Keresés ebben a blogban

2017. május 11., csütörtök

Rozskovászos fehér kenyér,alaprecept fázisfotókkal





Ebben a bejegyzésemben  bemutatom nektek lépésről lépésre hogyan készítem  az egyszerű kovászos kenyeret,alapreceptet.
Remélem sokatoknak megegyszerűsíti a munkáját,hasznosnak találjátok.

Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt
20 dkg vadkovász teljes kiőrlésű rozsból,természetesen lehet más is 
300-320 ml langyos víz (én 320 ml-t használtam)
10 gramm só
egy evőkanál olaj a hajtogatáshoz


Elkészítés:

1. lépés

Egy tálba vagy a gép üstjébe szitálom a lisztet,ráöntöm a langyos vizet,kézzel arányosan elkeverem.Letakarom étkezési fóliával , minimum fél órán át meleg helyen pihentetem. (autolizálás)



2. lépés

Hozzáadom a kimért,20 dkg kovászt és megkezdem a dagasztást.Gépet használok,5-7 percig egyes fokozaton,3 percet kettes fokozaton dagasztom ,majd hozzá adom a sót és két perc alatt készre dagasztom.A tészta lágy lesz,de nem ragad.A tálamba egy kanál olajat csorgatok,kézzel szétkenem,majd az olajos kezemmel kiveszem a tésztát az üstből és a tálba teszem 30-40 percre letakarva pihenni.


3.lépés

Megkezdem a sziromhajtogatást.Hideg ,vizes kézzel megfogom a tésztát és felfelé nyújtom ameddig engedi,majd visszahajtom.Ezt körös-körbe elvégzem,ez általában tíz mozdulat,de lehet kevesebb is,amíg a tészta engedi. Megfordítom, és letakarva megint pihentetem 30-40 percen át.










4.lépés

Fél óra után már kezd feszesedni.Nincs szükség sziromhajtogatásra,egyszerű hajtogatást végzek el,akár egy tepertős pogácsán.

Egy leheltnyi lisztet szórok a pultra,kézzel óvatosan kilapolgatom.



Kicsit belisztezem a kezemet és megkezdem a hajtogatást.A tésztát a két kezemmel kicsit magam felé húzom majd ugyanazzal a mozdulattal ráhajtom a másik felére.


 Most az alsó részét hajtom rá az előző hajtásra.



 Balról jobbra finoman meghúzom  és ráfektetem a tésztára.


 Most ugyanazt csinálom,csak jobbról balra húzom meg és ráfektetem az előző hajtásra.


Visszateszem a tálba,letakarom és megint pihentetem 30-40 percen át.

 5.6.7.lépés

A fent leírtak szerint háromszor hajtogatom meg 30-40 perces időközönként.Természetesen nyáron,a nagy melegben lerövidítek minden időt,a végső kelesztés ideje is csökkenni fog.
A harmadik hajtogatásnál már szép paplanos lesz a tésztám.

8.lépés

Az utolsó hajtogatás után ismét pihentetem a tésztát fél órán át.

9.lépés

A tésztát enyhén lisztezett felületre borítom,és óvatosan megformázom veknire vagy cipóra.


10.lépés

A megformázott tésztát lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba fektetem fejjel lefelé,varratoknál összecsipkedem ha nem sikerült túl jól a formázás.Meghintem liszttel,betakarom a konyharuha lelógó részeivel és hagyom kelni meleg,huzatmentes helyen 1,5-2 órán át.




Ha csíkos mintázatot szeretnék a kenyeremnek,nem teszek konyharuhát a szakajtóba,hanem kiszórom teljes kiőrlésű,kukorica,vagy rizsliszttel.
A tésztának duplázni kell,ujjpróbával tudok meggyőződni arról,hogy meg-e kelt  kellő képen a tészta.
Ezen kívül szakadni kell a varratnál a tésztámnak.


  11.lépés

Időközben a sütőmet 250 fokra melegítem elő.Most forróvasban sütöm ki,de természetesen sütőkövön és sütőlemezen is szoktam.A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra borítom,tetszőlegesen bevágom egy zsilettpengével.Most így vágtam be:



12.lépés

A tésztát óvatosan,hogy meg ne égessem magamat,átteszem a forró vasba,lefedem és rácsukom a sütő ajtaját.10 percig sütöm 250 fokon légkeveréssel,majd további 30 percig 220 fokon légkeverés nélkül.Csodás színű,illatos kis veknit kapok,amit rácson hagyok kihűlni mielőtt megvágom.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok!







"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."