Keresés ebben a blogban

2018. január 17., szerda

Szalagos farsangi fánk vad-kovásszal - Kváskové šišky



Alig értek véget a karácsonyi  ünnepek, máris a farsangra készülünk J Természetesen fánkot, avagy nálunk a Felvidéken „siskát“ bármikor lehet sütni, hiszen mennyei finomság, felér  bármilyen süteménnyel. Ezt a receptemet már harmadjára készítettem el nagy sikerrel, de a recept írásához csak most lett időm. Igérem nagyon egyszerű és nagyszerű lesz a recept. Akkor fogjunk hozzá!



A kovász elkészítéséhez:


10 dkg fehér anyakovász vagy  Madre kovász a hűtőből de lehet aktív is
5 dkg víz
10 dkg finom liszt
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, kemény állagú kovászom lesz, amit letakarva a konyhapulton érlelek reggelig (8-12 órán át).


Na rozkvas:

10 dkg materského kvásku alebo Madre
5 dkg vlažnej vody
10 dkg hladkej múky

További hozzávalók:


az egész érett kovász
400 ml tej
35 dkg rétesliszt
35 dkg finomliszt
13 dkg cukor
4 boldog tojás sárgája
10 dkg olvasztott vaj
1 tasak vaníliás cukor
fél deci rum
csipetnyi parajdi só


Potrebné suroviny:

celý rozkvas
400 ml mlieka
35 dkg polohrubej múky
35 dkg hladkej múky
13 dkg práškového cukru
4 vaječné žltky
10 dkg roztopeného masla
1 balenie vanilkového cukru
50 ml Rumu
štipka soli


Elkészítése:

A tejet meglangyosítom, a gép üstjébe öntöm, hozzá adom a kovászt majd simára dolgozom benne. Hozzá szitálom a liszteket, és minden hozzávalót a vajon kívül. Alaposan kidagasztom a tésztát, majd 5-6 részletben hozzáadom a langyos olvasztott vajt és simára, lágyra dagasztom. Nagyon szép, a vajtól selymes tésztát kapok. Letakarva, enyhén lisztezett tálba teszem át érlelni jó meleg helyre.

Príprava:

Vlažné mlieko nalejem do robota, pridám kvások, a vymiešam do hladka. pridám múku, a všetky suroviny okrem masla. Vymiesím cesto, a pri konci mieseniapridávam 5-6 častiach  roztopené vlažné maslo. Cesto bude vláčne, hebké od masla. Prikryjem, a dám na teplé miesto podkysnúť. 

 

 Nálam ez a folyamat 5 órán át tartott, a tészta majdnem háromszorozta magát.

 U mňa to trvalo 5 hodín, cesto sa zdvojnásobilo.



Enyhén lisztezett felületre borítom az érett tésztát, majd a kezemmel másfél ujjnyi vastagságúra lapítom.

Cesto vyklopím na pomúčenú dosku, a jemne (ja s rukou ,lem jemne potláčam) vyvalkám cesto asi na 3 cm hrubý plát.


Mivel nincs nagy pogácsaszaggatóm, így másfél decis üvegpohárral szaggatom ki a fánkokat, amit előtte lisztbe mártok, hogy ne ragadjon bele a tészta. 30 darab lett ebből a mennyiségből.

Ja formujem skleneným pohárom, ktorý pred použitím namočím do múky, aby sa cesto neprilepilo. Dostala som 30 kusov šišiek.


Két konyharuhával takarom le a fánkokat, és hagyom őket kelni egy órán át. Időközben zsírt forrósítok egy lábasban. Vigyázok ne égjen meg. Nekem  kerámia lapom van, amin 10 fokozat van, én a nyolcason sütöm a fánkot. Mikor felforrósodott a zsír, tenyerembe veszem a fánkot , a lisztezett része lesz fent, ujjammal mélyedést csinálok benne és a forró zsírba teszem.

Sišky dvojmo prikryjem kuchyňskou utierkou, a nechám ich vykysnúť cez hodinu. Do hrnca nalejem masť, rozhrejem, a vypečiem ich z obidvoch strán do zlata.


Először fedő alatt sütöm a kívánt szín eléréséig, majd megfordítom őket, és fedő nélkül sütöm arany sárgára. Ha kisültek, konyhai papír szalvétára rakom őket, hogy felszívja a felesleges zsírt, majd tálaló tányérra rakom át és kínálom. Pici porcukorral hintem meg, házi lekvárral koronázom meg.

Prvú stranu pečiem s pokrievkou asi 2-3 minúty, potom šišky otočím, a pečiem bez pokrievky približne 2-3 minúty. Pozor, masť nesmie byť úplne horúci, lebo šišky sa neprepečú, vnútro zostane surové, a z vonka sa pripáli. Posypem s práškovým cukrom, a pridám domáci džem. Nech sa vám vydaria, a dobrú chuť prajem! :)





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "