Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 6., szerda

Kemencében sült csülök hagymaágyon, Jocó módra



Királyok fenséges étke kerülhet az asztalunkra ezzel a  nagyszerű recepttel J Nem azt mondom, hogy hetente együnk sült csülköt, kicsit erős kaja, de havonta egyszer mi is bevállaljuk, nyáron, kerti partik idején többször is, szerintem felér egy malacsülttel!  A barátok, család imádják, és én magam is.A recept a férjemet dicséri, ezért is írom, hogy Jocó módra.Piros ropogós a bőre, omlós a húsa, a csont szinte kiugrik belőle. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! Természetesen akinek nincs kemencéje, villanysütőben is elkészítheti.



Hozzávalók:

6 darab hátsó csülök
2-2,5  kg vörös hagyma
6 fej fokhagyma
egy palack minőségi száraz vörös bor ( 7 dl )
3 doboz barna sör
parajdi vagy himalája só, kilónként 1,5 dkg
őrölt bors
egész köménymag



Elkészítése:

Az egész munka két nappal a sütés előtt kezdődik. Tehát ha szombatra tervezem a sütést, csütörtökön fogok neki a munkának. A csülköket alaposan megtisztítom, megmosom. Hagyom leszáradni. Kimérem a sót. Megmérem a csülköket, kilónként 1,5 dkg sót számolok. Besózom. Csak a húsos részét sózom, a bőrös részt nem! Ha ezzel megvagyok, egy nagy fazékba rakom a besózott csülköket,lefedem és a hűtőszekrénybe rakom két napra. Szombaton délelőtt felfűtöm a kemencét minimum 250 fokra. Amíg fűtök, elkészítem a hagymaágyat és a csülköket. A vöröshagymát megpucolom, felszeletelem karikákra, majd a tepsibe rakom egyenletesen.  A megtisztított fokhagymával megspékelem a csülkök húsos részét, a bőrét nem sértem meg. Egy fej fokhagymát számolok egy darab csülökre. Utána következik a fűszerezés. Egész köménymagot és őrölt fekete borsot használok ízlés szerint, de általában fél csomag fogy el mindkét fűszerből. A megspékelt, befűszerezett csülköket a hagymaágyra rakom, a húsos, nagyobb felével. Egy ujnyi hideg vizet öntök rá.


Időközben a kemence 250 fokra forrósodott. A parazsat nem kotrom ki, hanem a sütőtér végébe és az oldalába tolom. A közepe üres marad, oda megy a tepsi. Először fedő nélkül teszem be 10-15 percre, picit megkapja a húst.

Ez után kihúzom a tepsit, meglocsolom vörös borral, lefedem  és ismét betolom a kemence gyomrába.

Körülbelül két órán át rá sem nézek, hagyom szépen sülni, nem nyitogatom a kemencét, hogy ne vesszen a hő. Ez idő alatt megpucolom a krumplit, félholdakra metélem. Két óra múlva a kemence hőmérője nálam  180 fokot mutat általában. Függ persze az időjárástól, a széltől, hidegtől. Télen hamarább lehül, nyáron jobban tartja. Szóval kihúzom a tepsit, igyekszem melegebb helyre tenni, betakarni, hogy ne nagyon hűljon ki. Hungarocell táblára szokom rárakni, az jól tartja a hőt. Gyenge fél óra alatt visszafűtöm a kemencét 250 fokra. Leveszem a tepsi fedelét, és hozzá teszem a megsózott krumplit. Előkerül a jó minőségű barna söröcske J Egy dobozzal, azaz fél litert rálocsolok a csülkökre, majd lefedem a tepsit és visszatolom a kemencébe.


Ez után fél óránként rálesek és sörrel locsolgatom. Van, hogy erre a mennyiségre 3, de van, hogy csak két doboz sört használok el. Attól függ, hogyan sül, meg hogy mennyi a lé alatta. Ne álljon a szaftban, mert akkor nem igazán fog pirulni.


Micsoda illat terjeng az udvaron..... hm, mennyei J Másfél óra elég szokott lenni a tökéletes puha csülökhöz, ( a visszafűtés után) de természetes sok minden függvénye. De két óra mindenképp elég szokott lenni. Ez időre a krumpli is megsül. Akkor az igazi, mikor a csontot egy laza  mozdulattal kitudom húzni a húsból. Csodaszép piros, ropogós bőrű, omlós húsú, illatos csülköt kapok a vendégsereg nagy örömére. Házi, vadkovászos kenyérrel, és házi savanyúsággal, salátákkal kínálom.



Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J







„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „