Keresés ebben a blogban

2017. május 2., kedd

Házi,gyúrt tészta vadkovásszal




Ma finom túrós tészta volt az ebédünk.Páromnak fehér lisztből,sósan,sült szalonnával,fiamnak és magamnak teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítettem el.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 darab,lehetőleg házi tojás
1 teáskanál só
5 nagy evőkanál kovász


Elkészítés:
A hozzávalókat kézzel összegyúrom,étkezési fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe pihentetem 4 órán át.Ez idő után a szokásos módon,én géppel kinyújtom,vágom és sós lobogó vízben pár perc alatt kifőzöm.A teljes kiőrlésű tésztát picit vastagabbra nyújtom és alá lisztezek,mert kissé ragad.Ha sokat készítek a tésztából,kiszárítom, papír dobozban vagy zacskóban száraz helyen hónapokig eláll.


Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J

Kovászos édes-sós kalács



Nyugodt lelkiismerettel állíthatom,hogy életem legfinomabb fonott kalácsát sikerült elkészítenem,ami több napig élvezhető állagú lesz, úgy gondolom,hogy ez fontos.A család és én magam is rajongunk érte,kis vajjal,lekvárral,de kiváló húsvéti sonka mellé is.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (én felesben szoktam készíteni ,kenyérlisztből és fehér tönkölyből) de elkészíthető finomlisztből is,csupán ízlés kérdése
3,5 deci langyos tej
25 dkg édes kovász
1 egész tojás
1 tojás sárgája
13 dkg vaj(nem margarin)
6-10 dkg nádcukor ízlés szerint
6 gramm  só
2 tojás sárgája a kalács lekenéséhez




Elkészítés:

A dagasztógép üstjébe szitálom a lisztet,hozzá adom a langyos tejet,egy főzőkanállal elkeverem csak annyira,hogy a liszt ne maradjon sehol száraz,majd letakarva fél órán át pihentetem.Hozzáadom az édes kovászt,a tojásokat,cukrot,a sót csak a dagasztás vége felé,ugyanúgy az olvasztott vajat,amit 5 adagban adagolok a tésztához,hogy szépen lassan vegye fel a zsiradékot.Alaposan kidagasztom,szép fényes,selymes,nem ragadós állagú tésztát kapok.

Következik a hajtogatás,amit  40 percenként,háromszor ismétlek meg.Személy szerint nem szeretek lisztezni,így enyhén olajos pulton végzem a hajtogatást.

Ez után a tésztát négy egyforma részre osztom és kis cipókra  formázom mindegyik darabot.Fél  órán át enyhén lisztezett pulton letakarva pihentetem.Fél óra után a cipókat rudakra sodrom és megfonom a kalácsot.Ha hármas,ötös vagy hatos fonással szeretném elkészíteni,akkor természetesen a tésztát úgy osztom fel.A megformázott kalácsot sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem,majd szoba hőmérsékleten ,22 fokban,  (nálam 3 óra volt) másfél szeresére kelesztem egy nejlon táskába csúsztatva.Miután megkelt,a kalácsot tojás sárgájával kenem le, ha rászáradt az első réteg,ugyan ezt megismétlem .Igy csodás,fényes lesz a kalács 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sutom,ami sütőfüggő.Fantasztikus állagú,pihe-puha,ízes kalácsot teszek a család asztalára,
Ez egy viszonylag nagy kalács,1400 gramm.ha kisebbet szeretnék felezem az adagaokat,vagy két darabban készítem el.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J




"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."


Vad-Kovász készítése




0. nap A hozzávalók beszerzése   


Ebben a bejegyzésben pontról pontra követheti minden érdeklődő a vadkovász elkészítési módját
.
Nincs is egyébre szükségünk,mint egy kg teljes kiőrlésű tönköly,rozs vagy búzalisztre.
Egy darab minimum 7 dcl-es űrtartalmú üvegre,de az egy literes még jobb.
Tiszta vízre,Természetesen egy kanálra,villára és mérlegre.





1.nap

Akkor fogjunk neki.Az előzőleg alaposan kitisztított üveget forrásban lévő vízzel kiöblítem.
Ezzel azt érem el,hogy a kovásznövendéknek meleg,párás közeget biztosítok,ezt szereti.
Az üveget mérlegre helyezem,kimérek bele 50 ml langyos vizet (nem forrót),A víz lehet szénsavmentes palackozott víz,de a csapból folyó víz is megfelel (ne legyen nagyon klóros) én azt
használom.
Kimérek 3 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű lisztet,azaz 40 grammot és egy villa segítségével alaposan elkeverem a langyos vízzel.
Kása szerű állagot kapok.Lazán ráhúzom a lapkát és szoba hőmérsékleten (22 fok,ha több az csak jó) huzatmentes helyen tartom.
Tehetjük mikróba,rácsukva az ajtaját egy pohár forralt víz mellé is,amennyiben nem tudjuk a konyhában biztosítani a kellő hőmérsékletet.Húzhatunk az üvegre sapkát,vagy a jó meleg tollpaplan alá is tehetjük.Ne tegyük sütőbe,fűtőtestre! Az üveget nem nyitogatom,fontos,hogy a pára,nedvesség az üvegben maradjon.Másnap reggelig semmi dolgunk nincs.Holnap délelőtt folytatjuk.Ha reggelig semmi nem történik,senki ne essen pánikba.Abban a háztartásban,ahol sokat sütnek,főleg kelt tésztákat,gyorsabban beindul a folyamat,Kis barátunk nem szereti a steril környezetet.



2.nap

Eltelt a 24 óra.Ha apró gombostűfej méretű légbuborékokat látok az üveg alján,oldalán,vagy a massza  felületén,már bizakodásra ad okot.
Csak annyi a dolgom a mai napon ,hogy a masszát alaposan felkeverem,hozzá adom az 50 ml
langyos vizet és alaposan elkeverem.,Lazul az állag,mocorog,majd  40 gramm liszttel ismét megetetem,A hozzáadott  liszttel is alaposan kikeverem.Ha túl ritkának tűnne,nyugodtan adok hozzá
pluszba egy kis lisztet,hogy kása állaga legyen.
Etetés után az üveget lezárom,huzatmentes meleg helyre teszem ismét 24 órára és várom a csodát.
Ha nem pont így néz ki a kovászpalántád nem gond,holnapra beindul!









3.nap

Szép napot kívánok.Nagyon örülnék,ha minimum így nézne ki mindenkinek a kovászpalántája.
Amennyiben,nem,vagy cserélj lisztet,vagy kezd újra.Sokszor a liszt rossz minőségével van a gond.De amennyiben vannak apró bubik az jó jel és folytasd a leírtak alapján.
Szóval a mai napon se halmozlak el benneteket sok munkával,a teendő a következő.
Fogom az üveget,egy villával jól felkeverem a masszát,kimérek 50 ml langyos vizet,hozzá adom a masszához és alaposan kikeverem.Kimérek 50 gramm teljes kiőrlésű lisztet és hozzá adom.
A liszttel is alaposan csomómentesre keverem.Amennyiben hígnak tűnik,egy kis plusz lisztel javítok az állagán,hogy kása szerű legyen.Ha ezzel megvagyok,lezárom az üveget.meleg helyre teszem,és nem nyitogatom,várok holnap reggelig.Holnap változik a stratégia,készítsetek be még egy 7 dl-es üveget!
Elvileg szépen felfut pár órán belül a ma reggeli etetés után,az is lehet,hogy estére megáll a folyamat és vissza esik.
Ez azt jelenti,éhezik.Ebben az esetben ismét megetetjük a fent írt adaggal.Nem szabad,hogy éhezzen.






 Etetés utáni állapot az alábbi kép.



A alábbi képen azt ábrázolom,hogy amennyiben "csak" így néz ki a kovászpalánta,még akkor is érdemes folytatni.



3.nap délután

Említettem,hogy amennyiben megáll a térfogat növekedés,visszaesik a massza szintje,etetni kell.
Ha éhezik,savanyodik,nos megetettem 50 ml langyos vízzel és 50 gramm liszttel,most picivel keményebb állagra mint reggel.A szintet érdemes egy konyhai gumival jelölni,hogy honnan,hová is jutott a növekedésben és épp úgy látni fogom ha visszaesik.Nos,ez egy igen falánk kovászgyerek,mert 6 órán belül felemésztette az összes lisztet és enni kért.Tehát,amennyiben visszaesik a szint,minden esetben megetetem a szokásos adaggal plusz egy teás kanálnyi liszttel,hogy picit keményebb állagot kapjakNa,remélem reggelig el lesz magának,megtömtem a gyomrát!
Amennyiben tartja a szintet,semmi dolgom nincs vele,csak holnap reggel.Viszlát holnap!


Az üveg háromnegyed részéig ugrott 6 óra alatt  a reggeli etetés után.







Vissza esett,tehát éhes!


 Megetettem!



 Remélem reggelig nem éhezik meg!Azért mielőtt lefekszem ránézek,hátha!



4.nap

Jó reggel kedves vadkovászolók!
A következő hozzávalókra lesz szükségünk.Plusz egy üvegre,amibe átköltöztetjük a kovászpalántát.






Reggelre így kéne kinéznie.Este csúcsosodott elérte az üveg nyakát,Reggelre látni lehet,hogy visszaesett,ami azt jelenti éhes,de most stratégiát változtatok!Kezdjünk bele!











Ha kinyitom az üveget már érezem a vadkovász kellemesen,de nem tolakodóan savanykás illatát ami jó jel,mert érik a kovászunk.Alaposan felkeverem egy villa segítségével.A kiforrázott új üveget mérlegre teszem és átrakok bele másfél kanálnyi,azaz 40 gramm kovászt.Ráöntöm az 50 ml langyos vizet,amivel megint alaposan szétkeverem,majd hozzá adok 50 gramm teljes kiőrlésű lisztet és jól összedolgozom a masszát.Lezárom az üveget,felrakom a szintjelző gumit az üvegre és mehet a pultra pihenni.Az üveget most sem nyitogatom.Figyelem ahogy fejlődik ha estleg visszaesik az elért szint,megetetem 50 ml vízzel és50 gramm liszttel.Holnap reggel folytatjuk.Addig tegyétek tisztába az előző üveget,ismét szükségünk lesz rá.A fennmaradt masszát vagy kiöntöm,vagy ha épp dagasztani készülök,hozzá teszem a tésztához,bele keverhetem palacsintába vagy nokedlibe,szóval bármibe ahol lisztet használunk.Nem fog semmit elrontani,sőt!Most már lassan lehet gondolkodni,milyen nevet adok a kovászomnak,az új családtagnak :D


Bekeverve,láthatóan sűrűbb az állaga.




5.nap

Szép jó reggelt,a kovászpalántánk vasárnap is éhes :D Akkor folytassuk!

Az alábbi képen mutatom,hogy a tegnap reggeli szétválasztás és etetés után kora délutánra milyen szép bubis,szivacsos lett.




Ma reggelre látni,hogy minimálisan esett vissza a szintje.





Ha egy villával széthúzom a felszínét,látom,hogy szálasodik,erősödik,érik a vadkovász.



Munkánk ugyan az mint tegnap.Ha csatos üveget használok és kinyitom,kicsit durranni fog,képződnek a gázok,dolgozik a kovász.Illata egyre kellemesebb,soha sem büdös!Alaposan felkeverem a masszát,átteszem a másik tiszta üvegbe a kimért 40 grammot.Hozzá adok 50 ml langyos vizet,alaposan elkeverem,majd a hozzá adott 50-55 gramm liszttel,hogy picit megint sűrűbb legyen az állaga a tegnapinál.Amennyiben nem ilyen aktív a kovászpalánta mint az enyém,ne sűrítsetek az állagon,ugyan olyan legyen mint tegnap.A kidobandó kovászt,mint tegnap is említettem,elhasználom bármilyen tésztába.
Ha nyúlós,híg és büdös a massza,sajnos kuka.Ha víz van a tetején,fázik,¨leöntöm róla a vizet,összekeverem,és folytatom tovább.
Délutánra tetőzni fog.Ha visszaesik a szintje,megetetem a szokásos adaggal,már nem választjuk szét.Ha nem,holnap reggelig csak meleg,huzatmentes helyen tárolom.


Reggeli szétválasztás és etetés után az alábbi képen.



6.nap

A kovászkán csodás,szivacsod állagú.Már nem veszünk ki belőle,mától szaporítjuk,lassan de biztosan.Nem szabad túletetni,felturbózni,ne forrjon,a túl gyors érés nem kedvező.Tegnap reggel óta hozzá sem nyúltam.Stabilan tartja a szintjét,ez nagyon jó.







Akkor most kinyitom az üveget,az illata egyre kellemesebb.A masszát egy villa segítségével szépen felkeverem,hozzá adok 50 ml langyos vizet ezzel is alaposan elkeverem,majd megkapja az 50-55 gramm lisztet is.Csomómentesre keverem,lezárom az üveget és mehet a helyére.
Amennyiben hígnak látjátok a masszát,tegyetek hozzá pluszban kis lisztet,ne legyen folyós,maradjon rajta a villán keveréskor.
A nap folyamán ha bármikor megáll a térfogat növekedés és vissza esik,etessétek meg ugyan úgy mint reggel.Holnap találkozunk!


7.nap

Folytatom a szaporítást! A kovászpalántám tegnap délutántól,mióta felszaladt háromszorosára, elérte a szintjét,nem esett össze,ma is stabil.Nem kért enni,Remélem akinél összeesett,megetette.
Ma is ugyan az a teendőm mint tegnap,a masszát alaposan felkeverjük,50 ml langyos vizet keverünk hozzá,majd 60 gramm lisztet,Simára keverem,ha fejre állítom az üveget,a massza nem folyik ki.
Mivel az időjárás nem kedvező,nagyon kihűlt a lakás mikrosütőben próbálom neki biztosítani a meleget.Egy üveg pohárban felforralok a mikróban három dl vizet,pár másodpercig forrjon,ekkor kinyitom és berakom az üveget a pohár mellé,majd rácsukom az ajtót.Igy tudok neki egyenletes 22 fokot biztosítani.Pár óra múlva ezt megismétlem.Ha a nap folyamán bármikor visszaesik az elért szintje,megint megetetem az előbb említett arányokkal.Már csak egy nap,és a vadkovászom munkára fogható!További sok sikert!


 Ma reggeli állapot.



Etetés utáni állapot.



Addig tanulmányozzátok a receptet,ezt fogjuk elkészíteni két nap múlva,szerezzétek be a hozzá valókat.http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/05/elotesztas-vadkovaszos-kenyer-kezdo.html




8.nap 

Elérkeztünk az utolsó lépéshez.Estére elkészül az anyakovászunk! Remélem ha tegnap visszaesett a szint,megetettétek,Az enyém nem,stabilan tartja az állagát,talán a hideg miatt nem éhezik meg,de illata,állaga kitűnő,úgyhogy folytatom tovább.Kinyitom az üveget,alaposan elkeverem a masszát,hozzá adom  az 50 ml langyos vizet,simára keverem,majd megkapja 60 gramm lisztet,amivel szintén csomómentesre keverem.Az állaga legyen olyan kemény,hogy a villa álljon meg benne.
Most etetem legkeményebbre.Délután tombolni fog!
Estére készen áll a bevetésre.Első felhasználásra elő tésztát javaslok.Ezzel még erősítem az ifjonc kovászomat,akit Májusnak  kereszteltem!Ti is elneveztétek?Délután jövök az újabb tanácsokkal.



Volt ennél sokkal szebb kovászom neveléskor,de most teljesen új márkájú lisztet használtam.Végül is működik,de lecserélem bio rozslisztre és azzal etetem Májust.Amennyiben ti is kételkedtek a lisztben,cseréljétek le nyugodtan!


8.nap délután 16 óra

Megszületett a legújabb családtagunk Május!Vadkovászom elérte a felnőtt kort!Ezen túl anyakovásznak fogom hívni a bejegyzéseimben.Háromszorosára nőtt.







Amikor kinyitottam az üveget,egy nagyot durrant.A szintje leesett,ez a normális.A tönkölykovász illata gyümölcsös,a rozskovászé szénára emlékeztet,a búzáé édeskés,Allaga szálas,ha félre húzom az üvegben,látom,hogyan dolgozik,szinte "csámcsog".Ha kicsit szúrós,acetonos szagot érzek akár most,akár a továbbiakban,azt jelenti éhes.






Ilyen esetben mindig megetetem.
Aki ma vagy holnap nem szeretne,vagy nem tud nekilátni a sütésnek,tegye be így a hűtőbe.Hetente egyszer  felfrissítem, megetetem ha nem használom,akkor is.Ez annyit jelent,hogy az anyakovászom felét kidobom és megetetem 50 ml vízzel és 70 gramm liszttel,hogy egészen kemény állagot kapok.A keményre etetett kovász tovább bírja a hűtőben.
Ha ma nekiállok a sütésnek,kiveszem az anyakovászból  az alábbi recept szerinti adagot,visszaetetem,hagyom kicsit felfutni és mehet  a hűtőbe.


Ha egy másik receptet követek,amihez 20 vagy 30 deka kovászra van szükségem,kiveszem az üvegből,majd az anyakovászt visszaetetem 50 ml vízzel és 100 gramm liszttel,vagy 100 ml vízzel és 200 gramm liszttel.Ez után mehet a hűtőbe.

További tudnivalókat a vadkovász használatáról a holnapi nap folyamán teszem közzé,de indulásnak mindent megírtam amit tudnotok kell.

Remélem nektek is sikerült a vadkovász elkészítése,és holnap vagy a hétvégén igazi,békebeli kovászos kenyeret tesztek a család asztalára.

Sikeres vadkovászolást kívánok!Ha kérdésetek van,írjátok meg,válaszolni fogok.