Bizonyára sokan
hallottatok Emmanuel Hadjiandreou-ról, a Hogyan süssünk kenyeret című könyv szerzőjéről.
Nos, végre a tulajdonom ez a remek könyv. Belőle hoztam a Francia
parasztkenyeret, ami elmondása szerint díjnyertes kenyere lett. Ha mi nem díjért csináljuk, de
a kedves családunk elismerő hümmögése az asztalnál nekem a legnagyobb
díj . A recept szerzője nem autolizál és nem használ robotgépet,kizárólag
egyszerű kézi technikával dolgozik, készülnek a kenyerei. Az a tervem,hogy
mindet megsütöm,hajt a kíváncsiság és tanulni mindig van mit. Az első készen is van,az eredménnyel elégedett vagyok.
A kovász elkészítéséhez:
egy evőkanál
anyakovász
8 dkg langyos víz
8 dkg kenyérliszt
A kovászt
alaposan elkeverem a vízben,majd hozzáadom a lisztet,szintén jól
elkeverem és letakarva egy éjszakán át a konyhapulton érlelem.
További hozzávalók:
15 dkg az
aktív kovászból
3 dl langyos víz
25 dkg
kenyérliszt
10 dkg teljes
kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
6 gramm parajdi
só (egy teáskanál)
Elkészítése:
A liszteket egy
egy tálba szitálom,majd alaposan összekeverem a sóval. Egy másik tálba
pedig a langyos vízben keverem el a kimért
kovászt. Ez után a száraz keveréket
öntöm a kovászos vízhez, és
alaposan összekeverem. A tészta lágy
és ragacsos lesz. Ha ez megvan,letakarom a tálat és tíz percig pihentetem
a tésztát. Tíz perc után sziromhajtogatást végzek úgy mind itt,körülbelül
8 hajtás. Ezt a sziromhajtogatást még kétszer végzem el tíz perces
időközökben. Ha ez megvan ,a tálat letakarom ,és egy órán át pihentetem. Egy óra leteltével a tésztát lisztezett
felületre borítom,óvatosan cipóra formázom,majd erősen lisztezett szakajtóba
helyezem varrattal felfelé. A tészta felszínét is liszttel szórom
meg,konyharuhával takarom be, és nejlonba húzom. Hagyom duplára kelni,ez lehet 3 de lehet ha
óra is. Nálam három volt. időközben 240 fokosra hevítem a sütőmet a vasfazékkal.
Legjobban forró vasban szeretem sütni a kenyereimet,most is így tettem.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése