Keresés ebben a blogban

2017. május 1., hétfő

Kovászos kenyérlángos,langalló



Lehet-e finomabbat készíteni  nyári kerti partira,mint egy kemencében,vagy sütőben sült kenyérlángos?Erre aztán csúszik a behűtött sör,a fröccs,meg a limonádé :) Nálunk rendszeresen készül kemencében,de természetesen nagyon finom sütőben is elkészítve.Jöhet a család, barátok,csalódást nem fogunk okozni!


Hozzávalók a kovászhoz:

3 kanál rozskovász 
160 ml langyos víz
140 gramm kenyérliszt
Az anyakovászomból kiveszek 3 evőkanálnyi kovászt,ami lehet aktív,de mehet a hűtőből is.
Egy tálba teszem,hozzáadom a langyos vizet,simára keverem majd hozzáadom a lisztet és csomómentesre keverem.Letakarom,majd 10-12 órán át a konyhapulton érlelem.


További hozzávalók:

700 gramm kenyérliszt
2 darab  főtt krumpli áttörve és kihülve
300 ml krumpli főzőleve,enyhén sózva és kihűlve
3 evőkanál olaj
3 csapott teás kanál  só


Elkészítés:

Az egész elő tésztát (kovászt) a dagasztógép üstjébe helyezem,hozzáadom a főzőlevet,az áttört krumplit,olajat és elindítom a dagasztást. A só mindig a dagasztás vége felé kerül a vadkovászos tésztába. Szép,fényes, rugalmas tésztát kapok,állaga hasonló a kenyér tésztához,de kelés közben kissé lágyulni fog.
Dagasztás után a tésztát enyhén lisztezett kelesztő tálba teszem, letakarom konyharuhával és hagyom alaposan megkelni,háromszorosára. A kelés ideje lehet 2 -3 óra, de lehet több is, nagyban függ a konyhánk hőmérsékletétől. Két darab sütőlemezt ez idő közben  kiolajozok és elkészítem a feltétet.






Feltét hozzávalói:

3 doboz tejföl (180 grammos)
15 dkg reszelt ementáli sajt
5 fej lila hagyma (metélve)
40 deka füstölt szalonna (apró vékony szeletekre vágva)
só,fokhagyma,bors ízlés szerint


A tejfölbe elkeverem a reszelt sajtot, fűszerezem ízlés szerint.
A megkelt tésztát két darabra osztom, sütőlemezekre helyezem, kézzel  egyenletesre húzom, majd rákenem a sajtos tejfölt, megszórom jó kiadósan lila hagymával és szalonnával, majd még kelesztem egy órán át.
Eközben felforrósítom a sütőt 200 fokra és  kisütöm a langallót.
A sütés ideje 30-40 perc a kívánt szín eléréséig, de a szalonna piros és ropogós legyen, úgy az igazi.

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok hozzá!








"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."