Keresés ebben a blogban

2017. július 4., kedd

Francia kovászos parasztkenyér (Levain de campagne)


Bizonyára sokan hallottatok Emmanuel Hadjiandreou-ról, a Hogyan süssünk kenyeret című könyv szerzőjéről. Nos, végre a tulajdonom ez a remek könyv. Belőle hoztam a Francia parasztkenyeret, ami elmondása szerint díjnyertes kenyere lett. Ha mi nem díjért csináljuk, de a kedves családunk elismerő hümmögése az asztalnál nekem a legnagyobb díj . A recept szerzője nem autolizál és nem használ robotgépet,kizárólag egyszerű kézi technikával dolgozik, készülnek a kenyerei. Az a tervem,hogy mindet megsütöm,hajt a kíváncsiság és tanulni mindig van mit. Az első készen is van,az eredménnyel elégedett vagyok.

A kovász elkészítéséhez:

egy evőkanál anyakovász
8 dkg langyos víz
8 dkg kenyérliszt
A kovászt alaposan elkeverem a vízben,majd hozzáadom a lisztet,szintén jól elkeverem és letakarva egy éjszakán át a konyhapulton érlelem.

További hozzávalók:

15 dkg az aktív kovászból
3 dl langyos víz
25 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 gramm parajdi só (egy teáskanál)

Elkészítése:

A liszteket egy egy tálba szitálom,majd alaposan összekeverem a sóval. Egy másik tálba pedig a langyos vízben  keverem el a kimért kovászt. Ez után a száraz keveréket  öntöm  a kovászos vízhez, és alaposan  összekeverem. A tészta lágy és ragacsos lesz. Ha ez megvan,letakarom a tálat és tíz percig pihentetem a tésztát. Tíz perc után sziromhajtogatást végzek úgy mind itt,körülbelül 8 hajtás. Ezt a sziromhajtogatást még kétszer végzem el tíz perces időközökben. Ha ez megvan ,a tálat letakarom ,és egy órán át pihentetem.  Egy óra leteltével a tésztát lisztezett felületre borítom,óvatosan cipóra formázom,majd erősen lisztezett szakajtóba helyezem varrattal felfelé. A tészta felszínét is liszttel szórom meg,konyharuhával takarom be, és nejlonba húzom.  Hagyom duplára kelni,ez lehet 3 de lehet ha óra is. Nálam három volt. időközben 240 fokosra hevítem a sütőmet a vasfazékkal. Legjobban forró vasban szeretem sütni a kenyereimet,most is így tettem.



Miután duplára kelt a tésztám,alaposan lisztezett vagy kukoricadarával meghintett lapátra borítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom és egy ügyes mozdulattal belecsúsztatom a fazékba,majd lefedem és leveszem a hőfokot 220 fokra. A könyvben írt sütési idő 30 perc,de nekem  bizony kellett az 50 perc! Ezért is mondom mindig,hogy sütőfüggő! Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva a kenyerünk kongó hangot ad ki. Nagyon ízletes,szaftos kenyér lett belőle,a  bélzete is épp jó,ahogy mi szeretjük. A képen félbe vágva.






Sikeres  elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J


„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „