Keresés ebben a blogban

2017. május 12., péntek

Kovászos lábatlan




Ma egy nagyon közkedvelt finomságot hoztam  Peredről,a Felvidékről. Ne kérdezzétek miért ez a neve ... fogalmam sincs,talán mert nincs lába  J  Igy ismertem meg még  gyermek koromban,az anyukám sokszor készítette,imádtam! Egy tartalmas leves mellé kiváló ebédnek vagy vacsorának,de akár reggelire is, a gyerkőcök bizonyára nagyon örülnek majd neki!


Hozzávalók:
2 dl szoba hőmérsékletű habtejszín
2 dl langyos víz
10 dkg vadkovász
 (lehet aktív,de mehet a hűtőből is)
25 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg finomliszt
50 gramm nádcukor (aki édesebben szereti,nyugodtan tegyen hozzá)
3 tojás (tésztába csak a sárgája megy)
két csipetnyi só


Elkészítés:
A tejszínt és a vizet egy tálba ontom,feloldom benne a kovászt. Beleszitálom a liszteket,majd hozzákeverem a cukrot,a 3 tojás sárgáját meg a sót. Alaposan összekeverem egy fakanállal.Sűrűbb tésztát kapok mint a palacsintáé,de hígabbat mint a nokedli tészta. Ha merőkanálba  teszem folyós legyen. Más dolgom most nincs ,letakarom étkezési fóliával és a jégszekrénybe teszem 12 órára, egy éjszakára.Reggelre apró bubis tésztát kapok,  a pulton hagyom pihenni,felmelegedni  5-6 órán át. Ez idő után a 3 darab tojásfehérjét kemény habbá verem,majd hozzákeverem a tésztához.Szépen lazulni fog,selymes állaga lesz.
Felhevítem a tükörtojás sütőmet ,akinek nincs,sima palacsintasütőjébe  is sütheti.  (10-es fokozatból 7-re)  Ne legyen túl forró,mert hirtelen megfog  égni  egy perc alatt  és a közepe nyers marad.Olajat hevítek ,nem sokat ,ne ússzon benne a tészta!Evőkanállal adagolom a forró olajba,kicsit szétnyomom,hogy ne legyen túl vastag,majd 2-3 perc alatt aranybarnára sütöm.En párosítani szokom.Megkenek egy lábatlant finom  saját készítésű meggydzsemmel,ráborítom a másikat,megszórom porcukorral ,majd tejszínhabbal bolondítom meg. Természetesen ízlés szerint variálható a tálalása,kompóttal és friss szezoniális gyümölccsel is kiváló.
Ami a nagyszerű ebben a tésztában,ha nem sütom ki mindet,beteszem a jégszekrénybe és másnap reggelire meglepem vele a páromat meg a fiúkat. Két napig is szoktam tárolni,semmi baja nem lesz,sőt finomabb.
Sikeres elkészítést,és jó étvágyat kívánok J



A kovász frissítése



A helyesen kezelt,etetett vadkovász  nagyon tűrőképes,hálás a gondoskodásért. Néha mégis megtörténik,hogy valami balul sül el, elgyengül,vagy ellustul mert keveset használom.
Nos pár jó tanácsot szeretnék adni,mit csinálj,ha gond van a kovászoddal. Kizárólag teljes kiőrlésű rozslisztet ajánlok,sokkal gyorsabban gyógyul . Aki nem szereti a rozst,a kúra elvégzése után,kifehéríti a kovászát. (bejegyzés később)
Ha úgy érzed a kovászod nem a régi,kevésbé aktív,nem emeli meg kellő képen a tésztát,fura az illata,nyúlós az állaga,frissíteni kell. A kovász minden esetben megmenthető,kivéve egyet,ha penészes!

1.lépés


Az anyakovászomat alaposan felkeverem, egy kanállal kiveszek belőle és egy  másik,tiszta,csírátlanított üvegbe teszem át. A maradékot kidobom.  Adok hozzá 50 gramm langyos vizet,elkeverem,majd megetetem 50 gramm teljes kiőrlésű rozsliszttel. Gézzel  takarom le,vagy egy darab vászon anyaggal,nem a lapkával. Hagyom másnapig.

2.lépés


A felfutott kovászt megint átkeverem,kiveszek belőle egy kanállal ,átteszem egy tiszta üvegbe,megetetem ahogy az első lépésnél,és várok holnapig.

3. és 4. lépés


Ugyanazt végzem el még kétszer,amit az első két lépésben,tehát összesen 4 x alkalmazom a kúrát.

5.lépés

A kovászomhoz adok 50 ml langyos vizet,simára keverem,majd megetetem 100 gramm teljes kiőrlésű rozsliszttel. Most már lapkával zárom le az üveget. Pár órán belül háromszorosodik a térfogata,gyönyörű,szálas,aktív,egészséges kovászom lesz!
Sütésre fel!