Egy nagyon finom
és egészséges, hosszú érlelésű zsemle receptjét hoztam ma, tudom sokan
vártátok, fogadjátok szeretettel és egészségetekre J
A kovász elkészítéséhez:
5 dkg vadkovász
5 dkg víz
5 dkg kenyérliszt
A hozzávalókat
alaposan összekeverem, híg állagú kovászt kapok, amit a konyhapulton érlelek
egy éjszakán át.
További hozzávalók:
az egész kovász
50 dkg
kenyérliszt
30 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
400 ml tej
20 dkg fehér
joghurt
3 kanál zsiradék,
ami lehet olaj vagy kacsazsír, disznózsír, én mangalicazsírt használtam
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A langyos tejben
elvegyítem a joghurtot, hozzáadom a híg kovászt, azzal is alaposan
eldolgozom. Hozzászitálom a liszteket, alaposan
elvegyítem, egy órán át letakarva pihentetem. A pihentetés után alaposan
kidagasztom a tésztát. A dagasztás vége felé adom hozzá a sót ,
majd legvégül a zsiradékot. Viszonylag keményebb tésztát kapok, a hajtogatásoknál
lágyulni fog. Tehát a dagasztás végeztével enyhén olajozott tálba teszem
át, azonnal sziromhajtogatást végzek körös-körbe, amíg a tészta engedi,
nyújtható. Kétszer ismétlem meg 45 perces időközönként majd nejlonba csomagolva
berakom a 6 fokos hűtőszekrénybe . Most 20 órán át érlelődött. Miután
kivettem a hűtőből, fél órán át szobahőn pihentetem, majd 15 részre osztom
és lazán zsemléket formázok, ez inkább amolyan előformázás. A tésztán érzem,
hogy megérett, formázáskor előjönnek a bubik is, csak úgy pattognak.
Amikor a zsemlék megkeltek, majdnem
duplázott a térfogatuk, bemetszem őket egy cm mélyen.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok! J