Keresés ebben a blogban

2017. május 23., kedd

Hófehérke, kovászos fehér kenyér


 Ezt a kenyeret azoknak ajánlom,akik a fehér,magyaros,foszlós,kalácsszerű bélzetet kedvelik.
 A Vad-Kovászolók  csoportunk tagja,Erzsébet Bielisz a recept szerzője. Nagyon sokan kedvelik és sütik a híres Hófehérkét. Annyiban változott nálam a recept,hogy a 20 dkg finom lisztet,fehér tönkölyre cseréltem,mert épp nem volt otthon,valamint nem hűtős kovásszal készítettem.Köszönjük szépen Erzsike!

Kovász elkészítése:

egy kanál anyakovász
10 dkg langyos víz
10 dkg rétesliszt
A hozzávalókat alaposan elkeverem,és a pulton érlelem 10-12 órán át.
Erzsike hűtős kovászt használ,amit nokedli tészta állagúra kever. Aki napi szinten süt és több mennyiségű kovászt tart a hűtőben,nyugodtan csinálja úgy,remekül működik úgy is.

Hozzávalók:

25 dkg kovász
400 ml langyos víz
20 dkg rétesliszt
20 dkg kenyérliszt
20 dkg fehér tönköly vagy finomliszt
2 kanál olaj (én 100% hidegen sajtolt napraforgó olajat használok)
16 gramm só

Elkészítés:

A kovászt a vízzel habosra keverem a gép üstjében. Hozzá szitálom a liszteket,fakanállal összekeverem,és letakarva pihentetem 1-2 órán át.





Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 6 perc,kettes fokozat 3-4 perc. Az olaj és a só a dagasztás végén kerül a tésztába.Picit tovább tart,míg az olajat is alaposan  bele dolgozza a gép. Lágyabb,de jól kezelhető tésztát kapok.Enyhén lisztezett tálba teszem fél órára étkezési fóliával letakarva pihenni.Ez után háromszor hajtogatom fél óránként,úgy mint itt. Megformázom veknire,és sütőpapírral bélelt 5 literes jénai tálba fektetem.




Ez a tészta lábon fog kelni. A jénai  fedelét ráteszem a tálra,majd a hűtőszekrénybe rakom be kelni. A kelesztés ideje 10-12 óra. Reggelre szinte háromszorozódik a tészta.Tetszőlegesen bevágom,alaposan lespriccelem vízzel a tésztát és a jénai fedelét is,majd berakom a hideg sütőbe. Légkeverésen 230 fokon sütöm 50 percen át a kívánt szín eléréséig. Ha nincs légkeverésem akkor simán 250 fokon.Nagyon vigyázok amikor a jénai fedelét leveszem,mert a forró gőz nem éppen balzsam a kezeimnek! Rácson hagyom kihűlni.



Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J

"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."



10 megjegyzés:

  1. Kedves Edit!

    1.Nekem nincs 5 literes jénaim. Süthetem pataki tálban?

    2. Az egy evőkanálnyi anyakovász, az hűtős vagy aktív? Egy óra múlva dagasztanom kell, de én este aktív anyakovásszal állítottam össze az előtésztát. Most jutott eszembe, hogy lehet, hűtős anyakovásszal kellett volna.

    Köszönöm válaszát!
    Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen pataki tálban is lehet sütni.Teljesen mindegy,lehet hűtős kovász és aktív kovász is.

      Törlés
  2. Kedves Edit. Most ismerkedem a vadkovászzal való kenyérsütéssel, de általában a kenyérsütéssel. Inkább rozsos kenyeret szeretnék sütni, de egyelőre nem igazán sikerül. Gondolom a kovászom nem elég erős, mert nem kel meg,, illetve nem nő fel a kenyértészta. Mivel csal heti 1 kenyeret sütök, a kovászt a hűtőben tartom, mert nincs mit csináljak annyi kovásszal. Hogyan kell vele boldogulni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/05/vadkovasz-keszitese_2.html

    VálaszTörlés
  4. "Tetszőlegesen bevágom,alaposan lespriccelem vízzel a tésztát és a jénai fedelét is,majd berakom a hideg sütőbe."

    Lehet melegbe is?

    VálaszTörlés
  5. 10 óra helyet ha 18 óra múlva sütöm ki el kelhet a tészta a hűtőben? Nem fogok tudni haza érni addigra...

    VálaszTörlés
  6. Szia Edit! Megszeretném kérdezni hogy ezekből az összetevőkből mekkora hány dkg.-os kenyér lesz? Köszönöm ha válaszolsz! Üdv.Hajni

    VálaszTörlés
  7. Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés