Tegnap
petrezselymes újburgonyát készítettem bécsi szelettel. Maradt ki a burgonyából,úgy
gondoltam újrahasznosítom.Remek kenyér lett belőle.Véleményem ,és az én ízlésem
szerint nincs is finomabb fehér kenyér
mint a krumplis.
A kovász elkészítése:
1 kanál anyakovász a hűtőből
15 dkg langyos
víz
15 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat
alaposan elkeverem,majd letakarva a pulton pihentetem egy éjszakán át.
További hozzávalók:
az egész,azaz 30
dkg vadkovász
20 dkg maradék
párolt,főtt burgonya
40 dkg fehér
tönkölyliszt
40 dkg
kenyérliszt
450 ml langyos
víz
4 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,majd leöntöm a langyos vízzel , és letakarva minimum fél
órán át pihentetem. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást.A
só a dagasztás vége felé kerül a tésztába. Addig dagasztom,amíg
elválik az üst falától. Kellemes,közepesen lágy tésztát kapok,számolok
vele,hogy a krumplitól és a tönkölytől kissé még lágyulni fog. Ezért
is a kevesebb folyadék. Enyhén olajozott tálba teszem a tésztát pihenni
fél órára,majd 3 x 35 percenként meghajtogatom mint itt. Az utolsó hajtogatás
után 20 percet pihentetem,megformázom,és lisztezett,konyharuhával bélelt
szakajtóba helyezem varrattal felfelé kelni. A kelési idő mindenkinél más
és más ,a lényeg az, hogy nem egészen duplájára hagyom megkelni,majd ujjpróbával
győződök meg,hogy kellőképpen megkelt. Időközben a sütőmet a vasfazékkal
250 fokra forrósítom légkeveréssel. A tésztát lisztezett lapátra
fordítom,tetszőlegesen bevágom, és besuppintom a forró vasba. Ez egy külön
mutatvány,mindig izgulok,hogy fog a tészta landolni :D Most sikerült!
Egyébként,ha féltek,hogy így nem sikerül bevetni a tésztát,a lapátra vagy
egy húsvágó deszkára,tálcára tegyetek sütőpapírt,arra borítsátok a tésztát,
és a papírral együtt helyezzétek bele a forró vasfazékba. Nekem új a sütőm,szerintem
nincs akkora teljesítménye mint a réginek,tovább sülnek azóta a kenyereim.
Ezért ne ragaszkodjatok a leírt időhöz. Azért leírom, 250 fokon légkeveréssel
sütöm 10 percig,majd légkeverés nélkül 220 fokon 50 percig,végig
letakarva.Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad ki,és
ha a kezembe fogom,könnyed a kenyér. rácson hagyom kihűlni. A kisült kenyér súlya 1450 gramm.
Sok sikert az
elkészítéséhez, és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése