a rohanó mindennapokban.

Az édes  kovász elkészítéséhez:

50 ml langyos víz
30 gramm cukor
10 dkg rétesliszt

A hozzávalókat alaposan elkeverem majd letakarva a konyhapulton hagyom érlelődni egy éjszakán át.

További hozzávalók:

25 dkg édes kovász
25 dkg rétesliszt
25 dkg finom liszt
5 dkg nádcukor
1,5 dl habtejszín
1 dl víz
10 dkg vaj
1 egész tojás
2 nagy csipet só

Töltelék:

kis olvasztott vaj a tészta lekenéséhez
holland kakaó (mással nem érdemes)
porcukor

Elkészítése:

A folyadékot a gép üstjébe mérem,hozzáadom az édes kovászt,simára keverem ,majd a lisztet,tojást,cukrot,sót. Beindítom a dagasztást. A vajat akkor adom hozzá,amikor majdnem összeáll a tészta. A vaj szoba hőmérsékletű legyen,apró kockákra vágva. Darabonként adom hozzá,alaposan megdagasztom,szép sima,fényes,rugalmas tésztám lesz. Egy tálba teszem,étkezési fóliával takarom le,és a hűtőszekrénybe teszem 48 órára,azaz két napra. A tészta nem fog duplázni,de ha megemelem,érzem,hogy érett,laza,könnyű lett.



Egy órán át szoba hőmérsékleten pihentetem. Lisztezett deszkára borítom a tésztát és kinyújtom.


Ha nagyobb csigákat szeretnék,akkor az egész tésztát nyújtom ki téglaalap alakúra,ha kisebbeket,akkor felezem a tésztát és két téglaalapot nyújtok. Lekenem olvasztott vajjal. Alaposan megszórom kakaóval,majd porcukorral. Az apróbb csiga kívül ropog,belül omlós.



Azért nem írtam mennyiséget a receptbe,mert mindenki másképp szereti,édesebben,csokisabban,vagy kevésbé. Feltekerem mint a beiglit,szorosra.


Közben a sütőmet 200 fokra hevítem és gőzösítem. Egy sütőlemezt papírral bélelek ki. a feltekert tésztát ujnyi vastagságú szeletekre metélem,majd azonnal a lemezre fektetem szép sorban. 10-12 percig gőzben sütöm a csigákat,majd még 15 percig pirulnak gőz nélkül a kívánt szín eléréséig (sütőfüggő). Mikor készre sültek ,forró vaníliás tejjel locsolom meg a csigákat,ettől szaftosabbak lesznek. Sütőlemezen hagyom kihűlni.





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“

2017. június 16., péntek

Almakovászos fehér kenyér






Az almakovász első használatáról szeretnék beszámolni.Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok,szerintem lesz ez még jobb is! Sajnos amikor a veknit a forró vasba csúsztattam,megcsúszott a tészta,és hát kicsavarodott,érdekes alakzatot vett fel,amit próbáltam korrigálni,de nem tudtam,így formátlan lett a kenyér.Nézzétek el nekem,hogy egészben nem mutatom,de a bélzete tökéletes, ezt pedig mindenképp szerettem volna veletek megosztani!


További hozzávalók:

20 dkg alma vagy banán kovász 
50 dkg kenyérliszt
320 ml langyos víz
2 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a vizet és minimum fél órán át letakarva pihentetem.Hozzáadom az almakovászt,és megkezdem a dagasztást.A só a dagasztás vége felé kerül a tésztába.Akkor van jól bedagasztva,ha a tészta elválik az üst falától.Olajos kézzel,egy enyhén olajozott tálba helyezem át a tésztát,sziromhajtogatást végzek,amíg engedi a tészta,majd étkezési fóliával takarom le,és a konyhapulton hagyom pihenni két órán át.Két óra után berakom a tálat a 6 fokos hűtőszekrénybe 12 órára kelni.Másnap kiveszem,enyhén olajos felületen  még hidegen elvégzem az első hajtogatást.20 -30 percenként hajtogatom két órán át.Gyönyörű bubis,paplanos lett a tésztám.Konyharuhával bélelt,enyhén lisztezett szakajtóba teszem kelni,míg majdnem duplájára kel.Nálam ez másfél óra volt.Közben a sütőmet a vasfazékkal együtt 250 fokra hevítem.Lisztezett bevető lapátra borítom,tetszés szerint bevágom a tésztát és behelyezem a forró vasba.Nekem ez most nem sikerült,dobott egy szaltót a drága :D 250 fokon légkeveréssel sütöm 10 percig,majd légkeverés nélkül 210 fokon 40 percig a kívánt szín eléréséig. Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad ki a kenyér.Rácson hagyom kihűlni.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni“!






Gyümölcskovász almából és banánból




Már nagyon régen érlelődött bennem a gyümölcskovász elkészítése. Tavaly szőlőmustból készítettem,ami tökéletesen működött,aztán pár nappal később egy véletlen folytán összekevertem a tönkölykovászommal.Mivel friss házi szőlőhöz, musthoz már nem tudtam hozzá jutni,a projekt abba maradt.Ha szőlőmustból lehet,gondoltam akkor más,magas cukortartalmú gyümölcsből is. A gyümölcsös kosárban finom, piros érett alma és banán volt .Mindkettőt befogtam a munkába. Tökéletesen működött.A banán az első etetés után lassabb volt,de másnapra behozta a lemaradását.Akkor leírom hogyan is  készítettem az alma és banán kovászt.

Hozzávalók:

1 darab érett alma vagy 1 darab érett banán
tiszta víz,lehet szénsav mentes palackos víz is
két darab csírátlanított befőttes üveg lapkával 
kenyérliszt

Elkészítése:

Az almát megtisztítom,majd gerezdekre vágom. Bele helyezem az üvegbe és leöntöm vízzel úgy,hogy a gyümölcsöt elfedje. Ráteszem a lapkát és behúzom. Szobahőn tartom.



Az erjedés ideje lehet három nap,de húzódhat egészen egy hétig is,hőmérséklettől és a gyümölcstől függő. Napjában kétszer,háromszor felrázom az üveget. Ha már látom,hogy bubisodik,pezseg,sziszeg,akkor a felrázás után leveszem egy pillanatra a lapkát,és kiengedem a képződő gázokat. Utána visszazárom szorosra.



Akkor jó,ha a gyümölcsön lévő folyadék pezseg mint a pezsgő,enyhén opálos a színe,ha az üveget kinyitom,akkor is pezseg,dolgozik. Nekem a harmadik nap végére  elérte ezt az állapotot.



Fogunk egy másik tiszta csírátlanított üveget. A gyümölcsös, erjedt vízből egy szitán keresztül kimérek az üvegbe 150 ml-t. Hozzá adok 150 gramm kenyérlisztet,alaposan elkeverem és lezárom az üveget.A szintet megjelölöm,hogy követni tudjam a kovász növekedését.Megvolt az első etetés.





Amint a kovászom minimum háromszorozta a kezdeti  állapotát,készen áll a dagasztásra.



Ez egy híg, 100 %-os hidratáltságú kovász,tehát amikor dagasztunk vele,ezt vegyük figyelembe.





Ha használok a kovászomból,a maradékot megetetem 150 ml vízzel és 150 gramm kenyérliszttel. Mivel a híg kovász gyorsabban érik,egyértelmű,hogy gyorsabban is éhezik,savanyodik,erre ügyeljünk! Etetés után hűtőben tárolom. Ha naponta használom,maradhat a pulton is.30 dkg kovászt kapok,ami 70 dkg liszt dagasztásához megfelelő mennyiség.


Sikeres elkészítést és sok szép,finom kenyeret kívánok a gyümölcskovász felhasználásával J

Első kenyér,amit az almakovásszal készült.

http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/06/almakovaszos-feher-kenyer.html