Nyugodt
lelkiismerettel állíthatom,hogy életem legfinomabb fonott kalácsát sikerült
elkészítenem,ami több napig élvezhető állagú lesz, úgy gondolom,hogy ez fontos.A család és én magam is rajongunk érte,kis vajjal,lekvárral,de kiváló húsvéti sonka mellé is.
Hozzávalók:
60 dkg liszt (én
felesben szoktam készíteni ,kenyérlisztből és fehér tönkölyből) de elkészíthető
finomlisztből is,csupán ízlés kérdése
3,5 deci langyos
tej
25 dkg édes kovász
1 egész tojás
1 tojás sárgája
13 dkg vaj(nem
margarin)
6-10 dkg nádcukor ízlés szerint
6-10 dkg nádcukor ízlés szerint
6 gramm só
2 tojás sárgája
a kalács lekenéséhez
Elkészítés:
A dagasztógép üstjébe szitálom a lisztet,hozzá adom a langyos tejet,egy
főzőkanállal elkeverem csak annyira,hogy a liszt ne maradjon sehol
száraz,majd letakarva fél órán át pihentetem.Hozzáadom az édes kovászt,a
tojásokat,cukrot,a sót csak a dagasztás vége felé,ugyanúgy az olvasztott
vajat,amit 5 adagban adagolok a tésztához,hogy szépen lassan vegye fel
a zsiradékot.Alaposan kidagasztom,szép fényes,selymes,nem ragadós állagú
tésztát kapok.
Következik
a hajtogatás,amit 40
percenként,háromszor ismétlek meg.Személy szerint nem szeretek lisztezni,így
enyhén olajos pulton végzem a hajtogatást.
Ez után
a tésztát négy egyforma részre osztom és kis cipókra formázom mindegyik darabot.Fél órán át enyhén lisztezett pulton letakarva
pihentetem.Fél óra után a cipókat rudakra sodrom és megfonom
a kalácsot.Ha hármas,ötös vagy hatos fonással szeretném elkészíteni,akkor
természetesen a tésztát úgy osztom fel.A megformázott kalácsot sütőpapírral
kibélelt sütőlemezre helyezem,majd szoba hőmérsékleten ,22 fokban, (nálam 3 óra volt) másfél szeresére kelesztem egy nejlon táskába csúsztatva.Miután megkelt,a
kalácsot tojás sárgájával kenem le, ha rászáradt az első réteg,ugyan ezt
megismétlem .Igy csodás,fényes lesz a kalács 180 fokos sütőben 40 perc
alatt aranybarnára sutom,ami sütőfüggő.Fantasztikus állagú,pihe-puha,ízes kalácsot
teszek a család asztalára,
Ez egy viszonylag
nagy kalács,1400 gramm.ha kisebbet szeretnék felezem az adagaokat,vagy két
darabban készítem el.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."
Köszönöm a receptet Edit, nem tudom hogy történt de nagyon jól sikerült.
VálaszTörlésNagyon szép! Ma én is megpróbálom. Már úgy ahogy sikerülnek a kovászos kenyereim, pizzáim. Kislányomnak ezektől nem ég a gyomra, az élesztős dolgoktól püffed, és ég.
VálaszTörlésEz az idézet csodaszép(!!!!!),s ezt érzem mióta foglalkozom a kenyérsütéssel!
VálaszTörlésNekem nagyon jól sikerült köszönöm a receptet
VálaszTörlésMa reggel sült ki, életem eddigi legjobb kalácsa lett. Én csak 3 dkg cukrot tettem bele, valamint 400g sima liszt mellé 200g tk. tönkölylisztet, és éjszaka hűtőztettem. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésMa etettem màsodszor édesre és a ma reggeli pedig már kimàszott az üvegből. Fantasztikus.
Milyen hajtogatással történik a kalácstészta? Ha 2 db hármas fonásút készítek ,kb ue.idő a sütés?
Válaszod köszönöm
Kedves Edit!
VálaszTörlésMa etettem màsodszor édesre és a ma reggeli pedig már kimàszott az üvegből. Fantasztikus.
Milyen hajtogatással történik a kalácstészta? Ha 2 db hármas fonásút készítek ,kb ue.idő a sütés?
Válaszod köszönöm
Szeretnék tanácsot kérni én szeretnék kovászt készíteni , BL: 80-as kenyérlisztet keszthetem el a vadkovászt ?
VálaszTörlésEz valami csodás. Könnyű, puha, foszlós. Már az édeskovász elkészítésénél éreztem, hogy ez jó lesz. Azt hiszem gyakran fogjuk sütni.
VálaszTörlés