Keresés ebben a blogban

2017. május 2., kedd

Vad-Kovász készítése
0. nap A hozzávalók beszerzése   


Ebben a bejegyzésben pontról pontra követheti minden érdeklődő a vadkovász elkészítési módját
.
Nincs is egyébre szükségünk,mint egy kg teljes kiőrlésű tönköly,rozs vagy búzalisztre.
Egy darab minimum 7 dcl-es űrtartalmú üvegre,de az egy literes még jobb.
Tiszta vízre,Természetesen egy kanálra,villára és mérlegre.

1.nap

Akkor fogjunk neki.Az előzőleg alaposan kitisztított üveget forrásban lévő vízzel kiöblítem.
Ezzel azt érem el,hogy a kovásznövendéknek meleg,párás közeget biztosítok,ezt szereti.
Az üveget mérlegre helyezem,kimérek bele 50 ml langyos vizet (nem forrót),A víz lehet szénsavmentes palackozott víz,de a csapból folyó víz is megfelel (ne legyen nagyon klóros) én azt
használom.
Kimérek 3 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű lisztet,azaz 40 grammot és egy villa segítségével alaposan elkeverem a langyos vízzel.
Kása szerű állagot kapok.Lazán ráhúzom a lapkát és szoba hőmérsékleten (22 fok,ha több az csak jó) huzatmentes helyen tartom.
Tehetjük mikróba,rácsukva az ajtaját egy pohár forralt víz mellé is,amennyiben nem tudjuk a konyhában biztosítani a kellő hőmérsékletet.Húzhatunk az üvegre sapkát,vagy a jó meleg tollpaplan alá is tehetjük.Ne tegyük sütőbe,fűtőtestre! Az üveget nem nyitogatom,fontos,hogy a pára,nedvesség az üvegben maradjon.Másnap reggelig semmi dolgunk nincs.Holnap délelőtt folytatjuk.Ha reggelig semmi nem történik,senki ne essen pánikba.Abban a háztartásban,ahol sokat sütnek,főleg kelt tésztákat,gyorsabban beindul a folyamat,Kis barátunk nem szereti a steril környezetet.2.nap

Eltelt a 24 óra.Ha apró gombostűfej méretű légbuborékokat látok az üveg alján,oldalán,vagy a massza  felületén,már bizakodásra ad okot.
Csak annyi a dolgom a mai napon ,hogy a masszát alaposan felkeverem,hozzá adom az 50 ml
langyos vizet és alaposan elkeverem.,Lazul az állag,mocorog,majd  40 gramm liszttel ismét megetetem,A hozzáadott  liszttel is alaposan kikeverem.Ha túl ritkának tűnne,nyugodtan adok hozzá
pluszba egy kis lisztet,hogy kása állaga legyen.
Etetés után az üveget lezárom,huzatmentes meleg helyre teszem ismét 24 órára és várom a csodát.
Ha nem pont így néz ki a kovászpalántád nem gond,holnapra beindul!

3.nap

Szép napot kívánok.Nagyon örülnék,ha minimum így nézne ki mindenkinek a kovászpalántája.
Amennyiben,nem,vagy cserélj lisztet,vagy kezd újra.Sokszor a liszt rossz minőségével van a gond.De amennyiben vannak apró bubik az jó jel és folytasd a leírtak alapján.
Szóval a mai napon se halmozlak el benneteket sok munkával,a teendő a következő.
Fogom az üveget,egy villával jól felkeverem a masszát,kimérek 50 ml langyos vizet,hozzá adom a masszához és alaposan kikeverem.Kimérek 50 gramm teljes kiőrlésű lisztet és hozzá adom.
A liszttel is alaposan csomómentesre keverem.Amennyiben hígnak tűnik,egy kis plusz lisztel javítok az állagán,hogy kása szerű legyen.Ha ezzel megvagyok,lezárom az üveget.meleg helyre teszem,és nem nyitogatom,várok holnap reggelig.Holnap változik a stratégia,készítsetek be még egy 7 dl-es üveget!
Elvileg szépen felfut pár órán belül a ma reggeli etetés után,az is lehet,hogy estére megáll a folyamat és vissza esik.
Ez azt jelenti,éhezik.Ebben az esetben ismét megetetjük a fent írt adaggal.Nem szabad,hogy éhezzen.


 Etetés utáni állapot az alábbi kép.A alábbi képen azt ábrázolom,hogy amennyiben "csak" így néz ki a kovászpalánta,még akkor is érdemes folytatni.3.nap délután

Említettem,hogy amennyiben megáll a térfogat növekedés,visszaesik a massza szintje,etetni kell.
Ha éhezik,savanyodik,nos megetettem 50 ml langyos vízzel és 50 gramm liszttel,most picivel keményebb állagra mint reggel.A szintet érdemes egy konyhai gumival jelölni,hogy honnan,hová is jutott a növekedésben és épp úgy látni fogom ha visszaesik.Nos,ez egy igen falánk kovászgyerek,mert 6 órán belül felemésztette az összes lisztet és enni kért.Tehát,amennyiben visszaesik a szint,minden esetben megetetem a szokásos adaggal plusz egy teás kanálnyi liszttel,hogy picit keményebb állagot kapjakNa,remélem reggelig el lesz magának,megtömtem a gyomrát!
Amennyiben tartja a szintet,semmi dolgom nincs vele,csak holnap reggel.Viszlát holnap!


Az üveg háromnegyed részéig ugrott 6 óra alatt  a reggeli etetés után.Vissza esett,tehát éhes!


 Megetettem! Remélem reggelig nem éhezik meg!Azért mielőtt lefekszem ránézek,hátha!4.nap

Jó reggel kedves vadkovászolók!
A következő hozzávalókra lesz szükségünk.Plusz egy üvegre,amibe átköltöztetjük a kovászpalántát.


Reggelre így kéne kinéznie.Este csúcsosodott elérte az üveg nyakát,Reggelre látni lehet,hogy visszaesett,ami azt jelenti éhes,de most stratégiát változtatok!Kezdjünk bele!Ha kinyitom az üveget már érezem a vadkovász kellemesen,de nem tolakodóan savanykás illatát ami jó jel,mert érik a kovászunk.Alaposan felkeverem egy villa segítségével.A kiforrázott új üveget mérlegre teszem és átrakok bele másfél kanálnyi,azaz 40 gramm kovászt.Ráöntöm az 50 ml langyos vizet,amivel megint alaposan szétkeverem,majd hozzá adok 50 gramm teljes kiőrlésű lisztet és jól összedolgozom a masszát.Lezárom az üveget,felrakom a szintjelző gumit az üvegre és mehet a pultra pihenni.Az üveget most sem nyitogatom.Figyelem ahogy fejlődik ha estleg visszaesik az elért szint,megetetem 50 ml vízzel és50 gramm liszttel.Holnap reggel folytatjuk.Addig tegyétek tisztába az előző üveget,ismét szükségünk lesz rá.A fennmaradt masszát vagy kiöntöm,vagy ha épp dagasztani készülök,hozzá teszem a tésztához,bele keverhetem palacsintába vagy nokedlibe,szóval bármibe ahol lisztet használunk.Nem fog semmit elrontani,sőt!Most már lassan lehet gondolkodni,milyen nevet adok a kovászomnak,az új családtagnak :D


Bekeverve,láthatóan sűrűbb az állaga.
5.nap

Szép jó reggelt,a kovászpalántánk vasárnap is éhes :D Akkor folytassuk!

Az alábbi képen mutatom,hogy a tegnap reggeli szétválasztás és etetés után kora délutánra milyen szép bubis,szivacsos lett.
Ma reggelre látni,hogy minimálisan esett vissza a szintje.

Ha egy villával széthúzom a felszínét,látom,hogy szálasodik,erősödik,érik a vadkovász.Munkánk ugyan az mint tegnap.Ha csatos üveget használok és kinyitom,kicsit durranni fog,képződnek a gázok,dolgozik a kovász.Illata egyre kellemesebb,soha sem büdös!Alaposan felkeverem a masszát,átteszem a másik tiszta üvegbe a kimért 40 grammot.Hozzá adok 50 ml langyos vizet,alaposan elkeverem,majd a hozzá adott 50-55 gramm liszttel,hogy picit megint sűrűbb legyen az állaga a tegnapinál.Amennyiben nem ilyen aktív a kovászpalánta mint az enyém,ne sűrítsetek az állagon,ugyan olyan legyen mint tegnap.A kidobandó kovászt,mint tegnap is említettem,elhasználom bármilyen tésztába.
Ha nyúlós,híg és büdös a massza,sajnos kuka.Ha víz van a tetején,fázik,¨leöntöm róla a vizet,összekeverem,és folytatom tovább.
Délutánra tetőzni fog.Ha visszaesik a szintje,megetetem a szokásos adaggal,már nem választjuk szét.Ha nem,holnap reggelig csak meleg,huzatmentes helyen tárolom.


Reggeli szétválasztás és etetés után az alábbi képen.6.nap

A kovászkán csodás,szivacsod állagú.Már nem veszünk ki belőle,mától szaporítjuk,lassan de biztosan.Nem szabad túletetni,felturbózni,ne forrjon,a túl gyors érés nem kedvező.Tegnap reggel óta hozzá sem nyúltam.Stabilan tartja a szintjét,ez nagyon jó.Akkor most kinyitom az üveget,az illata egyre kellemesebb.A masszát egy villa segítségével szépen felkeverem,hozzá adok 50 ml langyos vizet ezzel is alaposan elkeverem,majd megkapja az 50-55 gramm lisztet is.Csomómentesre keverem,lezárom az üveget és mehet a helyére.
Amennyiben hígnak látjátok a masszát,tegyetek hozzá pluszban kis lisztet,ne legyen folyós,maradjon rajta a villán keveréskor.
A nap folyamán ha bármikor megáll a térfogat növekedés és vissza esik,etessétek meg ugyan úgy mint reggel.Holnap találkozunk!


7.nap

Folytatom a szaporítást! A kovászpalántám tegnap délutántól,mióta felszaladt háromszorosára, elérte a szintjét,nem esett össze,ma is stabil.Nem kért enni,Remélem akinél összeesett,megetette.
Ma is ugyan az a teendőm mint tegnap,a masszát alaposan felkeverjük,50 ml langyos vizet keverünk hozzá,majd 60 gramm lisztet,Simára keverem,ha fejre állítom az üveget,a massza nem folyik ki.
Mivel az időjárás nem kedvező,nagyon kihűlt a lakás mikrosütőben próbálom neki biztosítani a meleget.Egy üveg pohárban felforralok a mikróban három dl vizet,pár másodpercig forrjon,ekkor kinyitom és berakom az üveget a pohár mellé,majd rácsukom az ajtót.Igy tudok neki egyenletes 22 fokot biztosítani.Pár óra múlva ezt megismétlem.Ha a nap folyamán bármikor visszaesik az elért szintje,megint megetetem az előbb említett arányokkal.Már csak egy nap,és a vadkovászom munkára fogható!További sok sikert!


 Ma reggeli állapot.Etetés utáni állapot.Addig tanulmányozzátok a receptet,ezt fogjuk elkészíteni két nap múlva,szerezzétek be a hozzá valókat.http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/05/elotesztas-vadkovaszos-kenyer-kezdo.html
8.nap 

Elérkeztünk az utolsó lépéshez.Estére elkészül az anyakovászunk! Remélem ha tegnap visszaesett a szint,megetettétek,Az enyém nem,stabilan tartja az állagát,talán a hideg miatt nem éhezik meg,de illata,állaga kitűnő,úgyhogy folytatom tovább.Kinyitom az üveget,alaposan elkeverem a masszát,hozzá adom  az 50 ml langyos vizet,simára keverem,majd megkapja 60 gramm lisztet,amivel szintén csomómentesre keverem.Az állaga legyen olyan kemény,hogy a villa álljon meg benne.
Most etetem legkeményebbre.Délután tombolni fog!
Estére készen áll a bevetésre.Első felhasználásra elő tésztát javaslok.Ezzel még erősítem az ifjonc kovászomat,akit Májusnak  kereszteltem!Ti is elneveztétek?Délután jövök az újabb tanácsokkal.Volt ennél sokkal szebb kovászom neveléskor,de most teljesen új márkájú lisztet használtam.Végül is működik,de lecserélem bio rozslisztre és azzal etetem Májust.Amennyiben ti is kételkedtek a lisztben,cseréljétek le nyugodtan!


8.nap délután 16 óra

Megszületett a legújabb családtagunk Május!Vadkovászom elérte a felnőtt kort!Ezen túl anyakovásznak fogom hívni a bejegyzéseimben.Háromszorosára nőtt.Amikor kinyitottam az üveget,egy nagyot durrant.A szintje leesett,ez a normális.A tönkölykovász illata gyümölcsös,a rozskovászé szénára emlékeztet,a búzáé édeskés,Allaga szálas,ha félre húzom az üvegben,látom,hogyan dolgozik,szinte "csámcsog".Ha kicsit szúrós,acetonos szagot érzek akár most,akár a továbbiakban,azt jelenti éhes.


Ilyen esetben mindig megetetem.
Aki ma vagy holnap nem szeretne,vagy nem tud nekilátni a sütésnek,tegye be így a hűtőbe.Hetente egyszer  felfrissítem, megetetem ha nem használom,akkor is.Ez annyit jelent,hogy az anyakovászom felét kidobom és megetetem 50 ml vízzel és 70 gramm liszttel,hogy egészen kemény állagot kapok.A keményre etetett kovász tovább bírja a hűtőben.
Ha ma nekiállok a sütésnek,kiveszem az anyakovászból  az alábbi recept szerinti adagot,visszaetetem,hagyom kicsit felfutni és mehet  a hűtőbe.


Ha egy másik receptet követek,amihez 20 vagy 30 deka kovászra van szükségem,kiveszem az üvegből,majd az anyakovászt visszaetetem 50 ml vízzel és 100 gramm liszttel,vagy 100 ml vízzel és 200 gramm liszttel.Ez után mehet a hűtőbe.

További tudnivalókat a vadkovász használatáról a holnapi nap folyamán teszem közzé,de indulásnak mindent megírtam amit tudnotok kell.

Remélem nektek is sikerült a vadkovász elkészítése,és holnap vagy a hétvégén igazi,békebeli kovászos kenyeret tesztek a család asztalára.

Sikeres vadkovászolást kívánok!Ha kérdésetek van,írjátok meg,válaszolni fogok.
82 megjegyzés:

 1. Örülök, hogy létrehoztad ezt az oldalt. Jelentem, az első lépéssel kész vagyok =D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek nagyon örülök :)

   Törlés
  2. Kedves Edit! Mi lehet a hiba ha nekem az állaga jó, szép bubis, viszont aceton szagú?
   Előre is köszönöm a választ! Feri

   Törlés
 2. Az egyszerű búzaliszt is megteszi?

  VálaszTörlés
 3. Inkább a tk tönköly,vagy a tk rozs a legjobb. A Bl-55 nem a legjobb. Érdemes venni egy kiló tk lisztet,mégha az ára nem is annyira barátságos.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. így van,ha biztos sikert akarunk elérni,teljes kiőrlésű lisztet használjunk.

   Törlés
 4. Kedves Edit!
  A lazán ráhúzom a lapkán azt érted,hogy nem lesz hermetikusan lezárva a tető csak beakasztva?
  Előre is köszönöm a válaszodat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen,holnapig,hogy a levegőből tudja felvenni a vadélesztő gombákat,holnap viszont teljesen lezárjuk.Viszont vigyázni kell arra,hogy ne száradjon ki a tészta.

   Törlés
 5. Drága Editkém!
  Már nagyon vártam a mai anyagot is. Úgy izgulok mint annó amikor a szentelésemre készültem. Bár én csak a jövőhéten tudok neki állni mert hétvégén Csíksomlyóra megyek szolgálni de amint hazajöttem egyből nekiállok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves János,nem gond,a blogon követni tudod a jövő héten is.Gyönyörűséges utat kívánok,tavaly mi is voltunk Csíksomlyón,varázslatos volt :)

   Törlés
 6. Kedves Edit!
  Eddig csak nézegettem a sok ügyességet,de ma én is megpróbálom lerakni a saját kovászom alapjait!Eddig csak élesztős kenyérrel próbálkoztam,de hála Pucskó Jutkának tudom,hogy ez teljesen más lesz!Köszönöm Neki,hogy bekerülhettem a csoportba és tanulhatok!
  Izgatottan várom a történéseket!Gyöngyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívből örvendek,hogy még egy lelkes vadkovászolót üdvözölhetek a csoportban :)

   Törlés
  2. Eddig minden rendben,megjelentek az apró bubik!

   Törlés
  3. Nekem ma reggelre feljött ,majd visszaesett.Nem tudom miért ilyen gyors,pedig nincs túl melegen.Szóval reggel átraktam két üvegbe 1.5-1.5 kanállal,majd az egyiket a szokásos rozsliszttel etettem,a másikat fehér kenyérliszttel.Mindegyik szépen dagad,sőt a rozs már megint visszaesett.Nem etettem meg.Jó lesz,ha holnap reggel eszik megint a "Bözsi"?

   Törlés
  4. Ha visszaesik,éhes,meg kell etetni minden esetben :)

   Törlés
 7. Edit, az enyém 7 napos kovász, egy nappal utánad keztem, úgye most erősítenem kéne, de akkorát nőtt, ha még egyszer megetetem biztos kifut. Ebben az esetben vegyek ki belőle?? Köszönöm előre a segítséget! Holnap már be is vetem��

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsi,lehet későn válaszolok,vagy nagyobb üveg,vagy vegyél ki belőle.

   Törlés
  2. Semmi baj,kivettem belőle. Már sütöttem belőle, nem az igazi még, de már jó úton haladunk. A fehér kovászommal már jó néhány kudarc kenyeret sütöttem, de most ez így elsőre is jobb. És a kislányom is kezdi megszokni, hogy nem tiszta fehér a kenyér :)

   Törlés
  3. De Köszönöm a választ!;)

   Törlés
  4. Ennek nagyon örülök :)

   Törlés
 8. Kedves Edit!
  Kenyér sütésnél BL80-as kenyérlisztet szeretnék használni. Abba is jó a telj.kiörl.búzaliszt kovászom, vagy csak tk.búzaliszt és kevés kenyérlisztet használjak majd?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Természetesen,jó.De ha pluszba nem használsz a receptben teljes liőrlésú lisztet,úgy csökkentsd a folyadékot.

   Törlés
 9. Első próbálkozásom a kovász készitésben.követtem az utasításokat.de nem mindég volt ilyen.Tegnap is próbàltam kenyeret sütni,ma is.A maga által javasolt recept alapján.Se a tegnapi se a mai kenyér nem lett jó.lettek benne buborékok de keletlen az egész!A kovásszal lehet a gond?

  VálaszTörlés
 10. Igen,az lehet.A kelesztési időket betartottad?

  VálaszTörlés
 11. Szia! Segítséget kérnék már 6 napos a kovászom, gyönyörű buborékos ha éhes megetetem, de a szaga az nagyon savanyú ez normális? Tönkölybúza lisztet használok teljes kiőrlésüt és fehéret vegyesen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia.Nem,ez azt jelenti éhes.Ha visszaesik a szintje etetni kell.Adjál neki több lisztet egy kanállal.

   Törlés
 12. Kedves Edit! Tudnál javasolni recepteket egy olyan kezdő kovászolónak, aki nem szerez kidobni értékes dolgokat, amiket félve őrzött és nevelgetett? Egyszóval miket süssek a felesleges, de még önmagában éretlen kovászadagokból? Három gyerek, mindig sütni kell, bárminek örülnék amihez nem kell mesterszakácsnak lenni:) Előre is köszönöm!
  Amúgy nagyon tetszik a kovászleírás, sokat elolvastam, de mind "lelketlen", a tiédnek lelke van. Úgyhogy ennek örömére holnap indítok egy tk. búzaliszteset is. A tetőtéri konyhámban 28-30 fok, csak győzzem etetni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm :) A kidobandó kovászt bármibe felhasználhatod, amibe lisztet használsz, bármilyen tésztafélébe, nem fogja elrontani. Edit

   Törlés
 13. Kedves Edit! Vaslábasban való sütés esetén be kell-e fedni a kenyeret és végig befedve kell sütni? S ha jól értem, akkor nem kell alá vizet tenni? Így viszont nem látom a színét, honnan tudom, hogy megsült-e? Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, le kell fedni. Az utolsó percekben nyugodtan megnézheted, hogy sül. Ha úgy látod, még idő kell neki, vagy csak pirítani szeretnéd, nyugodtan vedd ki a vasól, tedd a sütőrácsra, ésígy sűsd készre. Remélem tudtam segíteni :)

   Törlés
 14. Honnan tudom, hogy mennyivel etetem vissza a vadkovászt? Ha kiveszem belőle 50 grammot mennyi lisztet és vizet adok az anyakovászhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Andrea, Hasznos tudnivalók az anyakovászról című bejegyzésemben ott a válasz :) Edit

   Törlés
 15. Kedves Edit,

  Én is próbálkozom már egy ideje kovászt készíteni. Az indulás jól megy, szép buborékos lesz pár nap múlva, de végül mindig az történik, hogy leülepszik és nem éled fel újra, csak ecetes szaga van. Nekem az is fura, hogy minden képen szépen habos mindenkinek az aljától a tetejéig, de nekem a legalján van egy réteg liszt, felette víz és afelett van a kovász. Ez így normális, vagy valami nem jó? Ezeket a rétegeket össze kell keverni? Mert átlagosan 2 etetés után elhal az egész.
  Köszönöm a válasz!
  Norbi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valoszinu, hogy fázik, és nem jo minoségu a liszt. Meleg kell neki és tk. rozsliszt, azzal sikerulni fog :)

   Törlés
 16. Kedves Edit! Ma elkészült a kovászom. A Te leírásod alapján készítettem. Gyönyörű!
  Viszont annyi lett hogy két üvegem csücsül a hűtőben :) Lujza és Jenő :) Tudnál olyan kenyérreceptet adni amihez 20 dkg kovász is kell? Megsütném Jenőt :)

  VálaszTörlés
 17. Kedves Edit!
  Már a második napon úgy megnőtt a kis kovászom, hogy nem bírta ki a 24 órát, így meg kellett etetnem. Viszont azóta eltelt újabb 24 óra, és most semmit nem csinál. Valamit elrontottam?

  VálaszTörlés
 18. Kedves Edit!
  Már az 5. napnál tartok. Minden stimmelt eddig. Szépen buborékos dagad is ahogy kell.
  Ma viszont mikor kinyitottam az üveget. Acetonos illata volt. Viszont mikor összekevertem, eltűnt ez az illat és ismét a kellemes illatú. Kérdésem ez így normális?

  VálaszTörlés
 19. Kedves Editke! Ehez a kovászhoz nem kell egy gram élesztő sem? És a kenyér készitésénél sem kell élesztő?

  VálaszTörlés
 20. Alig várom hogy készitsem a kovászt még ma kezdem el.Köszönöm ezt az sulit.

  VálaszTörlés
 21. Elketdtem a iskola szerint tk rozslisztből.Nagyon várom a fejleményt.

  VálaszTörlés
 22. Nem tudom hogy hogyan kell a képet feltenni meg mutatni milyen gyönyörűen elindult,azóta már meg is etettem a drágámat.

  VálaszTörlés
 23. Nem is gondoltam igy 77-évesen,hogy élesztő nélkűl is lehet kovászt késziteni.Köszönöm a sulit amire rá találtam. Ma vagyok a 3-dik napban de a 7,5 dcl üvegem teljesen tele lett reggelre. Majd később beszámolok a sütésről is. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 24. Editke édes! Tessék segiteni mindent úgy csináltam ahogy kell,de mégis a 6-7-napon megetettem a Drágájaimat mert már 2 üvegben vannak és megfelelő a hőmérséglet és nem akar habosodni mint eddig. Mi az oka mit nem csináltam jól. Az illatával ugy érzem nincs baj.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem kell, hogy habos legyen, inkább szálas. Habos csak akkor lesz, ha fehér lisztből készül és fele víz, fele liszt.

   Törlés
 25. Sziasztok,
  Egyszerunek tunt, megprobaltam, mindent ugy csinaltam ahogy irva van, de nekem nem olyan mint a kepeken. Megprobalok kuldeni egy kepet. Egyszer bekevertem az adott mennyiseget, aztan a kovetkezo napon megetettem ahogy irva van, es a kepen az elso etetes utan 7 oraval keszult allapotot jelzi. Az uveg 1 literes. A szaga erdekes, inkabb nyomokban a vagott fure emlekeztet. Mit csinalok rosszul, mert ezt nem nagyon tudom hova etetni tovabb.

  https://ibb.co/b0EL0S

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Koszonom a rettento gyors reagalast, egy par szoban folytatnam.
   Ez a felhazott valami, masnapra osszesett, es akarmit csinaltam soha tobbe nem tert magahoz. Jo nehanyszor megprobaltam ujra kezdeni, lelket verni bele, de a max amire rajottem, hogy elesztobol remek kenyeret lehet sutni.

   Törlés
 26. Kedves Editke!

  Nagyon hálás lennék, ha tudnál nekem segíteni újonnan nevelt alakor kovászom ügyében. 7 napig neveltem egy internetes leírás szerint, az első két nap egyszer etettem 30-30 gramm tk. alakor liszttel és vízzel, a harmadik-negyedik nap naponta kétszer, és az ötödik naptól a hetedikig, csak 50 grammot hagytam meg és ahhoz tettem 50-50 gramm lisztet és vizet. Mindig szépen felfutott buborékosodott, de kb. 4-5 óra múlva vissza is esett, és az etetés csak este volt :-(. Ma sütöttem vele egy előtésztás kenyeret, de nem is kelt meg rendesen szobahőn 5-6 óra alatt sem és sütés után teljesen lapos lett. Gondolom gyenge lehet a kovászka. Tegnap este a te leírásod szerint 50 gr kovászt 50 ml vízzel és kb 60 gr liszttel etettem, kicsit felfutott és tettem a hűtőbe. Úgy láttam, hogy jót tett neki,hogy több liszt került bele. Jobban felfutott és a hűtőben még ma reggel is szép bubis volt. :-) Kérdésem lenne, hogy hogy tudnám szerinted a hűtőben csücsülő kovászomat még felerősíteni, hogy rendesen lehessen sütni vele, ne legyen ilyen gyengécske? Köszönöm szépen a válaszodat előre is. Üdv.: Anita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minél többet fogod használni, annál erősebb lesz a kovászod. Etesd nyugodtan keményebbre, mérni sem fontos, rutint szerzel egy idő után. Egy rész víz, két rész liszt, egy kanál kovász.

   Törlés
 27. Elkészült a májuselseje nevű kovászom biotönköly lisztből köszönöm a részletes leírást.

  VálaszTörlés
 28. Örömömre második napra megindult a kovászom ,mindig nézegetem ,megdícsérem !!!

  VálaszTörlés
 29. Kedves Edit! Nekiálltam kovászt készíteni, de nem volt itthon az elsö napon csak búza kenyérlisztem. Szépen elindult, gombost fejnél nagyobb bubikkal. Második napra vettem teljes kiörlésű búzalisztet, azzal etettem. Ma van a harmadik nap, azt látom, hogy különvált a két dolog, közte folyadék. A felső réteg szépen bubis, de a folyadék alatti nem. Mit tegyek, kezdjem előről és ezek szerint nem jó keverni a dolgokat, vagy folytassam, várva mi lesz ? Köszönettel.

  VálaszTörlés
 30. Kedves Sulisok!Egyszer anno tizenéve kaptam egyik szomszédasszonymtól egy nagyon kedves ajándékot kísérőlevéllel,ez pedig egy adag kovásztészta volt,amit a levél szerint a Pápa megáldott, és elindult világkörüli útjára!,benne a hozzávaló recepttel vatikáni kuglóf elnevezéssel amit a legnagyobb bánatomra nem őríztem meg! A lényege az volt, hogy miután a kapott kovászból bedagasztjuk (az élesztős?na, erre nem emlékszem már) kalácsunkat, egy harmadát félreteszük, és három részre osztjuk amit továbbadunk a levéllel eggyütt! a mi tésztánkhoz pedig hozzáadjuk a mazsolát,meg nemtommit,amit szeretünk:)!É
  letemben ilyen finom kuglófot nem ettem,és tudtam nem azért van mert állítólag áldást hoz mindenkire aki eszik belőle, hanem az "öregtészta" a titka!Azon morfondíroztam, vajon hogy kezdték el az első lépést!Hát itt van a kutya elásva ennyi év után kellett megtudnom! Nagyon szépen köszönöm az oktatást kedves Edit, valamennyiünk nevében!

  VálaszTörlés
 31. Koszonom szepen ezt az oldalt. Nekialltam. 24 oran vagyunk tul, jelentem, eddig minden rendben. Bubik megvannak. Teljeskiorlesu buzalisztbol keszitem. Kezdo vagyok. Meg egyszer halas koszonet.

  VálaszTörlés
 32. Na végre egy pontos magyarázat. Sok éve sütöm a kenyeret, de a kovászos nem jött össze jóra. Én a 3 napos változatot ismertem. Amikor "leesett" azt hittem hogy meghalt, pedig csak éhes volt. Hát ennyit ér egy helyes információ és egy jó recept. KÖSZÖNÖM

  VálaszTörlés
 33. Kedves Edit! 5 napos a kovászom, tegnap választottam szét, tettem külön másfél kanál kovászt és kevertem bele újra vizet, lisztet. Összesen 6 üvegben készülnek most a kovászok, gondoltam, odaadom őket majd valakinek.:-) Ma reggelre viszont nem nőttek meg, ahogy eddig, hanem kb olyan magasságban vannak, ahogy tegnap reggel bekevertem őket. Az állagukviszont szivacsos, könnyű. Tehát dolgoznak, gondolom én. Lehet hogy éhesek? Mit kell ilyenkor tenni? ( Ha éhesek, nyilván megetetetni, de ha más észrevételed van, arra is kíváncsi vagyok.) A másik kérdésem, hogy holnap reggel elutazom 2 napra, vasárnap este jövök haza. Mit tehetek, hogy ne haljon meg a kovászom? Köszönöm a választ. Szép napot Neked!Köszönöm a pontos, érthető leírást és a munkád, amit szeretettel teszel bele abba, hogy megismerhessük ezt a hagyományt. Szeretettel: Lilla

  VálaszTörlés
 34. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 35. Kedves Edit, Kedves Kovászolók!
  Nagyon hálás vagyok ezért az oldalért, a kovászom kb. 3-4 hetes és készült már teljes kiőrlésú búzalisztes, és rozskenyér is, mindegyik csak dicséretet kapott, aminek egy részét szívesen származtatom ezen oldal készítőjének.
  A kovászom még mindig él és amit leválasztok belőle, azt a hűtőbe teszem, gyűlik, majd a következő kenyér tésztájába kerül, így a kenyérben több a kovász, mint álatalában.

  Azt szeretném kérdezni, hogy a ti pihenő kovászotok is acetonos úgy általában, hamar lesz acetonos? Etetés után mindig 'felfrissül', elmúlik, de visszajön. Ha hagyom, kiszellőzik, de amúgy érezhető. Kenyérkészítéskor, sütés után nincs nyoma.
  Mi a tapasztalatotok?

  VálaszTörlés
 36. Kedves Edit,
  ma elkeztem a kovàsz készitését. Nagyon izgulok, hogy sikerüljön.. eddig élesztövel sütöttem a kenyeret, de nem tesz jot. Finom, de problémàkat okoz. Igy boldog és hàlàs vagyok, hogy oldaladra akadtam. Köszönet a vezetésért.
  Szeretettel, Zsofi

  VálaszTörlés
 37. szia Mező Zsolt vagyok szeretnék kovász készítésben segítséget kérni tőle,még nem csináltam ilyet vettem egy sana kenyérsütő gépet és kovász nélkül nem boldogulok.Milyen lisztet pl:tk rozslisztet ajánlasz előszőr liszt víz arány stb.Előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
 38. Szia szeretek minden fèlèt dagasztani de kovászt mèg nem sikerült csinálnom a kèrdèsem az lenne hogy sima finom liszttel is kèszithető a kovász?

  VálaszTörlés
 39. Azt szeretném kérdezni hogy sima finom liszttel is kèszithető a kovász?

  VálaszTörlés
 40. 7.napos a kovászka teljes kiörlésű tönköly, ma találtam rá erre az oldalra eddig nem láttam felfutni,talán mert 24 óránként néztem csak rá és ki tudja mit csinált közben.
  Stabil 23 fokon tartom/hűtőládában akvárium fűtőbetéttel,nehéz szakma ez eddig élesztővel sütögettem,most akarok "váltani".

  VálaszTörlés
 41. Nagyon kezdő vagyok.Elkészitettem a kovászt és a hütőban van.Hogyan számitsam ki hogy menyi kovászt tegyek?

  VálaszTörlés
 42. Kedves Edit! Elkészült életem első kovásza. Hét végén akarok vele kenyeret sütni. A receptek szinte mindegyikében azt írja, hogy vaslábosban kell sütni. De nekem nincs vaslábosom. Jó a normál zománcos lábos? Üdvözlettel: Katalin

  VálaszTörlés
 43. Kedves Edit! A vadkovász készítésénél többször is az van, hogy napközben figyelni, etetni ha kell. Akkor ha jól sejtem, ne is kezdjek neki, ha ezt nem tudom biztosítani. Imádok sütni és régóta szeretnék már kovászos kenyeret készíteni. De miután 6:00-16:00-ig általában nem tartózkodom otthon, esélyem sincs napközben dédelgetni a kis kovászomat. Mit tanácsolsz, mit tegyek? Üdv Kata.

  VálaszTörlés
 44. Kedves Edit! Köszönöm a részletes leírást, mindent követtem és tegnap el is készült az első kovászos kenyerem recepted alapján. Most pedig állhatok neki a következőnek, mert alig maradt :) Egy kérdésem van azonban: Amikor elkezded a kenyeret és kiveszed az anyakovászból a kellő mennyiséget, akkor az anyakovász teljesen hideg? Innen számít a 12 óra vagy megvárod, amíg szobahőmérsékletű lesz és csak aztán kevered hozzá a lisztet és a vizet? Köszönöm!

  VálaszTörlés
 45. Kedves Edit,ha télen hurcolászom a pár napos kovászt, ha visszaesik, meleg helyen ujraéled még vagy kuka? Köszönöm válaszát!

  VálaszTörlés
 46. Szia! Érdeklődnék Május hogy léte felől,továbbá a 0. nap nem egészen világos számomra... Mért is kell 1egéaz nap ahoz hogy beszerezzek néhány beföttes üveget illetve néhány kanalat-villát MEG LISZTET?
  Üdv: Ingridka:)

  VálaszTörlés
 47. Kedves Edit! Lenne egy kérdésem. Kaptam kovászt amit elkezdtem etetni, etetésem végeredménye, hogy a kovász bubis (szivacsos), de a mennyisége nem duplázzódik egyáltalán. Mi lehet az oka? Mit csinálok rosszul?
  Köszönöm válaszát!

  VálaszTörlés
 48. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 49. Látom már az előzőek sem kaptak választ, de hátha.. Mi gluténmentes diétán vagyunk. Hallottam már gm kelesztett kenyérről is élesztő nélkül, vadkovásszal, csak nem tudom, milyen liszttel lehetne etetni egy 120 éves vadkovász porból feltámasztott kultúrát? Hajdina, köles, cirok, rizsliszt jöhet számításba.

  VálaszTörlés
 50. Megcsináltam Én is, pont Húsvétra lett kész! Nagyon boldog voltam és nagyon élveztem gondoskodni róla! 💓
  Megszeretnélek kérdezni, hogy mikor a hűtőben van és amikor már kevés van belőle, akkor lehet újra etetni? Bocsánat, ha hülye kérdés! Köszike!

  VálaszTörlés
 51. Az az igazság, hogy kicsit macerásnak tartottam az egész folyamatot, így inkább elkezdtem olvasgatni a recepteket... Az a "baj" ezzel a bloggal, hogy az összes receptet ki akarnám próbálni rögtön. Nem tudom, melyikkel kezdjem, egy csomó gyerekkori kedvencem itt van, és a képek alapján mindegyik recept tökéletes!! A receptek meggyőztek: megpróbálok vadkovászt készíteni.

  VálaszTörlés
 52. Love is an ice cream sundae, with all the marvelous coverings. Sex is the cherry on top. Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)

  VálaszTörlés