Keresés ebben a blogban

2017. június 2., péntek

Kovászos pite


Eperszezon van! Nem ismerek olyan emberkét aki nem szeretné. Tegnap estére anyukám kertjéből szedtem egy kis  kosárral. Fele elfogyott frissiben,a másik felét pedig süteményre szántam. Mivel nekem mindig van aktív kovászom,gyorsan begyúrtam egy pite tésztát,beraktam a hűtőbe kelni, és péntek délutánra kész is lett a mennyei epres finomság!

A kovász elkészítéséhez:

10 dkg édes anyakovász  a hűtőből
50 ml langyos víz
2,5 dkg nádcukor
10 dkg fehér tönkölyliszt
A kovászt alaposan elkeverem a vízzel,majd a cukorral és végül a liszttel.Kemény,kézzel gyúrható lesz a kovász.

Hozzávalók:

60 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg édes kovász
25 dkg lágy vaj (nem margarin)
25 dkg nádcukor
2 egész tojás
csipet só
2 evőkanál habtejszín

Feltét hozzávalói:

70 deka tisztított friss eper
3 kanál nádcukor
2 kanál zabpehely díszítésre
1 tojás sárgája

Elkészítése:

A gép üstjébe szitálom a lisztet,hozzá adom a tojást,cukrot sót és a kockára darabolt szoba hőmérsékletű lágy vajat. A géppel pár perc alatt összegyúrom. Ha nagyon keménynek érzem a tészta állagát,egy-két kanál tejszínnel lazítom. Most került bele. Kézzel cipót formázok,tálba teszem,letakarom étkezési fóliával,és egy órán át a konyhapulton pihentetem.Egy óra múlva a hűtőszekrény polcára teszem 24 órára.Másnap kiveszem,pici térfogat növekedést látni.Addig hagyom kint pihenni,amíg kicsit puhul a tészta.Mivel vaj van benne,nagyon kemény lesz a hosszú hűtőzés után.Időközben megtisztítom az epret,szeletekre vágom,lecsöpögtetem. A tésztát egy és két harmad részre osztom. Mikor úgy érzem,hogy a tésztát sodorni tudom,enyhén lisztezett pulton kör alakra nyújtom ,majd a formába teszem. Rárakom az epret,megszórom két kanál  nádcukorral. Elkészítem a rácsokat.Hosszú csíkokat sodrok kézzel,majd tetszőlegesen rárakom az eperre.Addig rakom amíg  van a tésztából. A rácsokat  tojás sárgájával kenem le. A zabpelyhet a tészta szélére szórom. 180 fokos sütőben egy órán át szép pirosra sütöm.Tepsiben hagyom kihűlni,majd tálalom. Az állaga inkább linzerre hajaz mint pitére,nagyon finom,porhanyós és szaftos.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok :)





„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! !“