Keresés ebben a blogban

2017. október 29., vasárnap

Almás pite Lievito Madre kovásszal


Viszlát sütőpor, éljen a vadkovász!

„ Napi  egy alma, a doktort távol tartja „...mondja a közmondás, hát úgy legyen J Imádom az almát, a legkedvesebb gyümölcsöm. Kora ősztől nincs nap, hogy legalább kettőt ne fogyasztanánk el a párommal egyetemben. Az almás pite igazi őszi finomság, ekkorra érik be igazán a gyümölcs. Az almában sok az antioxidáns, segíti az emésztést, harcol a rossz choleszterinnel, erősíti az immunrendszert, jótékony hatása van a cukorbetegségre , A, B vitamin tartalma is jelentős és még sorolhatnám, de inkább térjünk a finom és egyszerű receptre, amit 25 éve sütök, de két éve nem sütőporral, hanem vadkovásszal.  Apukám keresztanyukájától tanultam, aki olyan káposztás bélest sütött, hogy a mai napig 20 év távlatában is a számban van van az íze J

Kovász elkészítése:    
      
5 dkg Madre fehér kovász, természetesen bármilyen kovász lehet, édes kovász is
50 ml víz
10 dkg kenyérliszt

A hozzávalókat alaposan összegyúrom, majd letakarva érlelem szoba hőmérsékleten 9 -11 órán át.

További hozzávalók:

az egész kovász
50 dkg rétesliszt
20 deka állati zsiradék, én 10 dkg vajat és 5 dkg disznózsírt használtam
15 dkg porcukor
3 egész tojás
egy csipetnyi parajdi só
40 gramm tejföl
20 gramm vaníliás cukor

Elkészítése:

A hozzávalókból egyszerűen kézzel egy jó állagú tésztát gyúrok, hasonlít a linzer tésztájához. A vajat a hűtőből használom, szétmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Seperc alatt megvan. Egy órán át letakarva hagyom a konyhapulton pihenni, majd nejlonba húzom a tálat, és berakom a 6-7 fokos hűtőszekrénybe egy éjszakára, 9-10 órára. A tészta reggelre szépen megérik. Kiveszem a hűtőből, hagyom picit melegedni, de csak addig amíg elkészítem az almás tölteléket.



Töltelék:

köröl belül 1,20 kg alma (tiszta súly 90 dkg legyen)
12 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
10-15 dkg nagyszemű mazsola (elhagyható, de kár lenne)
Az almát megmosom, lepucolom és lereszelem. Levétől amennyire tudom megszbadítom, kézzel kinyomom. Hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot és a mazsolát. Csavarhatok bele egy citrom levét is, ki hogyan szereti és mennyire édes az almája.



A tésztát kétfelé vágom. Lisztezett felületen tepsi mértre nyújtom.



En hagyományos nagyságú tepsit használok, ami a sütőmhöz van. Lehet kicsit kisebb is, akkor vastagabb lesz a sütemény. Sodrófára tekerem a tésztát, majd áthelyezem a kivajazott liszttel megszór tepsibe. Kézzel igazítok a tésztán ha szükséges. A tölteléket a tésztára kanalazom, és egyenletesen elosztom. Kisodrom a tészta másik felét is, majd ráhelyezem a töltelékre. Időközben a sütőmet 200 fokra hevítem. A tésztát tojás sárgájával kenem le, majd egy villával alaposan megszurkálom, hogy az almában maradt folyadék távozni tudjon.




35-40 perc alatt aranybarnára sütöm a pitét.




Tepsiben hagyom kihűlni, majd kis porcukorral hintem meg a tetejét és tálalom.




Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szereesen benned lakni! „